Hangi Kerkük İşgal altındaki mi?

BUGÜNE kadar Kerkük konusunda sessiz kalmayı tercih eden DTP, neden şimdi "Kerkük’e müdahale Türkiye’deki Kürtleri rahatsız eder" ya da "Kerkük’e yapılan bir saldırıyı Diyarbakır’a yapılmış sayarız" gibi açıklamalar yapıyor?

Bu açıklamaların tam da Iraklı Kürtlerle konuşmaktan söz edildiği bir sıraya denk gelmesi tesadüf mü?

Hele de bu görüşmelerden ve Iraklı Kürtlerle, PKK’ya karşı mücadele dahil her konudaki işbirliğinden öncelikle güneydoğu Anadolu bölgesinin yararlanacağını da hesaba katarsak?

Gerçekten bu bir tesadüf mü yoksa çatışma ortamından beslenenlerin tedirginliği mi?

* * *

BİR
süre önce uluslararası bir toplantıda karşılaştığım Iraklı Araplar, "Türkiye’nin Kerkük konusunda yüksek perdeden konuşması pazarlıklarda elimizi güçlendiriyor" demişlerdi "Kerkük konusunda taviz vermeyin."

Türkiye’den medet umarak bir yere varamayacaklarını söyledim onlara.

Irak halkının dış tehditlere sırtlarını dayayarak uzlaşmaya varması mümkün değil.

Çünkü bu kalıcı olamaz. Irak bugün işgal altında. İşgal altındaki bir ülkede ise, devletin temelini oluşturan bir toplumsal uzlaşma sağlanması mümkün değil.

Kerkük’ün kaderini çizmeye çalışan her adım, bugünkü koşullar değişmedikçe geçici olacaktır.

* * *

ZATEN
Türkiye açısından da önemli olan bu uzlaşmanın sağlanması. Eğer Kerkük’te herkesi memnun edecek bir uzlaşma sağlanamazsa bunun sonucu bölgede güvenlik sorununu daha da derinleştirecek.

Kerkük’ün istikrarsızlaşması, çatışma alanına dönüşmesi uluslararası terörizme yeni bir çekim merkezi yaratacağı için Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendirir.

Yoksa petrollerini nasıl paylaşacakları Iraklıları ilgilendirir bizi değil.

Bunun dışında, Kerkük üzerinden siyaset yapmak ise tam bir sahtekarlıktır.

Türkiye’nin Kerkük gerekçesiyle Irak’a müdahalesini savunanlar ne kadar Türk milliyetçiliğinin siyasi rantı peşindeyseler, bunun Türkiye’deki Kürtleri harekete geçireceği tehdidini savuranlar da Kürt milliyetçiliği yaparak belli çevrelere yaranma peşindeler.

Bir yanda kucak açarak yaranma öte yandan Kandil’de filan operasyonlara kalkışmayın mesajları, halkına acıdan başka hiçbir şey vaat etmeyen kaşarlanmış politikacıların taktikleri bunlar.

DTP Diyabakır İl Başkanı’nın sözlerini de, DTP’nin hafta sonunda yaptığı açıklamayı da bu çerçevede değerlendiriyorum.

* * *

KERKÜK
’e müdahale Türkiye’deki Kürtleri rahatsız edecek deniyor.

Hangi müdahaleden söz ediyorlar?

İşgal altındaki Irak’a müdahaleden mi?

Sadece Amerikan işgali değil, İran başta olmak üzere tüm komşuları Irak’a zaten sürekli müdahale ediyorlar.

Bugün Irak’ın kuzeyindeki bölgenin işgal altında olmadığını söylemek mümkün mü? Ya da Bağdat daha fazla işgal altında, Basra ondan biraz az, Kürdistan ise en az gibi bir sıralama yapmak ne kadar gerçekçi?

İşgal, işgaldir.

Bakın, cumartesi öğleden sonra Süleymaniye’de Irak Devlet Başkanı Talabani ile Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani buluştular ve petrol yasa tasarısını konuştular. Yalnız mıydılar?

Tabii ki hayır. Toplantı sonrası Barzani anlaşmaya vardıklarını açıklarken, Irak Başbakanı Maliki yoktu ama Talabani’nin yanı sıra bir kişi daha vardı orada.

ABD’nin Irak temsilcisi Zalmay Halilzad.
Yazarın Tüm Yazıları