İşte gerçek 'Kars Kitabı'

"BAKTIM Milliyet’te bir haber; Kars 50 milyara satılık. Okuyunca beynimden vurulmuşa döndüm, Kars bu kadar batamazdı. Yüreğim burkuldu."

Haberin Devamı

Yıl 1989, Kars’ın ekonomisi çökmüş, insanlar göç ediyor; evler tek tek değil, sokak-sokak, cadde-cadde satılıyor. 1980 öncesinde Kars Kalesi'ne 'kızıl bayrak' asılması iddiası ile zaten sarsılmış olan ve göç vermeye başlayan kent çöküşe doğru gidiyor.

Türkiye'nin en zor yılları bu dönem...

İÜ İktisat Fakültesi’nden Prof. Esfender Korkmaz, o dönemlerde insanların dönüp arkasına bakmadıkları Doğu'nun bu yoksul kentinin tarihsel ve kültürel kimliğine yeniden kavuşması için çalışmaya başlıyor. Hemşehrileri ile bir araya gelerek yöreyi kucaklayacak şekilde 'Kars, Ardahan Iğdır Kalkınma Vakfı'nın kuruluşunda önderlik yapıyor.

1992'te Kafkas Üniversitesi kuruluyor. Adım adım gelişerek kentle bütünleşmeye başlıyor. Kars hareketleniyor.

Yeniden toparlanış için aradan bir 10 yıl geçiyor.

Haberin Devamı

Karslı işadamları yüzlerini yöreye doğru çevirmeye başlıyorlar.

1999 seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Naif Alibeyoğlu, Kafkasya ve kent kurultayları, festivalleri ve fuarlarıyla Kars'ı gündeme taşınıyor.

Karamsarlığın yerini coşku ve umut alıyor yavaş yavaş.

Ailesi Dumrulu olan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Metin Sözen ve Kars kökenli bir avuç aydın el ele veriyorlar. Fiziksel, düşünsel ve siyasal olarak Kars'ın sorunları masaya yatırılıyor. Kars'ın vizyonu; Kafkasya'nın 'kültür elçisidir; Anadolu'nun Kafkasya'daki kapısıdır' diyorlar: "Mimari yapısından ötürü Batılı, Türkiye'nin de aydın ve çağdaş yüzüdür."

Ayrıca, Ani Harabeleri turizme açılmalı, Sarıkamış bir kayak merkezi olmalı, Kars-Tiflis demiryolu projesi gerçekleştirilmeli, Ermenistan sınır kapısı 'Doğu Kapı' açılmalı, dolayısıyla sınır ticaret bölgesi ilan edilmeli...

 

1200 TAŞ EV KORUMADA

 

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, yakılan ateşle, kentin tarihi ve kültürel zenginliğine her zaman sahip çıkıyor. Alibeyoğlu, projeler üretiyor; kent heykellerle donatılıyor. Anıtlar Kurulu ilk önce Rusların 40 yıllık işgali sırasında yaptığı taş evlerden 80’i koruma altına alınıyor. Daha sonra bu sayı 300’a çıkıyor. Yeni bir kararla da bu evlerin iki yanındaki ve karşısındaki yapıların taş evlerden yüksek olamayacağı kararıyla da 1200 yapı 'damga'landığı için çok katlı binaların önü kesiliyor. Yani Kars'ın eski kimliği korunmuş oluyor. Kars Kalesi onarılıyor, Namık Kemal'in, 'Kars Mutasarrıfı' olarak görev yapan dedesinin yanında bir dönem kaldığı ev ayağa kaldırılıyor.

 

Haberin Devamı

KARS BULUŞMASI

 

YÖK'te kabul etmesiyle Kars Üniversitesi; 'Kafkas Dilleri (Kafkaslarda 30 dil konuşuluyor), Kafkas Müzikleri ve Kafkas Edebiyatı adlı üç bölümün açılması hazırlıkları yapıldığını öğreniyoruz Taksim'deki Green Park Oteli'ndeki 'Kars Buluşması'nda... Tarihi Kentler Birliği'nin İstanbul'da önceki günkü toplantısından sonra Kars Belediye Başkanı Naif Alaybeyoğlu, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Urfa ve Bartın Belediye Başkanları A.Eşref Bakıbaba ile Rıza Yalçınkaya'yı da davet etmişti toplantıya...

 

EĞİTİME 5 MİLYON $

 

Kimler vardı, kimler yokluğunda anıldı? Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerinden henüz dönmüş olan Prof. Birgür Sönmez, Ataol Behramoğlu, Prof. Metin Sözen, Neşe Doster, Turan Çevik, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Resuloğlu Rızayev, dünyanın en önemli 'Urartu Uzmanı' Prof. Dr. Oktay Belli, Prof. Zekai Görgülü, Fikret Toksöz, Adil Üstündağ, İsmail Aytemiz ve Dr. Gürbüz Çapan...

Haberin Devamı

Kars yöresine bugüne kadar 5 milyon dolarlık okul, hastane, spor salonu ve kültür salonu gibi katkılar yapan Aytemiz'i herkes kutladı. Esenyurt eski Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan, kendisine yapılan baskılar karşısında önümüzdeki milletvekili seçimlerinde Kars'tan aday olursa kimse şaşırmamalı.

Karslılar anılarını tazeledi; vakfın başkanlığına yeni seçilen Yıldız Laçiner'e başarılar diledi. Bu arada, İstanbul'da çıkan 'Serhat Kültür', 'Doğu Haber' ve 'Birikim' adlı gazete ve dergilerde yöreye ilişkin STK'nın dikkat çeken çalışmalarını ve yöreye ilişkin makaleler okuduk. Bu haberlerden birinde, Ardahan'a bağlı Hoçvan/Hasköy'de dünyaya gelen Hülya Avşar, amcasının oğlu Murat Avşar'ın düğün davetine gidememiş. Murat Avşar, "Hülya ablamı hiç olmazsa Ardahan Bal Festivali'nde bekliyorum" diyor.

 

Haberin Devamı

VE 'KARS KİTABI'

 

Bu arada, Mimarlar Odası Genel Başkanı ve yazar Oktay Ekinci’nin yeni kitabı da tanıtıldı. Adı ilginç: 'Kars Kitabı' (Anahtar Kitapları); Orhan Pamuk'un 'Kar' romanı ile Kars'ın öyle 'türbanlı' ve 'Siyasal İslamcı' olmadığını gösteren bir yanıt özelliğini taşıyor bir anlamda. Nitekim, işadamı Aytemiz bunu özellikle vurguladı: "Kar isimli kitap, Kars'ı ve Karslıları asla anlatmadı, yazarının ismi ile çok sattı, gerçek Kars, Oktay Ekinci'nin kitabında anlatılıyor" dedi. 240 sayfalık kitabında Ekinci, Doğu'nun uygar kentinin bugüne kadar geçirdiği evreleri, kimliğini ve neler yapılmakta olduğunu akıcı bir dille; belge ve fotoğraflarla okuyucuya sunuyor.

Haberin Devamı

Kars, 'dinamizmini' 15 Eylül'de başlayacak 3. Kafkas Kültürleri Festivali'nde göstermeye hazırlanıyor. 30 ülkeden aralarında Ermeni, Azerilerin de bulunduğu çok sayıda sanatçıyı ağırlayacak Kars'ta ilk kez 'Altın Kaz Film Festivali' düzenlenecek.

 

Biz bu acıları daha çok çekeriz

 

ELOĞLU, bir askeri kaçırıldı diye, bir ülkeyi gözünü kırpmadan ve en ufak bir tereddüt geçirmeden yerle bir ediyor. Biz, kendi evimizde, her gün onlarca şehit veriyoruz, yaptığımız sadece nutuk atıp, bağırıp çağırmak... Terörist ve onu destekleyenlere, anladıkları dille cevap vermediğiniz, terörün sona ermesi için başkalarından umut beklediğiniz, bu büyük ülkenin kozlarını terörü destekleyenlere karşı etkin bir şekilde kullanmadığınız, yapılacak her türlü askeri harekatı davul-zurna çalmadan yapmadığınız, kısaca PKK terörüne doğru teşhis koymadığınız sürece, daha çok acılar çekilir.

Prof. Dr. Faruk Mendi

 

Biliyor musunuz

 

EMİNÖNÜ'ndeki İstanbul Ticaret Odası bünyesinde, İTO Vakfı'ndan 5 yıllığına kiralanmış olan 'Yemek Odası' adlı lokantanın işletmecisinin, bu yeri hava parası alarak Ahmet Topbaş adına kayıtlı 'Saray Muhallebicisi'ne kiraladığını; bu yeri Ticaret Sicili Bölümü'ne ayırmak isteyen İTO yönetiminin kiralamadan rahatsızlık duyduğunu...

 

 

TOKİ, Çorlu’da neden yok

 

 ÇORLU'da çıkan günlük 'Devrim' gazetesi önemli bir konuyu gündeme taşıyor.

Gazete, temeli önümüzdeki günlerde atılacak olan "Çorlu Park' konut projesi ile ilgili olarak medya ve halk bilgi istiyor" manşetini atmış, 12.7.2006 günü... "AB kapısında olduğumuz için şeffaflık gerek değil mi" diyerek kamuoyundan gizlenen bazı hususları gündeme getiriyor. 1. sınıf tarım arazileri üzerinde alelacele gündeme getirilen projenin 'tapu ve ruhsatının olup olmadığını" sorularak, maket üzerinden bu dairelerin nasıl satıldığı sorguluyor.

Yazıda şöyle deniliyor:

"Çorlu'nun gelişme bölgesi İstanbul yönünde iken, yani Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı, Çorlu MYO bu kesimde bulunurken, niye Tekirdağ yönünde kent planlamasına ağırlık veriliyor? Buralarda kimlerin arsaları bulunmaktadır? Baro Başkanlığı'nın ters istikamette olması nedeniyle karşı çıktığı Adliye Sarayı neden bu bölgede kurulmak isteniyor? (Durumdan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da haberdar olmasına karşın bir müdahalede bulunulmamış) Merkezdeki Çorlu Belediye binası, iki yıl önce satın alınan İpek Düğün Salonu'nun yerine taşınırken, bu konut projesinin bir anda ortaya çıkması dikkat çekmiyor mu?"

Sorular şöyle devam ediyor:

 

SORULAR, SORULAR, SORULAR

 

- Yatırımcı firmanın bu arsaları (Belediyenin de taşınacağı Tekirdağ Yolu çıkışında) hangi tarihte, kimin aracılığı ile ve M2 rayiç bedel kaç YTL'ye alınmıştır.

- Alındığı tarihte arsanın imar hakkı 2 ve 4 kat iken, firma arsaları topladıktan 3-4 ay sonra Çorlu Belediyesinin burada imar katını neden 14 kata çıkartmıştır? Bu artış ile arsa rayiç değeri ne kadar artmıştır. Bu bir ranta dayalı bir haksız kazanç değil midir?

- Bu kat artışı ve yoğunluk artışı plancı tarafından mı yoksa

Çorlu Belediye Meclisi kanalıyla mı yapılmıştır?

- Bir bölgede kat artışının olabilmesi için çevre düzeni planının (Trakya'da bir tek Çorlu'da var) değiştirilmesi Bayındırlık İl Müdürlüğü Afet İşleri Müdürlüğü'nden 'Toprak Raporu' alınması gerektiği halde böyle bir onay Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Çorlu Belediyesi'ne verilmiş midir?

Eğer bu izinler alınmamışsa, resmi bir dava açılması durumunda idari mahkemenin bu planları iptal etmesi durumunda kimler sorumlu olacaktır?

- Çorlu Belediyesinin, TOKİ'nin, 'Çorlu Emlak Konutları' bölgesinde yapacağı planları geciktirilmesi 'kasten' mi yoksa ihmalkarlıktan mı kaynaklanmaktadır? Bu imar planları verilirse, 'Çorlupark' konutlarının satışından mı endişelenmektedir?

Nüfusu her gün artan bir kentte ranta dayalı gelişmeler dikkati çekiyor. Kamuoyu olanlardan haberdar edilmiyor.

Evet, Çorlu'daki mimar ve mühendis gibi meslek odalarının bu çarpıklığa karşı bir görüşü yok mudur? Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ve Çorlu Kaymakamı Erhan Özdemir gelişmelere müdahale etmeyi düşünmüyor mu?

Yazarın Tüm Yazıları