Her şeyiyle limon

İki gündür, ‘ekşi’ denince aklımıza gelen o narenciyeden; limondan bahsediyoruz.

Haberin Devamı

Türk mutfağındaki yeri tartışılmaz olan limonun eşsiz bir C vitamini deposu olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Ve C vitamininin bizi hastalıklardan korumakta ne kadar usta olduğunu.
Bu turunçgilin kabuğundan suyuna her şeyiyle bir mucize olduğunu belirtmek gerekiyor.
Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, limonun kabuğunda bulunan bir maddenin cilt kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor. D-limonene adı verilen bu madde, tümör oluşmasını engelliyor.
Kabuklarının bu kadar yararlı olduğunu söyleyince, limon kabuklarını ziyan etmemekle ilgili birkaç da tavsiyede bulunmak gerekiyor sanırım. Limon kabuklarını rendeleyerek rahatlıkla yemeklerinize, salatalarınıza ve çayınıza ekleyebilir ve böylece limondan her şeyiyle yararlanabilirsiniz.
Ayrıca çayınıza rendeleyeceğiniz limon kabukları, vücudun demir emilimini kolaylaştırır. Çayın içinde bulunan maddeler nedeniyle demir emilimini engellediği düşünülürse, içine konulacak limonun önemi de artar.
Limon kabuğunda bulunan polifenoller maddesi ise kadınlar açısından önemlidir. Çünkü bu madde yumurtalık kanseri riskini azaltır.
Başta da söylediğimiz üzere limonun faydaları öyle birkaç tane değildir. Önemli olan nokta ise sadece suyundan değil kabuğundan da yarar sağlamaya çalışmak ve kabuklarını da bir şekilde kullanmaktır...

HİNDİLİ ŞİBİT TİRİDİ

Haberin Devamı

Şibit için; · 4 su bardağı un
· 1,5 su bardağı su · 1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca; · 1 adet küçük boy hindi (Büyük boy tavuk da kullanabilirsiniz.) · En az 20 su bardağı su · 2 çay kaşığı tuz
Sos için; · 100-150 gr tereyağı
· 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

YAPILIŞI
Temizlenip yıkanmış hindi ya da tavuğu en az 20 su bardağı suyla ve tuzla haşlanmaya bırakın.
Şibit, Kütahya’da bir çeşit sac yufkasına verilen isimdir. Şibiti hazırlamak için, un ve tuzu derin bir kaba koyup suyu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hafifçe elinize yapışan ama kulak memesinden daha yumuşak olan bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin.
Tezgahı hafif unlayın ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oklavayla mümkün olduğunca ince olacak şekilde açın. Yufkaları sacın üzerinde çok kurutmadan pişirin.
Henüz sıcakken rulo şeklinde sarıp 5 santim boyunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Bu parçaları bir tepsiye ister dik, ister yatık olarak dizin.
Diğer taraftan, haşlanan hindi ya da tavuk etini tencereden alın. Etleri kemiklerinden ayırıp iyice didikleyin. Sıcak haldeki hindi ya da tavuk suyunu tepsideki şibit dilimlerinin üzerine gezdirip iyice ıslatın.
Üzerine didiklediğiniz etleri (isterseniz sacda ya da teflon tavada ısıtın) serin. En üste kızdırılmış biberli yağı gezdirin. İsterseniz sarımsaklı yoğurt gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
NOT: Bu yemek tavşan, kaz etiyle de yapılır.

Yazarın Tüm Yazıları