İnönü Stadyumu’nu büyütecek projeye vize veren Anıtlar Kurulu kararını durdurdum

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ITB Berlin Turizm Fuarı’nda TAV standına uğradığında TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, ekibinden Ersagun Yücel, Serkan Kaptan ve Bengi Vargül’le sohbet ediyorduk.

Haberin Devamı

Günay’ın yanında da GTI-Kayı Grubu’nun patronu, TÜRSAB’ın Başkan Yardımcısı Talha Görgülü vardı. Beşiktaş taraftarı gazeteci arkadaşlarım Yavuz Semerci, Ercan İnan ve Celal Toprak’a, Günay’ın geçen gün katıldığı “Beyoğlu Sohbetleri”ndeki sözünü anımsattım:
- Statta tepiniyorlar, Dolmabahçe kayıyor...
Günay, bu sözlerle Beşiktaş’ın Fiyapı İnönü Stadyumu’nun büyütülerek yenilenmesini öngören projeye karşı çıktığını ortaya koymuştu.
Günay, TAV standındaki odaya girince konuyu açtık:
- Statla ilgili son durum nedir?
- Ben Beyoğlu Sohbetleri toplantısında “Statta tepiniyorlar, Dolmabahçe denize kayıyor” cümlesini özellikle kullandım.
- Neden?
- Çünkü, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İnönü Stadyumu’nu büyüterek yenileyecek projeye kapıyı açtı geçenlerde. Ayrıca Anıtlar Kurulu bile projeye “vize” verdi.
- O zaman Beşiktaş Kulübü yönetiminin planladığı sürede inşaat için kazma vurulacak mı?
- Ben Anıtlar Kurulu kararını durdurdum. Yani, uygulamaya koymadım. Kültür ve Turizm Bakanı olarak kararın bir de Anıtlar Yüksek Kurulu’nda görüşülmesini istiyorum.
- Projedeki itiraz ettiğiniz noktalar neler?
Soruyu yanıtlarken 1939’a döndü:
- Bir kere oraya stadyum yapılmasının yolunu açan 1939-40’larda dönemin İstanbul Valisi Lütfü Kırdar olmuş. Bu kararla, İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna büyük yanlış yapmış. Ben şimdi onu daha da aşacak bir projeye izin vermem.
Ardından itiraz nedenini anlattı:
- Beşiktaş Kulübü yönetimi, oraya bir alışveriş merkezi, otel ve kompleksin altına da 2 bin 500 araçlık otopark planlıyor. Dolmabahçe, böyle bir büyümeyi kaldıramaz. Ben, tarihe Dolmabahçe bölgesini daha da tahrip edenlere göz yuman bir Kültür ve Turizm Bakanı olarak geçmek istemem.
Stadyumun büyümesini isteyen lobinin çalışma yöntemini de eleştirdi:
- Kime gitseler, “Diğer bakanlar onay verecek, bir tek siz kaldınız” diyorlar. Oysa durum hiç de öyle değil.
- Sizin öneriniz nedir?
- Birincisi küçük, sembolik bir spor merkezine dönüştürülebilir. Beşiktaş’a başka bir noktada stadyum yapılır. İkincisi de sporu tümüyle oradan çıkarıp, bölgeyi kültür vahasına dönüştürebiliriz.
- Hiç el değmeden bu haliyle kalamıyor mu?
- Güçlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Günay, şu noktanın da altını çizdi:
- Aslında itirazlarımı Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, eski başkanlardan Serdar Bilgili ve adaylardan Hasan Arat’la paylaştım. Bilgili ve Arat, bana hak veriyor.
- Ya Demirören?
- O stadın büyütülmesinden yana...
Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın verdiği mesajlara bakılırsa, Beşiktaş’ın Fiyapı İnönü Stadyumu’nu büyüterek yenilemesi pek kolay olmayacak...
Projenin kaderini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrı belirleyecek...

Haberin Devamı

Beşiktaş’la Galatasaray Türk Telekom Arena’yı ortaklaşa kullanır mı

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Beşiktaş’a şehir dışında, yeni bir stadyum yapılması gerektiğini söyleyince Yavuz Semerci ile Celal Toprak atıldı:
- Seyrantepe’deki Türk Telekom Arena’yı Galatasaray’la Beşiktaş ortak kullanmalı...
- Bilemem, belki düşünülebilir...
Günay, şu noktaya vurgu yapma gereği duydu:
- Ben futbol fanatiği değilim... Takım da tutmam. Ancak, spor için iyi altyapı oluşması gerektiğine inanırım. Yalnız, söz konusu alanlar da “rant bölgeleri”ne dönüşmemeli.

Dolmabahçe gerçekten denize kayıyor mu

ERTUĞRUL Günay’la konuşurken, Dolmabahçe Sarayı’nın gerçekten denize doğru kayıp, kaymadığını de sorduk:
- Swissotel’in yapımı sırasında bu tartışma başladı. Sonra Gökkafes (Süzer Plaza) yapıldı. Bu yapıların Dolmabahçe Sarayı’nı olumsuz etkilediği hep söylenegelir.
- Ya İnönü Stadyumu?
- Stadyum büyütülecek olursa, etkilemesi kaçınılmaz.
- Mevcut haliyle sizin dediğiniz gibi “10 bin seyirci tepindikçe” denize kayma söz konusu mu?
- Bence binlerce seyircinin hep bir ağızdan tezahüratı da etkiliyor olabilir. Şimdi bu konuda kapsamlı bir inceleme yaptıracağım.
Dolmabahçe Sarayı’nın kendi yetki alanında olmadığını vurguladı:
- Dolmabahçe Sarayı, “Milli Saraylar”a bağlı. Ama ben Türkiye’deki tüm tarihi, kültürel varlıkları korumak durumundayım.
- SwissOtel ve Süzer Plaza ne olacak?
- Bu saatten sonra onların yıkılması ekonomik anlamda doğru olmaz. Ancak, stadyumun daha fazla büyümesine izin vermememiz gerekir.
Bekleyelim, Günay’ın yaptıracağı incelemenin sonucunu görelim...
Sanırım Beşiktaş Kulübü yönetiminin de bunu beklemesinde yarar var...

Haberin Devamı

‘Çanak, çömlek’ metroyu tüp geçişi engellemesin, bulunduğu yerde sergilensin

ERTUĞRUL Günay, “Türkiye’deki tarihi, kültürel varlıkları korumaktan” söz edince sorduk:
- Başbakan Erdoğan, İstanbul’da metro ve tüp geçiş yapımının tarihi eserler çıkması yüzünden geciktiğini anlatırken, “Çanak, çömlek çıktı deyip, önümüze taş koyuyorlar” dedi. Söz konusu “çanak, çömlek”ler sizin koruma alanınıza girmez mi?
- Elbette girer... Yalnız, Sayın Başbakan, yer altından çıkan eserler yüzünden projenin aksamasından söz ediyor. İstanbul’un her tarafından tarih fışkırıyor. Her yeni eser çıkması durumunda metronun, tüp geçiş bağlantılarının güzergahını değiştirmek doğru olmaz.
- Nedir doğru olan?
- Dünyada bunun örnekleri var. O eserler çıkarılır, bulunduğu yerde camekanlı bölümler yapılarak korumaya alınır. Böylece metronun, tüp geçişin güzergahı da değişmez, proje de kesintiye uğramaz.

Yazarın Tüm Yazıları