İ nokta Melih'in şirketleri

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan İ nokta Melih isimli şahıstan burada sık sık söz ediyorum. Niçin?.. Çünkü Refah'tan seçilip Fazilet'e geçen bu şahsın yönettiği belediyede akıl almaz işler oluyor.

Şimdi elimde çok ilginç bir dosyanın tamamı var.

Muradiye Vakfı isimli dinci bir kuruluşa yakın şirketlerin İ nokta Melih'ten aldığı ihaleler ve bunlara ödenen yüz milyarlarca liranın nereye gittiği!.. Tümü belgeli.

Önce bir konuyu belirteyim.

Ankara Valiliği tarafından Sanayi Bakanlığı'na yazılan 4 Haziran 1998 tarih ve 2070 sayılı yazıda ‘‘Bu şirketlerin irticaya destek verdiği iddialarının izlemeye alınacağından’’ söz ediliyor.

Şimdi elimdeki kalın dosyayı size kısaca özetlemek istiyorum.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan ve ilgili yerlere gönderilen 31 sayfalık Teftiş Kurulu raporu ve ekleri.

Raporda İ nokta Melih'ten bol kepçe ihaleler alan Furkan Planlama, Feza Teknik, Kevser Proje, Muraş Gıda, Tayfur Proje isimli firmalar incelenmiş. Özetliyorum:

***

‘‘Bu şirketlerin kurucu, ortak ve yöneticilerinin, Muradiye Vakfı ile yakın ilişki içinde olmaları.

Şirketlerin muhasebe kayıtlarında tereddüde yol açması kaçınılmaz ve inandırıcı açıklaması yapılamayan benzer hususların bulunması.

Şirketlerin birbirleriyle yakın ilişki içinde olmaları. Hatta bazı ortakları farklı olan Feza ve Furkan şirketlerinin aynı kasayı kullanacak kadar bu ilişkinin ileri düzeyde olması.

Şirketler kâr amacıyla kurulduğu halde, Feza, Furkan ve Muraş tarafından ticari mantık ve piyasa kurallarıyla açıklanamayacak biçimde, yüksek düzeyde borç aldıkları dönemde bile Muradiye Vakfı'na büyük bağışlarda bulunmaları.

Denetim sırasında tespit edilen gizli kayıtların belirli bir siyasi görüşü (irticayı) temsil eden kesimden kişilerin kurduğu bazı şirketlerle ilgili olması.

Ortakların şirketlerin gerçek sahibi olmadıkları, paravan kişiler oldukları.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden çok sayıda ihale alan şirketlerin, Muradiye Vakfı'na yüksek düzeyde bağışlar yapmış olmaları. 1997 yılında Furkan 22 milyar, Feza Teknik 8 milyar bağışlamıştır.

Feza Teknik, çöp kovası ve oturma grubu ihalelerini, bu üretimi yapacak imalathanesi olmadığı halde almıştır. İşi başkalarına yaptırmıştır.

Denetlenen 5 şirkete verilen ihalelerde kamu çıkarı gözetilmemiştir. İhaleler sağlıklı yapılmamıştır. Bu şirketler belediye yetkilileri tarafından korunup kollanmıştır.

Şirketlerin defter kayıtları gerçekleri yansıtmıyor. Hesap ve işlemlerinin vergi mevzuatı açısından da incelenmesi zorunludur.

Gizli tutulan kayıtlarda (yukarıdaki şirketlerin kayıtlarında) isimleri geçen Atalay Gıda, Akça Taşımacılık. Önder Tıp Sağlık, Akburak Tüketim ve Cihat İnşaat ile Alfagas ve Poyraz İnşaat isimli firmaların hesap ve işlemlerinin de acele olarak incelemeye alınmasında yarar görülmektedir.’’

***

Evet, İ nokta Melih'in marifetlerini burada defalarca yazdım ve yazmaya devam edeceğim.

Tekrar söylüyorum, sadece Alfagas olayı, tek başına büyük skandaldır. Daha önce bu konuda hiçbir deneyimi olmayan, hiçbir yere beş kuruşluk mal satmamış bir imalathane, İ nokta Melih belediyesinden bugüne kadar yaklaşık 80 milyon dolar dolaylarında iş almıştır ve almaya devam etmektedir.

Kimdir bu Alfagas, neyin nesidir ki, böylesine büyük paralar almıştır?

İ nokta Melih'e yandaş olmaktan başka ne özelliği vardır?

Aldığı bu paralara karşın kaç para vergi vermiştir?

***

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor, gerçek anlamda bir ibret belgesidir.

Ben hükümetin yerinde olsam, elimdeki bütün olanaklarla bu konunun üzerine giderim.

Devreye Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nu sokarım ve olayı derinliğine inceletirim. İşte o zaman, nice gerçekler ortaya çıkar.

Başkent Ankara dökülürken, kentin hiçbir sorununa çözüm bulunamazken, pek çoğu İ nokta Melih'in belediye başkanı olmasından sonra kurulan kerameti kendinden menkul bazı şirketler, bu şahıstan korkunç ihaleler aldılar.

Bazıları ‘‘ilk işlerini’’ bizim İ nokta'dan aldılar!

Bütün bu işleri kim örgütlüyordu? Para akımını kim sağlıyordu? Muradiye isimli dinci vakıf'la bu şirketlerin ilişkisi neydi? Nasıl oluyordu da, İ nokta Melih'ten aldıkları paraları Muradiye'ye veriyorlardı? Peki Muradiye o paraları ne yapıyordu?

***

19 Ağustos 1997 tarihli Sabah Gazetesi'nde kocaman bir başlık vardı:

‘‘İşte Adil Düzen! Melih Gökçek, Ankara Belediyesi'ni Refahlılar ve yakınlarına avanta dağıtım merkezi haline getirdi.’’

Haberde somut örnekler yer alıyordu. Oğuzhan Asiltürk'ün yeğeni Celal Asiltürk'ün firmasına milyarlarca liralık iş, kömür depolarının işletmesi verilmiş, arsa tahsisi yapılmıştı.

Refah'lı İbrahim Halil Çelik, Şevki Yılmaz, Temel Karamollaoğlu, Mehmet Altınsoy, Ömer Vehbi Hatipoğlu gibi milletvekillerinin yakınlarına büyük ihaleler verilmiş, bazıları da işe alınmıştı.

Kim ilgileniyor bu konularla? Soruşturma yapılıyor mu? Yoksa her şey uyuyup gitti mi?

***

Hükümet yetkilileri ‘‘irtica ile mücadele’’ nutukları atıyorlar! Burada yazmaktan bıktım, yoruldum. Bu hükümet kurulalı bir yılı geçti. İ nokta Melih hakkında bunca belge yayınlandı ama değişen bir şey yok.

Bu şahıs derhal yargı önüne çıkarılıp hesap sorulmazsa, bu memlekette kimden hesap sorulacak?

Tekrar ediyorum, sadece Alfagas olayı devletin ve milletin 80 milyon dolarına mal olmuştur.

Nerede bu Alfagas dosyası?

Nerede İ nokta Melih'in dosyaları, nerede?













Yazarın Tüm Yazıları