Hayatlarını ortaya koyanlar çözüm istiyor

BÜYÜK bir mağazada anons yapılıyor: “Gazi geldi”. Savaşa katılmış, yaralanmış, memleketine dönmüş, bir mağazaya girdiğinde, çevrenin ona gereken saygıyı göstermesi açısından, herkes uyarılıyor: “Gazi geldi”.

Haberin Devamı

Nerede? İngiltere’de.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Kürt Sorunu çözümünde Meclis’teki partileri bir araya getirmek amacıyla adım atıyor, önce doğal olarak Başbakan Erdoğan’ı ziyaret ediyor. MHP ve BDP’ye gidecek ama, Kılıçdaroğlu’nun bu adımına özellikle MHP şiddetle itiraz ediyor. Kılıçdaroğlu’na gelen destek kadar, eleştiriler de var.
CHP’nin girişimi gündemin ilk sırasını alırken, Kılıçdaroğlu sürpriz bir ziyaretle karşılaşıyor.
Gaziler Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ediyor. PKK ile savaşta gazi unvanı alanlar.
Dramatik bir karşılaşma. Bir lider çıkıyor, “ben bu işi çözmek için her türlü adımı atacağım” diyor, o sorunda hayatını ortaya koyanlar, “nasıl çözeceksin” diye, o liderle buluşuyor.
Ben şimdi o görüşmenin ana hatlarını tutanaklardan aktarıyorum.
“BACAĞIM YOK”
Görüşme gazilerin maddi sıkıntılarını anlatmalarıyla başlıyor. Bir gazi:
“Güneydoğu’dan gelen gazilerimizin maddi sorunları var. Onların en fazla aldıkları maaş 1100 lira dolayında. 1100 lira ile geçimini sağlayamıyor”.
Hükümetin gazilere bazı haklar tanıdığını, ama bunların yetersiz olduğundan yakınıyorlar. Çoğunlukla işsizler, iş istiyorlar. Bir gazi:
“Bak, bacağım yok, 1124 lira alıyorum”. Ardından çektiği maddi sıkıntıları, işsizlikten dolayı bozulan psikolojisini aktarıyor. Kira yardımı, toplu konut kredisi gibi katkılardan söz ederken:
“Verilen haklar, basit bir örnek vermek gerekirse, kira yardımı olarak 10 yıldan 15 yıla kadar çıkıyor. Bunu sadece subaylara verilen bir hak olarak düşünün. Er ve erbaşlara verilen hak değildir”.
Çektikleri maddi sıkıntılar çok incitici. Kılıçdaroğlu “kaç kişisiniz” diye soruyor, “on bin kişi”. Bu insanlara çok daha özenle yaklaşmak gerektiği ortada.
ORTADA CENAZE VAR
Ziyaretin asıl nedeni maddi sıkıntıları aktarmak değil. Kılıçdaroğlu’nun Kürt Sorununu çözme yolunda atmak istediği adımlar. Bir gazi:
“PKK ile ilgiil bazı tereddütlerimiz var. PKK’ya af çıkıp çıkmayacağı konuları”.
Kılıçdaroğlu uzun uzun görüşlerini anlatıyor, bu sorunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini söylerken, bir gazinin çıkışı çok dikkat çekici:
“Ortada bir cenaze var ve kimse kaldırmak istemiyor”.
PKK ile savaşta hayatını ortaya koymuş insanlar da, artık çözüm istiyor. Bu isteğin onlardan da gelmesi kimsenin dikkatinden kaçmamalı. Gaziler ikna oluyor mu? Görüşme sonrasındaki açıklamalarına bakalım.
“ARTIK BİTSİN”
“Güneydoğu gazileri ve şehit aileleri olarak CHP’nin ülkemizin kanayan yarası olan terörü bitirmek için ne yapacağını öğrenmeye geldik. Kılıçdaroğlu’nun terörü bitirme konusunda kararlılığını gördük”.
 Ve topuma şu mesaj:
“Gaziler ve şehit aileleri olarak kanayan yaranın kaldırılması için yanında olacağımızı, kendisine destek vereceğimizi beyan ettik”.
Ve şu sonuç cümlesi:
“CHP’nin akil adamlar konusundaki teklifinin şehit yakını ve gazileri de kapsadığını öğrendik. Kanayan yaranın bir an önce bitirilmesi için tüm siyasi partilerin bir araya gelip, terörün nasıl bitirilecekse, bitirilmesini talep ediyoruz”.
En anlamlı taleplerden biri. Ötesi yok.

Haberin Devamı

MGK: Birinci madde terör

Haberin Devamı

UÇAĞIMIZI vurduktan sonra yoğun biçimde Suriye’yi tartışıyoruz. Sıcak saatler, günler yaşıyoruz. Çok normal.
Önceki gün Milli Güvenlik Kurulu toplanıyor. Yapılan açıklamada birinci madde Suriye değil, terör. Neredeyse, Suriye ile savaşın eşiğine geliyoruz, ilk madde terör. “Terör , çözüme dönük adımları sabote edemeyecektir” deniyor.
Çok doğru. İşte, bir haftada yine on altı şehit. Her şeye rağmen, Suriye konjonktürel bir sorun. Bir süre sonra belli biçimde çözüme ulaşacak. Hem kendi içinde, hem bizimle ilişkileri açısından.
Oysa, terör Türkiye’nin otuz yıllık sorunu ve hala kalıcı ve hala farklı etkenlere bağlı olarak çözüm bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları