HD televizyonlarda yüksek çözünürlük şoku yaşanıyor

HIGH Definition (HD) film, oyun ve yayınların izlenmesini sağlayan cihaz satışlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, son 3 yıl içinde Türkiye’de satılan birçok markaya ait HDTV’lerin bu özelliğe sahip olmadığı ortaya çıktı.

Bu televizyonların HD özelliği olmadığı için, bağlansa dahi kullanılamamasına yol açtığı HD DVD, uydu alıcı ya da oyun konsolları için yeniden HD özelliğine sahip televizyon alınmasını gerektiriyor.

BİR çok elektronik cihaz üreticisi, ithalatçı ve satıcısının, son üç yıl içinde tüketicileri ’nasıl göz göre göre yanılttığı’ High Definition (HD) özelliğe sahip oyun konsollarının, uydu alıcı ve DVD’lerin kullanımı yaygınlaşmasıyla birlikte, ortaya çıkmaya başladı. Türkiye’de daha önce ’HD özellikli’ diye satılan birçok LCD ve plazma televizyonda, bu özellik bulunmadığı gibi bazı televizyonlarda, HD cihazların bağlanmasını sağlayan HDMI (Yüksek Çözünürlükte Multimedya Arayüzü) girişi bile yer almıyor. Bu da, yeni satın alınan HD özellikli oyun konsollarının, uydu alıcı ve DVD oynatıcılarının daha önce ’HD’ diye satın alınan televizyonlara bağlamak istendiğinde ortaya çıkıyor.

YENİ ORTAYA ÇIKIYOR: Bu televizyonların HD özelliğinin olmadığı, ancak 1080 satır çözünürlükte ses ve görüntü aktarma özelliği olan DVD oynatıcılardan film, uydu receverlarından HD televizyon yayınlarını izlemek, Play Station 3, X Box gibi oyun konsollarından da yüksek çözünürlükteki oyunları oynamak için alınan cihazlar, televizyona bağlandığında ortaya çıkıyor. Cihazlar televizyona ya HDMI girişi olmadığı için bağlanamıyor ya da sadece HDMI girişi bulunup, High Definition özelliği olmadığı için bağlansa bile yayının izlenememesine neden oluyor. Tüketicilerin HD DVD, uydu alıcı ya da oyun konsollarını kullanabilmeleri ancak, yeni bir HD özelliğine sahip televizyon aldıkları zaman mümkün olabiliyor.

NE FARKI VAR: HDTV’lerin en önemli özelliğini yüksek görüntü çözünürlüğü oluşturuyor. Türkiye’de de kullanılan PAL sistemlerde görseller, 625 satır ve 720 x 576 taramadan oluşuyor. Bunun sonucunda, standart bir televizyonun görseli, ortalama 210 bin pikselden oluşuyor. HDTV’lerde ise çözünürlük, yayının kalitesine göre, 1920 x 1080 piksele kadar çıkabiliyor. Bir görselin 2 milyon 73 bin 600 pikselden oluştuğu göz önünde bulundurulursa, bu oran standart televizyonlara göre 10 kat daha fazla olabiliyor. HDTV’ler de, ses kalitesi de standart televizyonlara oranla daha fazla oluyor. HDTV’ler 5.1 kanal, CD kalitesinde ses (sol, sağ, sol arka, sağ arka ve düşük frekans efekt bass) ile birlikte olabiliyor. Bu da, kullanıcılara sadece görüntü de değil, gerçek surround ses keyfini yaşamasını da sağlıyor.

YANILTMAK SUÇ: Yürürlükte olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, tüketicinin bilgisizliğinden yararlanarak, yanıltmak suç sayılıyor. Ayrıca, ürünün sahip olmadığı bir özelliği, sahipmiş gibi göstermek de, yasaya göre tüketicilerin hak talep etmesi için yeterli oluyor. HD özelliği bulunmadığı halde, HDTV diye pazarlanan ürünler de yasanın ayıplı mal kapsamına giriyor. Ürünün ayıplı olduğunun, garanti süresinin bitiminden sonra bile anlaşılmış olması, ürünün gizli ayıp kapsamında değerlendirilmesini engelleyemiyor. Garanti süresi dolmuş olsa dahi, tüketicilerin hak talep etmelerini önleyecek herhangi bir engel bulunmuyor. Bu nedenle, son üç yıl içinde HD özellikliği olmadığı halde varmış gibi gösterilip, satılan televizyon ve DVD oynatıcılar için tüketicilerin yasal yollardan haklarını araması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları