İlk Nuri İyem Resim Ödülü Cihan Zafer Gazioğlu’nun

GEÇEN yıl haziran ayında aramızdan ayrılan Türk resminin büyük ustalarından Nuri İyem’in anısına Evin Sanat Galerisi’nin düzenlediği Nuri İyem Resim Ödülü salı günü akşam Evin Sanat Galerisi’ndeki törende kazananlara verildi.

Seçici kurul; Rahmi Aksungur, Levent Çalıkoğlu, Neş’e Erdok, Mehmet Ergüven, Haşim Nur Gürel, Yavuz Hakan Gürsoytrak, Ümit İyem, Erhan Karaesmen, Ali İsmail Türemen’den oluşmuştu.

Ödülü, Cihan Zafer Gazioğlu’nun tuval üzerine yağlıboya tablosu, Oyun Kartları ve Çocuk aldı.

Seçiciler kurulu ayrıca, Ali Aksakal’ı, Barış Cihanoğlu’yu, İlke Kutlay’ı Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’ne layık gördü.

Rahmi Aksungur’un yaptığı ödül heykelciğinin de gerçek bir sanat eseri olduğunu belirtmeliyim. Sanırım Gazioğlu, bunu ödül heykelciği değil de, bir güzel heykel olarak koruyacak.

Ödül kazananlarla birlikte sergilenmeye değer bulunan sanatçıların da yapıtları bu ayın sonuna kadar Bebek’teki Evin Sanat Galerisi’nde sergilenecek:

Hayri Ağan, Emel Akın, Ceyda Aldemir, Setenay Alpsoy, Yiğit Altıparmakoğulları, Secan Apaydın, Teoman Ata, Halûk Aykan, Melek Baydar, Orhan Baytekin, Pınar Ceylan, Adviye Endirik, Halil Yavuz Ertürk, Şafak Eyüboğlu, Nurdan İskender, Devrim Karakuş, Olcay Kuş, Mustafa Özbakır, Pınar Partanaz, Ercan Sert, Dila Tanrıkulu, Alin Arpine Tekyıldız, Nilüfer Topal, Orhan Umut, Canan Ünal, Sertap Yeğin, Serdar Yılmaz, Aslı Yönter, Aylin Zapçıoğlu.

18 İLE 81 YAŞ ARASINDAKİLERİN KATILABİLECEĞİ ÖDÜLE 351 RESSAM 542 ESER GÖNDERDİ

Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar katıldı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Edirne başta olmak üzere birçok kentten eser gönderdiler.

Erhan Karaesmen, ödül kitapçığının başına yazdığı kısa, özlü yazıda, adına ödül verilen Nuri İyem’in sadece ressamlığını değil, aydın olarak duruşunu da anlatıyor:

"Türk sanat tarihinde Nuri İyem adının geçtiği sayfalar parıltılı bölümleri oluştururlar. Nuri Bey, Türk Resmi’nin bir büyük kişiliğidir ve anıtsal bir anı yığını bırakmıştır geriye. Dolayısıyla ailesi tarafından adını taşıyarak düzenlenmiş olan ve bu yıl ilki gerçekleştirilen ödüllü resim yarışması da olağanüstü bir olay niteliği taşımıştır."

Karaesmen
’in usta ressamımızın yaşamındaki dürüstlüğüne de değindiği yazısındaki görüşlerin altına herkesin imzasını atacağına şüphem yok.

Ödüllerin iki özelliğine çok dikkat ederim:

Birincisi, ödüllerin genç kuşağı teşvik edici yanına. Belli bir yaştan sonra ödüllerin, sanatçıyı yüreklendirici özelliği yoktur. Bu nedenle ödüllerin gençlere verilmesini çok destekliyor, isabeti buluyorum.

İkinci öğe de, seçici kurulu oluşturan üyelerin değeri ve saygınlığı. Bu ödülde o da gerçekleşmiştir.

Üçüncü de, adına ödül verilen kişinin bu ödülü alanı onurlandırması. Nuri İyem adı da bunu sağlamaktadır.

* * *

DİLEĞİM Nuri İyem Resim Ödülü’nün uzun süre devam etmesi.
Yazarın Tüm Yazıları