İşte sihirli kahvaltı formüllerim

Sabahları yağlı çöreklere ve abur cuburlara koşuyorsanız bilin ki kalbiniz bundan hiç memnun değil. Ama bu, kahvaltıda kendinizi şımartamayacağınız anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

Kahvaltı, vücudumuz için tam anlamıyla bir uyandırma servisi. O yüzden her zaman ısrarla, güne kahvaltıyla başlamanızı tavsiye ediyorum. Sabah yapacağınız ufak bir atıştırmalık bile kilo alımı, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve diyabet riskini azaltıyor. Güne kahvaltıyla başlamanız için daha fazla nedene ihtiyacım yoktu fakat şimdi daha da iyi bir sebep çıktı karşıma: “Kahvaltı yapmak kalp krizini önlüyor”...
Circulation dergisinde yayımlanan bir çalışma, sabahları bir şeyler yemenin kalp krizi riskini yüzde 27’ye kadar düşürebileceğini ortaya koydu. Bu bilgi, sabahları lezzetli bir smoothie hazırlamak, tam tahıllı bir tost yapmak veya bir önceki geceden kalanları mikrodalgada ısıtmak için birkaç dakikasını ayıranlar için çok iyi haber. Çünkü gece uykusundan sonra sabah uyandığınızda vücudunuz kalori ister. Sabah kalori almadan, vücudunuz bir daha ne zaman enerji alacağından emin olamaz. İşini sağlama almak için de metabolizmasını yavaşlatır ve açlık moduna girerek bulabildiği her kaloriye sarılır. Ayrıca sabahları kendinizi aç bırakmak, gün içinde daha çok acıkmanıza neden olarak bulduğunuz cips veya çikolatalara direnmenizi zorlaştırır.
İşte bu etkiler kahvaltıyı atlamanın kalp krizi riskini neden arttırdığının, sizi kilo almaya daha yatkın hale getirmesinin ve diyabete yakalanma riskini yüzde 21 arttırmasının temel nedeni. Yani uyandıktan sonra ne kadar çabuk bir şeyler yerseniz o kadar iyi.
Arkadaşlarımdan, sabahları neden kahvaltı yapmadıkları veya yapamadıkları hakkında birçok bahane duyuyorum. Sabahları aç olmuyor musunuz? Yumurta beyazından yapacağınız güzel bir omlet iştahınızı açabilir. Kahvaltılık gıdaları sevmiyorsanız başka şeyler de tüketebilirsiniz. Yumurta ve peynir kahvaltınızı tekdüzeleştirmek zorunda değil. Sevdiğiniz bir öğlen yemeğini de kahvaltıda tüketebilirsiniz.
Sabah kalktığınızda yağlı çöreklere veya abur cuburlara koşuyorsanız kalbiniz bundan memnun kalmaz elbet. Ancak bu, kahvaltıda kendinizi şımartamayacağınız anlamına gelmiyor. Güzel bir smoothie, (serinletici püre) hem hastalıklarla savaşıcı antioksidan hem de vitamin almak için hazırlayacağınız en iyi seçeneklerden biri. Ben hemen hemen her sabah, protein ve vitamin zengini yeşil içeceğimi içiyorum. Yeşil içeceğimi tercih etmeyenler bir diğer favorim olan ‘Sihirli Kahvaltı Bombası’ isimli karışım.
Bunları denediğinizde size teşekkür edecek olan yalnızca damak tadınız olmayacak. Kalbiniz de her atışıyla size minnetini iletecek.

Yeşil içecek

Haberin Devamı

Malzemeler
(3-4 porsiyon için)
450 gram ıspanak
1/2 salatalık
1/4 kereviz yumrusu
1/2 demet maydanoz
1 demet nane
3 havuç
1/4 portakal
1/4 limon
1/4 ananas
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri blender’da karıştırın. Afiyet olsun.

Sabah bombası

Haberin Devamı

Malzemeler
(2 porsiyon için)
1/2 dilimlenmiş olgun muz (başka bir meyve tercih edebilirsiniz)
1 kepçe soya protein (1/3 bardak)
1/2 yemek kaşığı keten tohumu yağı
1/4 bardak dondurulmuş
yaban mersini
1/2 yemek kaşığı elma suyu veya bal
1 çay kaşığı karnıyarık otu tohumu (pisilyum)
1 bardak su
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri blender’da karıştırın.
Tercihe göre biraz buz ekleyebilir veya toz vitaminlerden katabilirsiniz. İyice homojen hale gelene kadar karıştırmayı unutmayın.

The Dr. Oz Show hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları