Hastalığı değil hastayı tedavi

Haberin Devamı

Osteopati uzmanı Fizyoterapist Suat Dülger, insan vücudunun kan dolaşımının, anatomik yapılarının uyum ve hareket bütünlüğünün sağlıklı kalmadaki önemine dikkat çekti. Ağrıyı yok etmeyi değil, ağrıya sebep olan nedeni ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Dülger, osteopati tedavi yöntemiyle vücudun kendi kendini iyileştirme fonksiyonunu uyardıklarını söyledi. Dülger, osteopati uzmanlarının yürüttükleri tedavinin en önemli parçalarının vücuttaki bütün yapıların normal hareket kabiliyetlerinin yeniden sağlanması ve hastalığa uygun beslenme olduğunu anlattı.

Sebepler kalkmalı

Balçova Termal Tesisleri’ndeki Manuel Terapi ve Osteopati Günleri Sempozyumu’nda konuşan Suat Dülger şu bilgileri verdi:

“Çözüm, problemi yok etmek olmalı. Ağrıyla uğraşmak değil, ağrıya sebebiyet veren etkeni ortadan kaldırmak lazım. Amaç vücudun tüm dokularındaki (kas, kemik, dolaşım yapıları, sinir v.s) hareket kısıtlılığını tedavi ederek, semptomatik değil kalıcı tedavi sağlamaktır. Hastalık nedenini tedavi etmek mümkündür. 19. Yüzyıl’da osteopati tedavi yöntemini ortaya çıkaran Amerikalı Dr. Andrew Taylor Stil, ‘Ben hastalığı tedavi etmiyorum, hastayı tedavi ediyorum’ diyor. Böylelikle hastalığa sebep olan neden de ortadan kalkacaktır. Sağlıklı bir vücuda da bir hastalığın yerleşme şansı çok az olur. “

Haberin Devamı

Hastalığı değil hastayı tedavi


Vücudumuz Orkestra gibi

Suat Dülger sempozyumda konuşmasını söyle sürdürdü:

“Vücudumuzdaki tüm anatomik yapıların kendilerine öz hareket ve ritimleri vardır. Bu ritimler uyumlu çalışan bir vücutta birleştiğinde bir senfoni orkestrası gibi tek ses verir. Yani sağlık. Bunları hareketsizlik, beslenme, çevresel faktörler vb negatif etkilerse, sistem kendi içinde dolaşımın da bozulması ile yeterince beslenememeye başlar. Negatif etkenler uzun sürerse sistemlerde hareket kısıtlılığı başlar, vücudun iyileştirme gücü kaybolur. İlk önce dolaşım sorun yaşar. Sonra buna bağlı kas, eklem gibi dokularda hareket kıstlılığı meydana gelir. Metabolik faaliyet azalır, hastalıklara karşı dokuların direnci düşer ve daha kolay hastalanırız.

Haberin Devamı

Güncel yöntemler

Osteopati, vücudumuzun bütün yapıları için değişik güncel tedavi yöntemlerini içermektedir. Sağlıklı kalmanın birinci koşulu hareket, ikinci koşulu beslenmedir. Ama bu hareket sadece eklemlerdeki hareketlilik değildir. Kan akışı, hücrenin içindeki hareketler, elektriksel akımlar... Hareketsizlikte gelişim azalır, kıkırdaklar beslenmez, metabolizma kötüleşir, toksik atılım azalır.”

Yazarın Tüm Yazıları