İçliköfte, analı kızlı ve killor

60’lı yıllarda babamın İller Bankası’ndaki görevi dolayısıyla ziyaret ettiğimiz şehirlerden biri de Malatya’ydı.

Malatya’ya dair hatırladığım en güzel şeylerden biri dağ yamaçlarına, dere tepeye yayılmış olan kayısı ağaçlarıydı. Hele bir de mayıs ya da haziran geldiğinde o güzelim kayısı ağaçlarının seyrine doyum olmazdı. Meşhur içliköfteyi de ilk kez Belediye Başkanı Mehmet Kırçuval’ın evinde yemiştim. Beni oyuncak bir köfte yiyormuşum hissine kaptıran şey, sanırım içliköftenin şekliydi. Hatırladığım, tadına bakınca bu muhteşem lezzetin oyuncak olmadığına ikna oluşumdu. Yıllar sonra Gaziantep’te aynı şekilde yapılmış bir yemeği yediğimde hatırladığım bir başka yemek de bu içliköftenin çok küçük olanıyla yapılan çorba görünümlü yemekti. Evet bu yemeğin adı "analı kızlı"ydı ve ben o gün yediğim analı kızlının acılı ekşili tadını hala damağımda duyarım. O gün ev sahibinin yaptığı başka bir nefis lezzet de etli hamurdan yapılan ve bir çeşit köfte olan "killor"du. Killoru o kadar çok sevmiştik ki o gün, daha sonra ne zaman Malatya’ya gitsek bu muhteşem yemeği yemeden dönmedik.

Lor peynirli hindi şinitsel

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

4 parça hindi şinitzel

(Tavuk şinitzel de kullanabilirsiniz.)

1 tatlı kaşığı tereyağı

(Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 su bardağı lor peyniri

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1-2 çay kaşığı hardal

1 demet dereotu

Kızartmak için;

1 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı galeta unu

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, rendelenmiş kaşar peynirini ve lor peynirini çukur bir kaba aktarıp çatalla ezin. Üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip hardalı ve ince kıyılmış dereotunu da il ve edin. İncelttiğiniz şinitzelleri mutfak tezg hına yayın. Hazırladığınız peynirli harcı, bıçak yardımıyla kalın bir tabaka halinde şinitzellerin üzerine sürün. Etleri poğaça yapar gibi D şeklinde kapatın. Kızartırken açılmasınlar diye kenarlarını kürdanla tutturun. Bir tabağa unu, bir başka tabağa da galeta ununu serpiştirin.

Yumurtayı da çukur bir tabağa kırıp çatal yardımıyla çırpın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Hazırladığınız şinitzelleri önce una, sonra yumurtaya, son olarak da galeta ununa buladıktan sonra kızgın yağda önlü arkalı 8-10 dakika, altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Şinitzelleri kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sıcak sıcak ve pilav, püre ya da salatayla birlikte servise sunun. Kızartmayı sevmiyorsanız, şinitzelleri önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirebilirsiniz. İsterseniz 2 dilim salamı ya da salatalık turşusunu tavla zarı formunda doğrayıp peynirli harca il ve edebilirsiniz.

Bademli kayısılı kek

8-10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı süt

(oda sıcaklığında olmalı.)

1/2 su bardağı kuru kayısı

(İncecik doğranmış olmalı.)

1/2 su bardağı badem içi

(İri dövülmüş ya da file badem.)

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine toz şekeri il ve edin. Bir tel çırpıcı yardımıyla 1-2 dakika çırpın. Zeytinyağını ve yoğurdu ekledikten sonra 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Neredeyse tavla zarı formunda doğradığınız kuru kayısıyı, iri çekilmiş bademleri ve vanilyayı da katın. Tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırmaya devam edin. Son olarak, kabartma tozu ve unu da il ve edip malzemeleri iyice karıştırın.

Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbını ya da uzun ve derin dikdörtgen bir kalıbı fındık büyüklüğündeki yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız koyu kıvamlı hamuru kalıba yavaş yavaş aktarın. Keki 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 45-50 dakika, kabarıp üzeri iyice sararıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun. Üzerini bademle ya da hazır çikolatalı sosla süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları