İşte ikinci Mogan gölü

Ankara Hürriyet Başkent’in baraj ve göllerini helikopterden fotoğrafladı. En çarpıcı görüntü ise taşkın tehlikesi bulunan Mogan Gölü’nde objektife yansıdı.

Haberin Devamı

ANKARA Hürriyet Başkent’in baraj ve göllerini helikopterden fotoğrafladı. En çarpıcı görüntü ise taşkın tehlikesi bulunan Mogan Gölü’nde objektife yansıdı.
Mogan Gölü’nün hemen arkasında Çölovası olarak adlandırılan bölgede kar sularının erimesiyle 15 milyon metreküp su biriken bir gölet oluştu. Mogan havzasında bulunan bölgeye yapılan çiftlikler ve yeni göletin Mogan’a akıp taşkın olmaması için sel kapanı olarak kullanılan Kesikköprü Yolu’nun bir bölümü sular altında kalınca ASKİ yönetimi çareyi yola beton bariyer koymakta buldu.
Bu sayede yeni göletin Mogan Gölü’ne karışıp felaket yaratmasından kurtulduklarını anlatan ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, “İlk kez böyle bir suyun tutulduğuna şahit olduk. DSİ ile görüşüp bu suyu değerlendirecek bir çalışma yapılıp yapılacağına bakacağız” dedi.
Yeni gölet/images/100/0x0/55eb6a3ef018fbb8f8bf9d39
‘İkinci Mogan Gölü’ görünümündeki yeni göletle ilgili bilgi veren Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kar sularının erimesiyle birlikte Mogan Gölü’nün arkasında 15 kilometrelik bir alandaki havzada yeni bir gölet oluştu. Bu havzada yıllarca kar yağışının olmaması ve suyun birikmemesi bölge halkının burada yerleşim ve tarım yapmasına yol açmış. Bu seneki rekor kar yağışının ardından cılız bir dere bugün 15 milyon metreküp su tutan bir gölete dönüştü.
Bazı çiftlikler ve yollar da sular altında kaldı. Çölovası’ndaki bu göletin Mogan’a karışması ise büyük bir felaketle bizi karşı karşıya getirebilirdi.
Kontrol altında
Neyse ki Kesikköprü Barajı yapılırken kullanılan yolu sel kapanı gibi kullanarak suyun Mogan’a kontrolsüz karışmasını engelledik. Yolun bir kısmı da su altında kalınca beton bariyerlerle sağlamlaştırdık.
Önümüzdeki sene de suyun aynı şekilde kalması halinde DSİ ile görüşüp bu suyun değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ile ilgili bir çalışma yapacağız.
Şu an için Gölbaşı halkının endişe edeceği bir durum yok. Su normal seviyenin yarım metre altında. Mogan Gölü’nün tahliye çıkışlarının birisi yarım kapasiteyle çalışıyor, diğerini çalıştırmıyoruz bile. Her şey kontrolümüz altında.”

Haberin Devamı

Helikopterle havza turu

Haberin Devamı

Kaya, Ankara Hürriyet ekibiyle birlikte  Başkent’teki baraj havzalarını ve Mogan Gölü’nü havadan inceledi.

Su yalan söylemez

GÖLBAŞI’NDA sular altında kalan spor salonunu da helikopterden gösteren Kaya, “Mogan Gölü’nün kotuna göre alt yapısını yapan tesislerde ve konutlarda sıkıntı yok. Ancak bu spor tesisi Mogan’ın en alt kotundan daha aşağı seviyede yapılmış. O yüzden de kanal dışarı basmış ve su baskını yaşanmış. Her şey bu kadar açık, su asla yalan söylemez” diye konuştu.

Kavşakkaya tam dolacak

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yaptığı Kavşakkaya Barajı’yla ilgili bilgi veren Kaya, “Kurtboğazı’nı besleyen rezerv bir baraj. İhtiyaç olduğunda kullanıyoruz. Şu anda üçte bir doluluk oranı da olsa kar sularının tamamen erimesiyle 90 milyon metreküp olan hacmin tamamının su tutacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları