İmar itirazlarına engelleme geliyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapılan imarla ilgili itirazlardan ve açılan davalardan rahatsız olduğu için yeni bir uygulama başlatmak istiyor.

Haberin Devamı

Ancak Büyükşehir bürokrasisinde farklı görüşler nedeniyle bir karar çıkarılamıyor. Hukuk müşavirliği ‘olumlu’ görüş verirken, imar planlama bürokrasisi “Böyle bir şey Anayasa’ya aykırıdır, yargıdan döner. Anayasal hakkını herkes kullanır” uyarısını yapıyor.
Yani Büyükşehir’in başındaki siyasetçiler: “Benim yaptığım imar planlarına kimse itiraz etmesin ya da sadece ilgilisi başvursun” diyor.
Bu ne demek!
İstanbullu olarak ancak mahallenizdeki ya da sokağınızdaki bir plan değişliğine itiraz edeceksiniz.
Yani Kadıköy’de oturan bir vatandaş, Boğaz’ın (Mecidiyeköy’deki metrobüs durağının karşısında) sırtlarında yükselen dev AVM, rezidans, otel inşaatının yoğunluğuna itiraz edemeyecek. Aynı şekilde Etiler’deki bir vatandaş da, Göztepe’de Meteroloji arsasına, parsel bazında imar değişikliğinin nasıl yapıldığını ve dört gökdelenin nasıl bir anda yükseldiğini sorgulayamayacak. Çamlıca’dan bakıldığında o gökdelenlerin denizi nasıl kestiğini yapılar yükselince fark edecek, ayrıca bir deprem sonrasında “Sahi burası bizim depremde toplanma alanımızdı” diyerek dizlerini dövecek.
Bu eski CHP Meclis üyesi ve hâlâ CHP’nin İmar Komisyonu’nun görevini tek başına ‘dışarıdan’ ve cebinden para harcayarak yürüten Hüseyin Sağ’a karşı yapılmış olmasın. Çünkü Sağ’dan kamu adına yaptığı itirazlardan Büyükşehir rahatsız; bütün planları takip edip yasadışı olanları yargıya götürüyordu, böylece birçok planı da haklı olarak iptal ettirmişti.
Odaların böyle bir karara karşı yargıya gidecekleri söyleniyor; göreceğiz.
Biz artık ‘insan hakları’ değil İstanbul’da ‘kaldırım’ hakkı istiyoruz!
Almanya’da yerel yönetimlerde inisiyatiflerin ne yaptıklarını Büyükşehir’in bürokrat ve siyasetçilere aktaracağız, o zaman ne diyecekler bakalım.

Haberin Devamı

Hafif kadın imajıyla bakan olursa atarız

DÜN bir okurumuzun Antalya’daki otellerin Türk erkeklerini otele almadıklarını belirterek, “Otele damsız girilmez” kuralını koyduklarını gündeme getirmişti.
Tartışma çeşitli boyutlara ulaştı. Bu konuda çok sayıda görüş belirtenlerden Side Nerton Hotel Genel Müdürü Metin Yürük, “Ben de size bir otelci gözüyle anlatayım” diyerek şöyle konuştu: “Evet tek gelen Türk misafirleri kabul etmiyor oteller. Nedeni de şu maalesef bizde şöyle bir inanç var tatile gelen hangi milletten olursa olsun (özellikle Rus misafirler) bizim insanımız tarafından hemen sınıflandırılıyor ve hafif kadın imajı ile bakılıyor. Tüm tatil müddeti boyunca bu misafirlere maalesef yalnız gelen erkek misafirlerimiz tarafından tacizler başlıyor. Başımdan gelen bir olayı anlatayım: Otelimizde bir dönem Avrupa’dan gelen genç (yaşları emin olun 15 ila 22 arası) misafirlerimiz oldu. Bu dönemde de tatil budur.com’dan otelimize rezervasyon yaptıran 6 tek erkek misafirimiz oldu. Bütün gün boyunca erkek Türk misafirlerimiz, havuzda, denizde ve akşam animasyonda çocuk misafirlerimiz de dahil herkesi taciz etmeye başladılar. Defalarca uyardık, hatta bir akşam animasyonunda benim misafirlerimin olduğu bir ortamda o genç misafirlerimize şu an buraya yazamayacağım ağıza alınmayacak kelimelerle Türkçe lafla tacizler ettiler. Bu insanları otelimizden kovduk, evet resmen zorla kovduk!
Şimdi bütün tek erkekler böyle olacak değil ya diyeceksiniz, haklısınız, belki değil ama benim gibi düşünen o kadar otelci var ki niye böyle bir korkulu rüya ile karşılaşalım ki... Zaten otellerimize çift olarak gelen o kadar efendi anlayışlı Türkler geliyorken, niye bu tek erkekleri otelimizde konaklatalım ki...

Haberin Devamı

Karayalçın’dan açıklama

CHP’nin 3 Ağustos 2011 tarihli MYK sonrası Genel Sekreter Sayın Bihlun Tamaylıgil tarafından yapılan basın toplantısında adımın da geçtiği bir görüşme olmuştur. Bir gazetecinin “Ankara İl Başkanlığı için Murat Karayalçın’ın ismi geçiyordu, ondan geri adım mı atıldı?” şeklindeki sorusuna Sn. Tamaylıgil’in verdiği yanıt, CHP kamuoyunda yanlış değerlendirilmelerin yapılmasına  neden olmuştur. Sn. Tamaylıgil’e bu konuyu Sn. Genel Başkan ile görüşerek işin aslını öğrenmesini öneririm.
Murat KARAYALÇIN
KOTİL’İN SİTEMİ
BUGÜNKÜ (dünkü) yazınızda olabilecek il başkanlarının adını yazmışsınız. Kışın başında il başkanlığı için adım geçiyordu ve bu yazdığınız adaylardan daha kuvvetli ihtimaldi o zaman için. O zaman yazmadınız. Şimdi isimleri yazdığınızı gördüğümde, yüzümde acı bir gülümseme belirti. Tedirgin olmadan yazmanın da ne büyük bir özgürlük olduğunu bir kez daha anladım.            Aylin KOTİL
BİLGİ: R. Bozkurt’un dünkü ‘Bir anım’ yazısında ‘papyon takan’ Enerji Bakanı’nın adını hatırlayamadığı, ‘O bakan’, 1970’lerin Nihat Erim ve Ferit Melen hükümetlerinin, 12 Eylül sonrası Bülent Ulusu hükümetinin de Enerji Bakanı, Meclis dışından Serbülent Bingöl’dür.

Haberin Devamı

Seyahat acenteleri zan altında kaldı

ANKARA kökenli Denizden Turizm firmasından Ümran Muratoğlu, Romanya Büyükelçiliği II. Kâtibi Fikri Taşçı’nın “Bu nitelikli bir soygundur” yazısının tüm seyahat acentelerini zan altında bıraktığını söyledi ve “Üzüldüm” dedi. Genel uygulamanın şöyle olduğunu da Taşçı’ya aktardı:
“Bilinmesi gereken şudur, seyahat acenteleri tüm havayolu firmalarının koyduğu kuralları uygulamak zorundadır ki bu sadece ülkemizde değil uluslararası kuraldır. Biletler promosyon, ekonomi, business ve first class olarak satışa sunulur. Okurunuzun mağdur olmasının nedeni havayolunun promosyon sınıf olarak tabir edilen ucuz sınıfı tercih etmesidir. Kaldı ki biletinin üzerinde açıklama olarak iade ve değişikliğinin olmadığı yazılıdır, iptal durumunda ise bilet tamamen yanmaz vergi iadesi yapılır. Yazımın başında da belirttiğim gibi bu havayolunun kuralıdır. Seyahat acentelerinin bu işlemde hiçbir kârı olmadığı gibi iptal edilen her bilette kazanılmış acente komisyonu havayoluna iade ederek, misafirin hem bilet kesme işlemi hem de iade işlemi ücretsiz olarak yapar.”

Haberin Devamı

Disiplinsizlik

KADİR Topbaş TV’de Asmalımescit’teki restoran sahiplerinin yollara masa koyarak disiplinsiz davranışlarında bulunduğundan bahsediyordu. Disiplinsizlikten bahsederken Sayın Topbaş’ın akrabasının Emirgan’daki Sütiş’in durumuna bir göz atsa iyi olur. İşletme, belediyeden kiraladığı park yeri kendisine yetmediği için müşterilerin arabalarını otobüs durağına ve yolun 2. şeridine park ettiriyorlar artık. Akşamları iki şeritli yol da tek şeride düşüyor.                 
Osman DOĞAN

Yazarın Tüm Yazıları