HÖH 40 milletvekili bekliyor

RİFAT Sait yazıyor:

Haberin Devamı

Türkiye’de Bulgaristan seçimlerinde oy kullanabilecek Bulgaristan göçmeni Türklerin sayısı 120 bin kadar bulunuyor. Geçen Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’den yaklaşık 56 bin oy kullanılmıştı. Bu yıl Türkiye’den en az 90 bin kadar oy kullanılması bekleniyor. Türkiye’den HÖH partisine gidecek oylar en az 5 milletvekilliği demek oluyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de Bulgaristan seçimleri için sandıklar açılacak. Özellikle Yunanistan, Almanya ve İspanya’da çok sayıda Bulgaristan göçmeni Türk yaşıyor. Avrupa ülkelerinde 35 bin kadar Bulgaristan Türk’ü oy kullanacak. Bu da 2-3 milletvekilliği demektir.

Yarınki seçimde Müslüman Pomakların ve Çingenelerin de HÖH partisine desteklerini bekliyoruz. Ayrıca bazı Bulgarların da HÖH partisine oy verebilecekleri biliniyor.

Haberin Devamı

Geçen seçimlerde HÖH 34 milletvekili kazanmıştı. Pazar günkü seçimlerde hedef 40 milletvekili çıkarmak. 

Seçim sonuçlarında muhtemelen dörtlü koalisyon görülüyor. Boyko Borisov’un liderliğini yaptığı GERB partisinin %27, şu andaki Başbakan Stanişev’in başkanı olduğu Sosyalist Parti’nin %20, Türklerin çoğunlukta olduğu ve Ahmet Doğan’ın başkanlığını yaptığı Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) %15, Mavi Koalisyon Partisi’nin %10, RZS partisinin %5, Lider Partisi’nin %4, Yeni Zaman partisinin %3 ve ırkçı olan ve Türk düşmanı ATAKA partisinin %9 oy alması tahmin ediliyor.

Gene GERB-HÖH koalisyonu gerçekleşebilir. Ancak çok farklı alternatifler de söz konusu... Örneğin GERB’in Türk düşmanı ATAKA partisi ile koalisyona gitmesi Türkler açısından hiç hoş karşılanmayacaktır.

Bulgaristan seçimlerinde en büyük problem halkın sandıklara gitmemesi... En son seçimlerde Bulgaristan seçmenlerinin oy kullanma oranı %37 kadardı. Yani halkın %63’ü seçimlerde oy kullanmaya gitmemişti. Seçimlerin tatil olan pazar günü olması oy kullanma oranını düşürüyor.

Bulgaristan’daki seçimler için Türkiye’de 12 il merkezimizde 123 sandıkta oy kullanılacak.

Bayraksız ‘Bilgi’

BİLGİ Üniversitesi’nin Santral İstanbul’daki kampüsünde mezuniyet töreni vardı. Ne bir Türk bayrağı ne de bir Atatürk resmi... Türk topraklarında yaşıyorsak bunların hiç bir değeri yok mu? İçim acıdı. Çocuğumu gönderdiğim için pişmanım.
Şinasi BİNGELİ

Bodrum’da olan bitenler seyrediliyor

Haberin Devamı

BODRUM Türkbükü’nde denize çıkarılmış platformlar belediyenin çevreci kararıyla kaldırıldı. Diğer şirin belde Gümüşlük’te ise kumsal, aynı tür platformla işgal edildi. Yerel seçimlerde el değiştiren belediye, maalesef olan biteni sadece seyrediyor.
İşgalciler, yeni yönetime destek veren seçim öncesi “sponsorlar”.

Gümüşlük, sit alanı olduğu halde umursayan yok.

Tepki gösterenleri, başta “Gümüşlük Akademisi” Başkanı, ünlü yazar Latife Tekin’i taciz ve saldırıya kadar işi vardırıyorlar. Belediye ve destekçiler arasındaki ilişkiler, “sit-mit” gözetmeden, çevreyi ve kimseyi takmadan devam ediyor! 
Metin ALTAY

