İlişkiler açısından çok verimli bir gün

Aslan burcuna giren Ay, Aslan’da dolaşan Merkür-Venüs kavuşumunu tetikleyecek.

Aynı zamanda Terazi’de dolaşan Jüpiter ile uyumlu etkileşim içinde bulunuyor. Gökyüzünün bu konumu, hem ilişkiler, hem anlaşmalar açısından son derece verimli bir gün olacağını işaret ediyor. Özellikle gösteri dünyası, sanatsal faaliyetler ve aşk açısından parlak bir gün. Organizasyonlar, yeni anlaşmalar ve gösterişli girişimlerde bulunulabilir. Duygular gösterişli bir biçimde ifade edilebilir.

Yalancılık ciddi bir suçlamadır

Fizik Nobel ödülü almış iki fizikçinin (Georges Charpak ve Henri Broch) ödül aldıkları konu üzerinde yaptıkları araştırmanın yarısını bile yapmadan yazdıkları kitaba dayanarak bir sonuca varmak, hem de astroloji gibi kadim bir bilgiyi sokak izlenimlerine bakarak değerlendirmek, ne derece bilimsel olacaktır?

Kitabın önsözünde yer alan ‘Umudumuz, büyücülük ve bilicilik hakkındaki bazı ortak deneyimleri, dostlar arasında gülümsemelerle karşılanacak biçimde gözler önüne sermek ve çağdaş büyücülerin, saf dinleyicileri nasıl kandırdıklarını anlatabilmek’ yazısı, ilk bölümde ise astrolojinin nasıl işlediğini anlatmak ve işleyiş mekanizmasını tarif etmek için yapılan ‘Astrolojinin işlediğinin hem de iyi işlediğinin kanıtı, yıldız haritamın başıma gelenleri doğru tahmin etmesidir’ şeklindeki açıklama, sokaktaki izlenimlerden öteye gitmeyen bir araştırmayı gösteriyor. Yani insanlar astrolojiye nasıl bakıyorlar? Sadece bunu araştırmışlar. Astrolojiyi araştırmaktan uzak bir değerlendirmeyi, astroloji adına ciddiye almak mümkün değil.

Öte yandan halkın inançlarını anlatması açısından kitabın ilginç olduğunu düşünüyorum, hemen alıp okuyacağım. Okumadan değerlendirme yapmayacağım. Fakat Ali Atıf Bir, şimdiye kadar astrolojiyle ilgili tek satır okumamış (Dünkü yazısında kendi ifadesi) biri olarak astroloji hakkında bir kitabı nasıl değerlendiriyor, merak ediyorum.

Bir konu hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız, o konuda yazılmış bir kitabı da değerlendiremezsiniz. Bilmediğiniz bir konunun bilimsel olup olmadığını yargılayamazsınız. Sadece kişisel olarak beğenirsiniz, o kadar!

Üstelik sizin irfanınız sevgili Ali Atıf Bir, kadim bilgiyi anlamaya yetmez. Adınıza yaraşır atıflarda bulunabilmek için daha çok çalışmanız, özellikle de kadim bilgileri araştırmanız ve hatta Anadolu topraklarında dolaşmanız gerekir. Sadece okumakla olmaz. Okuduklarınızın gerçekten öyle olup olmadığını araştırmanız, test etmeniz gerekir. Bilimsellik bunu gerektirir.

Georges Charpak ve Henri Broch astrolojinin nasıl çalıştığını anlatmak adına aslında insanların psikolojik olarak kendilerini ve çevrelerini nasıl etkilediklerini anlatıyorlar. Özellikle kitaptan alıntı yaptığınız öğrencilerle ilgili yapılan deney, tamamen psikolojik bir testten öteye gitmiyor.

Astroloji, psikolojiyi de kapsar fakat bundan öte bir bilgidir. Günümüzün bilimsellik anlayışıyla anlaşılacak bir bilgi de değildir. Bu nedenle anlaşılması çok zor. Tıpkı Fransız dil sistemini bilmiyorsanız, Fransızcayı anlayamayacağınız gibi.

Kelimeleri bilmek yetmez. Dilin sistemini biliyor olmak gerekir ki ne anlattığını anlayabilin. Astroloji de böyledir. Bu nedenle ‘Astrologlar yalancı mı’ derken bu bilgilerin ışığı altında söylerseniz, doğru olabilir fakat bilginin kendisine saldırırsanız, bilmediğiniz bir konuda suçlama yapmış ve yanılmış olursunuz.
Yazarın Tüm Yazıları