Her üç kişiden biri ‘rüşvet verdim’ diyor

POLİS, siyasi partiler, ordu, medya, dini kurumlar, sivil toplum kuruluşları, yargı, kamu görevlileri, özel sektör, meclis, eğitim sistemi.

Haberin Devamı

Türkiye’de her üç kişiden biri, bu adı geçen kurumlardan en az birine rüşvet verdiğini söylüyor. Türkiye’de rüşvet verme, dolayısıyla alma oranı yüzde 33.
Bu çok yüksek bir yolsuzluk oranı, dünyadaki yolsuzluk ortalamasının üstünde.
Dünyada yolsuzluk ortalaması yüzde 25. En çok yolsuzluğa adı karışan Balkan ülkelerinde yüzde 19. AB ülkelerinde ise, sadece yüzde 5.
Türkiye yolsuzlukta dünyaya fark atıyor.
ARTARKEN MÜCADELE
Önceki gün bütçe görüşmelerine de, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Kayseri’deki yolsuzluk iddiası damgasını vuruyor.
Ondan beş gün önce, Şeffaflık Derneği dünyada ve Türkiye’deki yolsuzluklarla ilgili açıklamalarda bulunuyor. Yok, Türkiye’nin hakkını yemeyelim, gerçi bu alanda liderliği kimseye kaptırmıyoruz ama, dünyada da yolsuzluk artıyor.
Türkiye’de yolsuzluğun en yaygın olduğu alanlar özel sektör, kamu görevlileri ve eğitim sistemi.
Özel sektör ile kamu görevlilerinin birbirini izlemesi normal, çünkü rüşvet ve yolsuzluk birinden diğerine gidiyor. Sürpriz olan eğitim sistemi.
Şeffaflık Derneği açıklamasında sürpriz olan diğer konu şu. Halk Türkiye’de yolsuzluğun arttığı inancında. Buna karşılık, yolsuzlukla mücadele edildiği görüşünde.
Yolsuzluk artıyor, ama nasıl oluyorsa, yolsuzlukla mücadele ediliyor.
EKONOMİK TABLO
Kılıçdaroğlu bütçe konuşmasında ekonomik verilere geniş yer ayırıyor. Belli dönemler itibariyle, Türkiye ve dünya karşılaştırmaları yapıyor.
Çizdiği tabloya göre, hükümetin sürekli pompaladığının tersine, son sekiz yılda, dünya ve Türkiye’nin kendi geçmişine bakıldığında, öyle parlak bir başarı filan yok.
Kılıçdaroğlu bunu iyi anlatıyor. Ne var ki, medya bu bölüme pek iltifat etmiyor. Asıl vurgulanan Kayseri Yolsuzluk Dosyası.
Herkesin canı hem yolsuzluktan yanıyor, hem de yolsuzlukla mücadele iktidarın başarısının ölçülerinden biri.

Haberin Devamı

Artist Kuzu’dan kellik ilacı

YUMURTALARA hedef olduğu günden bu yana, Prof. Burhan Kuzu inciler döktürüyor. Konuştukça, dinleyenler bazen kahkalarla gülüyor, bazen, “bu adam ne söylüyor” diye birbirine bakıyor.
Bazen hiç sıkılmadan, “Allah 68’lilerin belasını versin” diyor, bazen kendinden geçiyor, “Her şeyin altında bu 68’liler var” diyor. Sözüm ona bilim adamı, ama bilim, kuşku, objektivite hak getire.
Bilimsel yeteneğini profesörlük jurisinde kanıtlıyor, jüriye bir değil, iki kez girmek zorunda kalıyor, o bir yana, Kuzu konuştukça içindeki cevher fışkırıyor. Dün Cumhuriyet’te Cüneyt Arcayürek’in de işaret ettiği gibi, meğer Kuzu kellik uzmanı imiş, işte Kuzu açıklıyor:
“Her sabah yumurta ile zeytinyağını karıştırın, kelinize sürün” diyor ve başını sıvazlayıp, malum saçı yok, ekliyor:
“Ben yararını gördüm.”
Helal olsun, hoca dediğin, hele de anayasa profesörü ise, ufku geniş olacak, her şeyden anlayacak. Ayrıca, yaşamı renkli olacak, işte son örnek:
“Ben 25 yıl artistlik yaptım, aktörlükte kalsaydım, şimdi Yeşilçam’da bir numaraydım.”
Sen neymişsin be hocam, 30 yıl hocalık, “25 yıllık artizlik” her yiğidin harcı değil.
Bir süre sonra bakmışsınız, Kuzu İspanya Kralı. Bu durumda hocanın 68’lilere takması normal.

Haberin Devamı

99 ülkede rekor bizim

BİR galon benzin yaklaşık 3.5 litreye denk düşüyor. Galon hesabıyla dünyadaki benzin fiyatlarının karşılaştırılması, AKP’nin benzinde bizi nasıl kazıkladığının kanıtı.
Petrol üreticisi ülkelerde, örneğin Venezüella’da bir galon benzin 0.19 dolar, Suudi Arabistan’da 0.61, Kuveyt’te 0.87, İran’da 1.51 dolar.
Asıl karşılaştırma için petrolü olmayan ülkelerdeki fiyata bakmak gerek.
Kuzey Kore’de 2.91, Honduras’ta 3.29, Hindistan’da 3.79, Avustralya’da 4.32, Japonya’da 5.19, Hırvatistan’da 5.64, İsviçre’de 5.62, Yunanistan’da 5.83, İspanya’da 6.02, İngiltere’de 6.66, Almanya’da 7.19 dolar.
99 ülkenin fiyatları 0.19 ile 9.24 dolar arasında değişiyor. Türkiye 9.24 dolarla birinci. Türkiye’yi en yakından Hollanda izliyor, orada bile bir buçuk dolar daha ucuz, 7.91 dolar.
Bu rekor fiyatla bize ne anlatıyorsunuz? Petrolün dünya fiyatı sadece bizim için mi geçerli? Kaldı ki, dünya fiyatı da düşüyor.

Yazarın Tüm Yazıları