Her büyüyen bademcik ameliyat edilmez

Malum mevsim itibariyle bademcik enfeksiyonları arttı. Hem çocukların hem de ailelerin keyfi fazlasıyla kaçıyor. Kutu kutu ilaç kullanımı, okul devamsızlıkları, yüksek ateş nedeniyle uykusuz gecelere ve endişelere yol açan bademcik enfeksiyonlarında aileler bazen “aldırıp, çocuğu kurtarsak mı?” diye düşünüyor.

Nişantaşı KBB Grubu’ndan Dr. Atilla Şengör, bademciklerin vücudun bağışıklık sisteminin elemanları olduğunu hatırlatıyor. “Aslında vücuda gerekli olan bu dokuların mecbur kalınmadıkça ameliyat edilmemeleri gerekir. Bademcikten önce geniz eti araştırılmalı” diyor. Bademcik ameliyatı kararı verebilmek için çocuğun yılda dört-beş kez bademcik enfeksiyonu geçirmesi gerekiyor. Ancak unutmamak lazım ki, boğaz ağrısı ve ateşi yüksek her çocuk aslında bademcik enfeksiyonu olmayabilir. Çünkü farenjit hastalığı da aynı belirtileri gösterir. Ayrıca bademcikler sadece büyümüş olmaları nedeniyle de alınmaz. Yapıları gereği enfeksiyon dönemlerinde büyür, enfeksiyon geçince küçülebilir.
Dr. Şengör, “Hastalık olmadığı dönemlerde dahi boğaz bölgesini doldurarak yemek yemeyi güçleştiriyorsa, nefes almayı zorlaştırıyorsa veya uyku-apne sendromuna yol açacak kadar büyümüşse bademciklere müdahale etmek gerekir. Ameliyat kararı verebilmek için genellikle çocuğu bir defa görmez yetmez. Bir süre izlemek, enfeksiyon ataklarını gözlemlemek ve tedaviye yanıt verip vermediğini takip etmek lazım. Kısacası, bademcikleri çocuğun sağlığı için faydalı olduklarından çok zararlı olabileceklerini belirlediğimizde ameliyat ediyoruz. Bu arada geçirilen bademcik enfeksiyonlarının komplikasyonu olarak kalp, böbrek ve eklem sorunları geliştiyse, boyun bölgesinde abseleşmeye yol açmışsa veya tümör şüphesi varsa bademcikler alınmalı” diyor.

DOKTORLAR DA BADEMCİK AMELİYATINDAN KORKARDI

Bademcik ameliyatları sadece aileleri değil, yakın zamana kadar doktorları da korkuturdu. Boğaz bölgesinde bulunması ve damardan yana çok zengin olması nedeniyle ameliyatın bazı riskler taşıdığını söylemek abartı olmaz. Bu arada ameliyat öncesinde bazı tetkiklerle çocuğun kanama pıhtılaşma sorunu olup olmadığı ve anestezi durumu hassasiyetle belirlenmeli.
Son yıllarda kullanılan bazı araçlar sayesinde ameliyatlar kolaylaştı. Güvenle kullanılan tekniklerden biri de ‘thermal welding’, yani ‘ısısal kaynaklama’. Yöntemde bademciği yapışık olduğu çevre dokulardan ısı ve basınç yardımıyla ayırmaya yarayan bir araç kullanılıyor. Bu şekilde dokular ayrılırken, kaynaklamaya benzer işlemle kanama önleniyor. Temiz bir çalışma sahası sağlandığından incelikli ve seri çalışmaya olanak sağlıyor. Dr. Şengör, “Bu teknikle yaptığımız ameliyatlar neredeyse kansız. Ağrı, bademcik enfeksiyonu sırasında yaşadığı ağrıdan fazla değil. Ancak teknik ne kadar başarılı olursa olsun ameliyat sonrası kanama riskinin unutulmamasında yarar var. Bademcik ameliyatlarında her zaman temkinli olmak gerekir” diyor.

