İmar Komisyonu doğaya tuş oldu

ARTIK bir günlük yağış dahi İstanbul’u perişan ediyor. Neden?

Ne tarla kaldı, ne yeşil alan...

Haberin Devamı

İstanbul'da sular eskiden gecekonduları basardı, şimdi ise villaları...

Eskiden yoğun yağış olduğunda İstanbul’daki gazete fotoğrafçıları, Aksaray’daki tren geçidinin altına, daha sonraki yıllarda Ayamama deresine (Sabah Gazetesi’ni 1995’te selin bastığı yıl...) ve Káğıthane deresine gidilirdi.

Kadıköy Kurbağlıdere’nin pek taşkını olmazdı.

Ortaya çıkan manzara, doğamızın ne kadar tahrip edilip yağmalandığını gösteriyor.

Her yer asfalt, beton ve kiremit... Su akış yolu bulamıyor; süzüle süzüle derelere akamıyor. Barajlara ulaşamıyor.

İstanbul’un, adı ’imar bekçisi’ne çıkan Hüseyin Sağ dün gene tepkiliydi. "Görüyorsunuz değil mi, doğa rant falan dinlemiyor, rezidansları ve villaları da artık su basıyor... Demek ki, her gelen imar dosyasına evet demeden önce doğanın ikna olması gerekiyormuş! Dilerim son yağıştan ders almışlardır. Gazetelerdeki haberleri okuyunca bir meclis üyesi olarak utandım."

- Neyden?..

- Su baskınına uğrayan yerlere bakalım... Ümraniye Sinpaş ve benzeri projelerin yapıldığı yerler su havzaları ve tarım alanlarıydı... Bir şekilde, itiraz etmeye çalışan İSKİ bertaraf edildi; İmar Komisyonu ikna edildi ve planlar çıkarıldı; konutlar konduruldu. Su havzalarının çevresi kuşatıldı.

- Öbür taşkınlar...

- Ayamama
(Sefaköy), Tavukçu (Bağcılar), Çinçin (Esenler), Alibeyköy ve Kağıthane dereleri esasında taşmıyor. Yağmur sonrası gelen taşkın sular, ben yatağımı isterim diye isyan ediyor ve patlıyor. Çünkü o dere yataklarından ya yol geçiriyor, ya da diplerine konut yapılıyor. Bir de altgeçitleri su basıyor. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi var; derelerin üstü kapatılmaz diye... Sadece rehabilite edebilirsiniz. Bir örnek; İSKİ (Örneğin, Maltepe’deki Büyükyalı geçidi) derelerimi kapatmayın diyor, ama Meclis uyarıları dinlemiyor, kapatıyor. Dereleri imar uğruna telef edersen, daha büyük taşkınlar yaşayacak İstanbul... Acaba bizim İmar Komisyonu üyeleri yarın ’yağmur yağmasın’ diye duaya çıkar mı derseniz?

Silikonlar patladı

İSTANBUL Milletvekili Çetin Soysal "Derelerin ıslahında yürütülen çalışmalarda Büyükşehir’in bir türlü başarılı olamamasının nedeni alt yapı projelerinin siyasi kaygılarla yandaş firmalara verilmesi midir?" diye soruyor... Mimar-Kentbilimci Prof. Ahmet Vefik Alp de önceki akşam yağmurun etkisini görmek için Suadiye’den Aksaray’a 3 saatte gidip-gelmiş. Diyor ki: "Sadece alçak alanlar, gecekondu bölgeleri değil, yüksek ve mutena semtlerimizde de evleri su basmış. Atatürk Havalimanı kavşağı da sular altında kalmış. Bu şu demek; İstanbul’un altyapısına harcanan servetler boşa gitmiş, durum eski hamam eski taş. İstanbul güzel bir kadına benzetilir; ’Yağmur yağdı, makyaj aktı’ denirdi. Bu İstanbul’un yağmur-çamur klasiği için... Ben fışkıran yol rögarlarını görünce güzel kadının ’silikonları patladı’ benzetmesi yaptım bu kez... Kim, nasıl kurtaracak bu güzel kadını ve ne zaman? Cevapsız soru bu!."

Kulüplere delege ihraç edilir mi

ANKARA Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz (GS), eski Tokat Valisi Mehmet Gündoğdu (Diyarbakır Dicle Ün.), eski Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhatlı (Diyarbakır Dicle Ün. Kulübü), eski OHAL Valisi ve eski milletvekili Ünal Erkan (BJK) adına üzülmemek elde değil. Parantez içindeki kulüpler ne oluyor demeyin. Voleybol Federasyonu’nun 2. olağan kongresi 20 Kasım’da yapılacak. Federasyon Başkanı Erol Ünal Karabıyık, yeniden seçilebilmek için yoğun bir kulis faaliyeti yürütüyor. Ve yukarıda adı geçen isimleri bu kulüpler adına delege yazdırtıyor. Karabıyık kimdir? Kısa bir süre polis mesleğinde bulunan Karabıyık, Polis Akademisi Kulübü’nün başkanlığında bulunuyor. Daha sonra Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın desteğini alarak Voleybol Federasyonu Başkanlığı’na seçiliyor. Şimdi de 2. kez seçilmek istiyor Karabıyık... Bizi Ankara’dan arayan bir voleybol kulübü yöneticisi, "Karabıyık, bu isimleri delege listesine alırken, bu sayın eski ve yeni valilerden nasıl izin alabilmiştir. Yoksa haberleri yok muydu? Federasyon Başkanı kulüplere delege gönderme gücünü nereden alıyor? Bizim bildiğimiz, kulüpler delege listesini Federasyon’a bildirir. Bunun aksi kulüplere delege ’ihraç’ etmek değil midir?" diyor.

Bulgaristan’daki olay suikast mı

BULGARİSTAN’ın ’Deliorman’ bölgesinde Türklerin yoğun yaşadığı Razgrad kentinden Bulgaristan vatandaşı bir Türk diyor ki:"Pazar günü çıkan ’HÖH liderinin özel kalem müdürünün kuşkulu intiharı’ haberini internetteki köşenizden okudum. HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan’ın, özel kalem müdürü Ahmet Emin’in ölümüyle ilgili tüm ihtimalleri vermişsiniz. Burada intihar olayından söz ediliyor. Bakanlık da ilk açıklamasında intihar demişti... Olayı kurcalayan basında ise, ’Bu olay şayet bir intiharsa, sağ elini kullanan Ahmet Emin, nasıl oluyor da sol şakağından kendisini tek kurşunla öldürebiliyor? Bu mümkün olabilir mi?’ yazıyor. Bu bir suikasttır ve gerisinden çok şeyler çıkacaktır. Olayın geçtiği yer de çok önemlidir. Bulgaristan’da faili meçhul cinayetlerin çoğu Sofya’nın Vitoşa Dağı yamaçlarındaki Boyana’da olur. Nitekim bu olay da, orada cereyan etmiştir. Aslında bizler çok şeyler biliyoruz ama bizlerin oy verdiği ve iktidar ortağı olduğu Hak ve Özgürlük Hareketi’ne zarar vermemek için şimdilik susuyoruz."

Biliyor musunuz

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için gercekgundem.com sitesinin yaptığı ankette yer alan isimlere çıkan 6771 oyun dağılımının "Kemal Kılıçdaroğlu 1482/% 21, Ediz Hun 111/% 1, Berhan Şimşek 1967/% 28, Ali Müfit Gürtuna 1579/% 22, Başaran Ulusoy 108/% 1, İlhan Kesici 601/% 8, Tanıl Küçük 73/% 1, Uğur Dündar 1050/% 15" olduğunu...

7 çocuğu, 5 damadı ve 8 torunu bulunan Gaziosmanpaşa’nın 1994-2002 dönemi belediye başkanı ve 1992’den beri de İstanbul milletvekili olan inşaat mühendisi AKP’li Recep Koral’ın (60), kendisinden 25 yaş küçük eğitimci danışmanı ile evlenebilmek için boşadığı 38 yıllık eşine iki daire ve ayda 4 bin YTL nafaka verdiğini, Başbakan Erdoğan’ın kendisini, "Bundan sonra bu partinin çatısı altında siyaset yapman çok zor" diye uyardığını (Sevilay Yükselir’den)...

DP İzmir İl Kongresi’nde (Yıldırım Ulupınar yeniden kazandı) coşkuyla karşılanan Genel Başkan Süleyman Soylu’nun, "Öyle yağma yok, İzmir’i ne AKP’ye, ne CHP’ye bırakırız. İzmir demokrattır" dediğini...

İZMİR’de çıkan Yeni Asır Gazetesi Yayın Grubu Başkanlığı’na, Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı’nın getirildiğini...

FREKANS değişikliğinden en çok Flash TV ve SKY TV’nin etkilendiğini yazan turktime com’un, özellikle Flash’ın 1.2 milyon olan kablo yayın abonesinin 50 bine kadar düşebileceğini yazdığını...

Yazarın Tüm Yazıları