Özel istihdam büroları ve AKP

İHBAR ediyorum kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı uygulamadan kalkıyor. Yeni yasa ile özel istihdam büroları kurulmasının önü açıldı. Bundan böyle patronlar kiralık işçi kullanacaklar ve istedikleri zaman bu köle işçileri bürolarına geri gönderebilecekler. Peki AKP hükümeti döneminde bazı cemaatlerin özel istihdam büroları kurmasının önüne kim, nasıl geçecek? Ellerindeki iktidar gücü ile şu krizde vergi, SSK ve diğer borçlarını ödemekte zorlanan şirketlere baskı yapılarak, AKP yandaşlarının kamudan sonra özel sektöre doldurulmuyacağının garantisini kim verebilir? Sonuçta Türkiye’de devletin müfettişlerinin istedikleri zaman bazı şirketlere nasıl cezalar kestiklerini biliyoruz. Umarım kamudan sonra özel sektörde de kadrolaşma yaşanmaz!           
Engin BALIM

Haberin Devamı

İSKİ ne yapıyor

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural suya zam konusunda eleştirimiz üzerine bir açıklama gönderdi.
Melen suyunun Avrupa yakasına geçmesi için Boğaz Geçiş Hattı’nı tamamladık. İçmesuyu kaynakları arasında enterconnecte sistem kurduk. 3791 km. isale hattı ve içmesuyu şebekesi, 31 adet 460 bin metreküp kapasiteli içmesuyu deposu ve 33 adet 71.551 kW gücünde pompa istasyonu kurduk. Birçok belde ve köyü kaliteli içmesuyu kavuşturan bu yatırımlarımız için toplam 2 milyar 551 milyon TL yatırım yaptık. 2004 yılında sahillerimizin 78 km iken bugünyüzülebilir sahil uzunluğumuz 421 km’ye ulaştı.

2004’den bu yana sahillerimizde yaşanan bu değişim, hizmete aldığımız 3 milyar 826 milyon TL’yi bulan çevre yatırımlarıyla gerçekleşti. 2004 yılından itibaren Paşabahçe Ön Arıtma

Haberin Devamı

ile Paşaköy II. ve Düzce İleri Biyolojik Atıksu tesislerini hizmete aldık. Ataköy, Ambarlı, Tuzla II. Kademe’nin inşaatları ise sürüyor. Bu süre zarfında 3.499.159 m atıksu şebekesi, ana toplayıcı ve kolektör, 81.015 m tünel ve mikrotünel, 38.618 m dere ıslahı, 2.584 m deniz deşarjını da atıksu sistemimize dahil ettik. Yapılan bu yatırımlar sayesinde İstanbul’da musluklardan kaliteli ve kesintisiz su akmaya devam ediyor. Sahillerimiz adım adım temizleniyor.

İstanbul’a 3 değil 13 köprü de yetmez

ESKİ İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 3. köprü için “Bu anlayışla İstanbul’a üç değil, 13 köprü de yetmeyecektir” diyor. Gürtuna’nın eleştirileri şöyle: 3. köprü yaklaşımını kesinlikle doğru bulmuyoruz. 3. Boğaz köprüsü projesi ile kuzeyde arazi spekülasyonu ve arazi rantı oluşturulmaktadır. Bu büyük rant ile de 3 temel tehlike söz konusudur.

Yeni imar rantları oluşacak. Yeşil alan katliamı ile kuzey ormanları tahrip edilecek. Su kaynakları yok olacak (su kullanımı 2-3 kat artarken, su kaynakları azalacak ve kirlenecek). Kuzeydeki yeni yapılaşma ve nüfus artışının sonucunda oluşacak rant ile yeni mutlu azınlıklar türeyecek; acı bedeli ise ulaşım yükü, çevre problemleri ve yeşil alan mahrumiyeti olarak çilekeş vatandaş ödeyecektir. Sosyal donatı alanları kalmayacağı için de, kişi başına düşen okul, hastane, su, ulaşım, güvenlik ve eğitim ihtiyacı hızla aşağı çekilecektir.

Haberin Devamı

Bugün düşünülen 3. köprünün, transit geçişlerin İstanbul’un merkezine girmeden yapılması için amaçlandığı bazı yetkililerce ifade ediliyor ve bunun İstanbul trafiğini rahatlatacağı söyleniyor. Bu izah doğru değildir. Bu gerekçe yeterli değildir. Transit geçişler İstanbul trafiğinin %1’ini oluşturuyor. Bu durum trafik problemini çözmez, sadece problemi gözden saklar ve çözümü çok ileri tarihlere erteler. Problemi büyütür, çözüm maliyetini artırır.

Çözüm: Toplu taşımadır.

Yazarın Tüm Yazıları