İftarda oburluk yapmayın

Kalabalık bir aile sofrasındasınız. İftara üç dakika kalmış. Herkes birazdan okunacak ezanı ve onunla birlikte yiyeceği güzel yemekleri düşünüyor.

10 saniyede bir saate bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Ancak dikkatli olmazsanız iftarda ya da sahurda yediğiniz yiyecekler, ramazandan önceki kilonuzun iki veya üç kilo artmasına neden olabiliyor.
Â
Ramazan ayı, alışkanlıklarınızı gözden geçirmek, varsa sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçmek için bir fırsat olabiliyor ve belki vücudunuzun bir ay dinlenmesini sağlayabiliyor. Ama sahurdan iftara kadar yaklaşık 12 saat aç kalan metabolizma yavaşlıyor ve bu da sonrasında alınan besinlerin yağ olmasını kolaylaştırıyor. Bu yüzden uzmanlar hem iftarda hem de sahurda ağır yemeklerden uzak durulmasını, yiyeceklerin yavaş yenmesini, mümkünse iftar öğününde yenileceklerin yarısının iftardan iki saat sonraya bırakılmasını ve sahura mutlaka kalkılmasını öneriyorlar.

Yani, ramazan ayı öyle bütün gün bir şey yemeyip, akşam yemeğinde istediğini yeme ayı değil aslında. En azından sağlığını önemseyenler için öyle olmamalı...

Patatesli çilav

Malzeme listesi

2 su bardağı çilav (uzun İran pirinci)

4 su bardağı su

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz

5 adet orta boy patates

1 çay bardağı sıvıyağ

8 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Pirinci 4 su bardağı kaynayan tuzlu suda makarna haşlar gibi 7-8 dakika haşlayın. Süzdükten sonra, üzerinden birkaç kez soğuk su geçirip, tekrar süzerek bir kenarda bekletin. Patatesleri soyup, yarım santim kalınlığındaki yuvarlaklar şeklinde dilimleyin. Bir tavada yağı kızdırıp, patatesleri arkalı önlü hafifçe kızartın. Şimdi de bir teflon tencerenin içini ve dibini iyice yağlayın. Kızarmış patatesleri tencerenin alt kısmına ve kenarlarına yan yana sıralayın. Sonra da haşlanmış pirincin yarısını tencereye koyup, üzerine tereyağının yarısını fındık büyüklüğünde parçalar halinde serpiştirin. Kalan pirinçleri de kaşıkla koyup, üzerine kalan yağı dağıttıktan sonra, hiç su eklemeden 20-25 dakika pişirin. Ilık ılık servis yapın.

Meyveli tepsi muhallebisi

Malzeme listesi

Muhallebi için;

3 su bardağı süt

3 yemek kaşığı mısır nişastası

6 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

50 gr. margarin (oda sıcaklığında)

1 adet yumurta sarısı

Üzeri için;

10 dilim konserve ÅŸeftali (veya herhangi bir meyve olabilir)

3 yemek kaşığı badem (çekilmiş)

8 kiÅŸilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Öncelikle, orta boy bir tencerede sütü, mısır nişastasını, toz şekeri ve vanilyayı çatalla ya da mikserle çırparak karıştırın. Daha sonra, karışımı orta ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Katılaşıp, kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alın. Üzerine yumurta sarısı ve margarin ekleyip, mikserle 4-5 dakika kadar çırpın. Öte yandan 25-30 santim çapında olan kenarları yüksek bir kabı suyla ıslatın. Çırptığınız muhallebiyi içine aktarın. Şimdi de konserve şeftalileri süzerek muhallebinin üzerine yerleştirin. Çekilmiş badem içlerini de aralara serpiştirip, buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları