Helal market helal pastane

SADECE gıdanın helal olması yetmiyor, bundan böyle hizmet de helal olacak.

Haberin Devamı

TSE, THY’yi yalnız bırakmıyor. Devletin kurumları eşgüdüm dahilinde, ortak çalışma yürütüyor.

Türk Hava Yolları’nın pek çok yere uçarken uygulamaya başladığı içki yasağına Türk Standartları Enstitüsü (TSE) başka bir açıdan katılıyor. Eskiden var olan ‘Helal Gıda Belgesi’ne şimdi “Helal Hizmet Belgesi” ekliyor.

TSE vurgulamayı ihmal etmiyor, uygulama gönüllülük esasına dayanıyor, zorlama yok. Zaten sınırlamaların hangisinde zorlama var ki, ama bir gün geliyor, ister al, ister alma, o uygulama genele dönüşüyor.

ÖLÇÜSÜ İSLAM

TSE “Helal Hizmet Belgelendirmesi” ile ilgili açıklamasında:

“2013 yılı Ocak ayı itibarıyla başlatılan Helal Hizmet Belgelendirmesi ile gıda mamulleri hazırlayan, satışa sunan, servis eden hizmet yerlerinin Helal Şartlara uygunluğu değerlendirilecek. Bu kapsamda yemek fabrikaları, lokantalar, kafeteryalar, pastaneler, hızlı yemek servisi yapan yerler ve marketler Helal Hizmet
Belgesi almak için TSE’ye başvuru yapabilecek” diyor.

TSE bu belgeyi neye göre verecek? İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Ülkeleri Standardizasyon Enstitüsü ölçülerine göre. Belgeyi bir komisyon verecek. O komisyon kimlerden oluşuyor? TSE:

“Helal Belgelendirme Komisyonu helal belgelendirme hizmetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi TSE personeli ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen bir kişinin bulunacağı toplam beş uzmandan oluşuyor.”

ÇARE TÜKENMEZ

Haberin Devamı

Diyelim ki, bu komisyon kendi arasında uzlaşamıyor; çaresi var:

“Helal şartları faaliyetlerinde uzlaşılamayan konular ilahiyat ve gıda bilimi alanında akademik kariyer sahibi uzmanlardan kurulan Helal Belgelendirme Akademik İstişare Komitesi tarafından değerlendirilecek”.

Bu değerlendirmelerde, madem helal hizmet koşulu aranıyor, işletmenin kendisi, sosyal tesisi, çalışanların iş kıyafetleri, hastalık ve yaralanma, temizlik, depolama, sterilizasyon, gıda güvenliği, kalite kontrol, hepsi gözden geçirilecek.

Ya helal hizmet tesisinde helal ve helal olmayan hizmetler bir arada veriliyorsa ne olacak? Çözüm var:

“Hizmet, personel dahil, baştan sona ayrı bir fiziksel mekânda verilecek, ‘Helal Menü’ başlığı altında. Helal menü gruplarında alkollü içecekler servis edilmeyecek”.

Haberin Devamı

HELAL GIDA NASIL ÜRETİLECEK?

Üretimde kullanılacak makine, araç-gereç İslami kurallara göre helal kabul edilen malzemeden oluşacak. Depolama ve ürünün taşınması yine helalinden olacak.

Ürün helal olunca ne olacak? Kampuslar, uçaklar, lokantalar, marketler, kılık-kıyafet derken, İslami kurallar hayatın her alanına yayılmış olacak. Zorlama yok, adım adım.

Şimdilik gıda alanında. Yarın öbür gün her türlü üretim alanında, “helal” olsun.

Sarıgül aday olur mu

CHP’nin yaptığı ankete göre, İstanbul büyükşehir başkan adaylığı için en büyük şansa Mustafa Sarıgül sahip. Haber dünkü Cumhuriyet’in manşetinde var.

Sarıgül belediye başkanı olduğu Şişli’de memnuniyet anketi yaptırıyor. Ondan memnun olanların oranı yüzde 74, Şişli’de Sarıgül başarılı.

Ancak, Büyükşehir’e aday olur mu, ayrıca CHP ister mi? Sarıgül adı geçince, CHP temkinli davranıyor, halen ne evet, ne hayır diyor.

Sarıgül’ün kendisi ise Büyükşehir adaylığına balıklama atlamıyor, o da temkinli. AKP ile aradaki farkı kapatabilir mi, onu hesaplıyor. Sarıgül çevresine “Şimdilik buradayım” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları