İtalya laikliği tartışıyor

İTALYA laiklik tartışmalarıyla çalkalanıyor.

İktidardaki sol birlik hükümeti, Vatikan’dan esen rüzgárlara karşı zorlanıyor.

Laiklik krizi, Emma Bonino liderliğindeki Radikal Parti’nin girişimiyle, hükümetin medeni yasada değişiklik yapmak için harekete geçmesiyle ortaya çıktı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini en fazla savunan, kampanyalar gerçekleştiren Emma Bonino, Prodi hükümetinde Ticaret ve Avrupa Politikaları Bakanı olarak görev yapıyor.

Tasarı, evlenmeden birlikte yaşayan çiftlerin ve onların çocuklarının yasal haklarını düzenlemeyi amaçlıyor.

İtalyan yasalarına göre, evli çiftlerin sahip olduğu vergi indirimi, sosyal yardım gibi haklardan, bu çiftlerin de yararlanması amaçlanıyor.

İşte bütün gürültü de bu tasarıdan kopuyor.

Haziran ayında Parlamento’ya gelecek olan medeni yasa değişikliğini savunanlar, "Yaşam koşulları değişti. Gençler işsiz, evlenemiyorlar, ailelerinin evlerinde oturuyorlar, ama birlikte bir yaşam paylaşıyorlar. Bu beraberliğin yasal güvenceleri olmalı. Fransa, partnerler yasasını yürürlüğe nasıl koyduysa biz de yeni yaşam biçimlerine ayak uydurabilmeliyiz" diyorlar.

Ama Katolik Kilisesi ve sağ partiler, bu yasa ile ülkede eşcinsel evliliklerin teşvik edileceği, aile kurumunun zayıflayacağı gerekçesiyle müthiş bir kampanya ile yüz binleri geçen cumartesi günü sokaklara çıkardılar.

Yasayı savunanlar da aynı gün başka bir meydanı doldurdular.

12 Mayıs Cumartesi günü, Roma’nın iki büyük meydanında iki ayrı miting düzenlendi.

Piazza San Giovanni’deki "Katolik Gurur" mitingine karşı Piazza Navona’da "Laik Cesaret".

***

SAN
Giovanni Meydanı’ndaki Aile Günü mitingine katılanların sayısının bir buçuk milyona ulaştığını ileri sürdü sağdaki yayın organları.

Bu miting Katolik sivil toplum örgütleri tarafından düzenlendi, sağ partiler tarafından desteklendi ama arkada Vatikan vardı.

Oradan birkaç kilometre uzaktaki Navona Meydanı’nda toplanan "laikler"in sayısının 15 bin civarında olduğu açıklandı.

12 Mayıs İtalyan yakın tarihinin en ilginç günlerinden biri. Dindeki boşanma yasağına karşı medeni yasada Katoliklerin, ilk kez yasal olarak boşanma hakkına kavuştukları gün.

Katolik Gurur mitingi işte bu güne, Radikal Parti’nin uzun süren mücadelesi sonucu 33 yıl önce İtalya’da boşanmanın yasallaşmasının yıldönümüne denk getirilmişti.

***

LA
Repubblica Gazetesi’nin tanınmış yazarı Luigi Scalfaro, "Katolik Gurur" mitinginin "İtalyan demokrasisine indirilmiş bir darbe olduğunu" yazdı.

Dinin, siyasete müdahalesinin kabul edilemez olduğunu, halkın dini duygularının arkasına gizlenen sağ partilerin, dini siyasi amaçları için kullandığını vurguladı Scalfaro, 13 Mayıs tarihli yazısında.

"Gönül isterdi ki, dünkü kalabalıklar sağ partiler tarafından bu şekilde kullanılmamış olsunlar. Ama Fini ve Berlusconi’nin nasıl bir heyecanla karşılandıklarına bakmak ve Berlusconi’nin konuşmalarına kulak vermek yeterli" dediği yazısında Scalfaro, Berlusconi’nin mitingde yaptığı konuşmasından şu cümlelere de yer verdi:

"Ben buraya, gerçek Katoliklerin solda yer alamayacaklarını göstermek için geldim. Kiliseyi susturan ve dini özel alan ile sınırlamak isteyen komünistler ile bir arada olamam. Ben, Kilise’nin özgürce konuşabilmesi, kendi gerçeğini ve aynı zamanda bize de ait olan kendi değerlerini dile getirebilmesi için buradayım."

***

VATİKAN
’ın bir buçuk milyon kişiyi sokağa dökmesi, "Vatikan’ın, 17’nci yüzyıldan beri ilk kez bu kadar hareketlendiği" yorumlarına yol açıyor. Bunun nedeni, sağ gazetelerin yazarlarına göre, "Katolik değerlerin tehdit altında olması."

Değişen bir şey yok. Dinin siyasete müdahalesinin gerekçeleri de aynı, amaçları da. İktidar, hakimiyet.
Yazarın Tüm Yazıları