Helva

YEREL seçimlerin ardından durum ne diye düşünerek geldim desem yalan olur. Ama Ordu, gelince gördüm ki, burada yerel seçim konusu hâlâ çok taze: Lafa genellikle iki yıl önce fındık üreticisini azarlayan Başbakan Erdoğan’ın bu yerel seçim nedeniyle gelince yaptığı vaatlerle başlanıyor.

Ve onu şu soru izliyor:

"Seçimi Adalet ve Kalkınma Partisi değil de Demokratik Sol Parti adayı kazanınca Başbakan’ın vaatlerini tutma yükümlülüğü ortadan kalkmış mı oldu?"

Yani devlet idaresi, "Oy verirsen hizmet alırsın" kuralıyla mı yürütülür, yoksa "Bu yörenin şu şu hizmetlere ihtiyacı olduğunu gördüğüm için o sözleri veriyorum. Bize oy verirseniz elbet bundan memnun oluruz. Çünkü bize güven duyduğunuzu düşünürüz. Ama başkasına oy verdiğiniz takdirde de bir şey değişmez. Verdiğimiz o sözleri yine tutar ve ayrımcılık yapmayan bir iktidar olduğumuzu gösteririz. Gelecek seçimde sizden oy isterken, bu gerçeği de görmenizi bekleriz" anlayışıyla mı?

Söz konusu olan birinci ihtimal ise, Ordu ve Giresun’un toplam 1 milyon 250 bin kişilik nüfusu ile halen başka yerlerde yaşayan Ordulu ve Giresunluları dahil ederseniz 2 milyonu aşkın bir kitlenin ortak ihtiyacı olan Or-Gi Havaalanı’nın yapılmasını unutmak gerekecek.

Ordu’nun uzun yıllardır yapılmayan liman ihtiyacı yine görmezden gelinecek.

En önemli sorun olan fındık yine konuyu bilmeyenlerin elinde kalacak.

Gerçi tüm bakanlıkların yetkililerinin katıldığı bir toplantıda bulunan ve konuyla ilgili sunum yapan Ordu Valisi Ali Kaban, bu yıl isabetli politikalar uygulanacağı konusunda iyimser. Ama bekleyip görmek gerek.

Burada bir istisna var:

Son kabine değişikliğinde yerini bir başkasına bırakan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Orduların yıllarca önemini Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne de anlatamadıkları "Karadeniz-Akdeniz Karayolu" projesini gerçekleştirmek için içtenlikli ve çok ısrarlı bir çaba sarf etmişti.

Türkiye’nin kuzey sahilini en kısa yoldan (600 km.) güneye bağlayan ve Ordu - Koyulhisar - Hafik - Sivas - Şarkışla - Pınarbaşı - Göksun - Andırın- Kadirli - Osmaniye üzerinden Akdeniz’e inecek olan yolun en önemli ayağını oluşturan Ordu - Koyulhisar bölümünün tamamlanmasına Hilmi Güler’in bakanlık ömrü yetmedi. Ama İç Anadolu’ya da büyük bir canlılık kazandıracağını bizzat Erdoğan’ın da kabul ettiği bildirilen bu yolun yapımını "Erdoğan ihmal etmez" deniyor.

Yolun bir şansı daha var. Ordu Valisi Ali Kaban da, konuyu tüm içtenliğiyle benimsemiş görünüyor. Nitekim yolla ilgili her şeyi, neredeyse hangi 100 metrelik kısmın durumu nedir, noktasına kadar ayrıntıyla izliyor ve anlatıyor.

Geriye kalan ne mi var?

Biraz da Ordu’nun kendi evlatlarının "Helva" yapmak için el ele vermeleri gerekiyor. Çünkü Ordu’ya yüce Tanrı yağ vermiş, şeker vermiş, un vermiş. "Helvayı da siz yapın" demiş ama Ordululara sesini hálá duyuramamış.
Yazarın Tüm Yazıları