Gözden check-up

Göz irisinin rengine ve üstündeki halka, leke, benek, harelere bakarak kişinin hastalıklara genetik yatkınlığını tahmin etmek mümkün. İrise bakmak öyle zor değil, göz muayenesinde kullanılan aletler bunun için yeterli. Merak ettim, ben de irislerime baktırdım. Dr. Levent Ersan’ın söyledikleri karşısında, “Bu kadarı tesadüf olamaz” dedim...
Moskova’da bu konuda eğitim alan Dünya Göz Antalya Hastanesi uzmanlarından Dr. Ersan, kökü eski Mısır’a kadar uzanan iris analizinin Rusya, ABD, Kanada, İsrail ve Çek Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde kullanıldığını söylüyor.

SAĞ VE SOL GÖZÜN HARİTASI FARKLI

İris analizlerinde, sağ ve sol göz için ayrı ayrı hazırlanan haritalar kullanılıyor. Haritada irisin her bir bölümü bir organ yahut sistemi işaret ediyor. Örneğin en dıştaki pembe halka deriyi, kırmızı halka dolaşım sistemini, gözbebeğinin etrafındaki sarı ve kahverengi halkalar sindirim sistemini, mavi alan solunum sistemini, beyaz alan duyu organlarını, mide duvarını, kasları, bademcikleri temsil ediyor. Sözkonusu bölgelerde herhangi bir çizgi, benek ya da hare görülmesi o anda veya ileride bir sorun yaşabileceğinizin belirtisi sayılıyor.
Dr. Ersan, “Hipokrat, ‘Gözleriniz nasılsa vücudunuz öyledir’ der. Dolasıyla yöntemi koruyucu hekimlik olarak görmek ve uygulamak mümkün. Birkaç yıl evvel kardeşimin gözünü muayene ederken bir sorun saptadım. Kuşkulanıp daha ileri tetkikler yaptırmasını istedim. Gerçekten de MR’da beyin tümörü yakalandı. Gözlük almaya gelen bir başka hastamın irisinin beyin bölümünde ciddi benekler ve harelenmeler olduğunu gördüm. Nörolog MS tanısı koydu. Erken tanının avantajlarını yaşadı” diyor.
Bu arada, kahverengi gözlüler dolaşım sistemi, kalp ve damar hastalıklarına yatkın. Anemi, kansızlık, mineral eksikliği nadiren de karaciğer rahatsızlıkları yaşar. Mavi gözlüler, alerjik bir bünyeye sahip oldukları için astım türü rahatsızlıklar çekerler. Boğaz iltihabı, anjin, romatizma ve artrit bu grupta en sık görülen rahatsızlıklar. Miks (yeşil-ela) gözlüler, karaciğer, safra, pankreas ve sindirim sistemi hastalıklarına yatkın. Şeker hastalığı riskleri fazla, şeker dengesizliği anksiyete türü ruhsal sorunlar yaşamalarına da neden olabilir.

SAĞLIĞIM İÇİN
İsmail Acar (39)- ressam

Mutlaka yaparım: Kahvaltı etmeye çalışırım. Hatta en fazla kahvaltılara yükleniyorum diyebirim. Ballı, yumurtalı, domatesli klasik Türk kahvaltısı favorim. Geç saatte yemekten kaçınırım.
Asla yapmam: Eti azalttım, sebzeye ağırlık veriyorum. Sigara hiç içmedim. Alkolü sosyal ortamlarda alıyorum.
Mutlaka yapacağım: Günde 6-7 saat uyumak istiyorum, 3-4 saat yetmiyor! Kültür turlarıma doğayı da eklemek istiyorum. Çünkü doğa=sağlık. Küba tatilinde bunu yakaladım. Gürcistana Batum’da da doğa şahaneymiş.

İyi Yaşam Günlüğü

Diyetisyen Dilara Koçak’ın beş yıldır hazırladığı İyi Yaşam Günlüğü ajandadan ibaret değil. Günlük yaşamınızı organize etmenin yanı sıra farklı konularda, özellikle de sağlıklı beslenmeyle ilgili pratik bilgiler içeriyor. Günlük tutarak, beslenmeyle ilgili günahlarınızı, sevaplarınızı görebilir varsa hatalarınızı yakalayabilirsiniz. Doğan Kitap, 40 lira.

UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: Hamile kadınlar fazla hareket etmemeli, yorulmamalı. Aksi halde bebeklerini kaybedebilirler.
DOĞRU: Annenin fiziksel aktivitesi, yorgunluk ve travma düşüğe neden olmaz. Ama sigara, alkol ve kafeinin düşük riskini artırdığı biliniyor.
Yazarın Tüm Yazıları