Hamas

BBC muhabiri Alan Johnston’un, serbest bırakılması için aylardan beri uluslararası basın kuruluşları çaba harcadılar.

BBC’den meslektaşlarımız, Müslüman ülkelerden gazeteciler olarak daha fazla destek vermek istediğimizde çok sevinmişlerdi. Gazeteciler Cemiyeti, 16 Mayıs’ta Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’a ve Hamas Hükümeti’nin Başbakanı İsmail Haniye’ye mektup göndererek Alan Johnston’un serbest bırakılması için çaba sarf edilmesini istedi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de, Johnston’un serbest bırakılması için Filistin’e gönderdiği heyete Müslüman gazetecileri dahil etti. Afrika’dan bir gazeteci ile birlikte Türkiye’den Milliyet Dış Haberler Müdürü Kadri Gürsel de Basın Enstitüsü Derneği’ni temsilen katılmıştı.

Ama Alan Johnston’un serbest bırakılması için herkesten çok Filistinli gazeteciler mücadele ettiler.

Meslektaş dayanışmasının yanı sıra, Filistinli gazeteciler bölgede genel olarak basına yönelik baskıların kaçırma ve öldürme boyutuna varmasına karşı çıktılar.

Yine de Alan Johnston’un serbest bırakılmasını sağlayan tek nedenin basın kuruluşlarının çabaları olmadığını söylemeliyim.

Hamas tavır değiştirmeseydi bu sonuç alınabilir miydi? Hiç sanmıyorum.

* * *

BUGÜNLERDE
elimde, genç bir meslektaşımın, CNN Dış Haberler Müdürü Bora Bayraktar’ın yazdığı bir kitap var. "Hamas. Terör mü yoksa silahlı direniş örgütü mü? İslami Hareket demokratik ve ılımlı bir siyasi oluşuma mı dönüşüyor?".

Hamas’ın yükselişini gazeteci olarak Filistin’de yakından izleyen Bora, kitabında Hamas’ın ideolojisini öyle güzel anlatmış, o kadar net siyasi tahliller yapmış ki, örgütün ideolojik olarak barış görüşmelerine karşı olmasına, Oslo sürecini "oyalama" olarak nitelemesine rağmen, uzlaşma arayışına girebileceğinin sinyallerini veriyor.

Alan Johnston’un serbest bırakılmasını da Hamas’ın uzlaşma arayışının mesajı olarak değerlendirmek gerekiyor.

Kendilerine İslamın Ordusu adını veren ve zaman zaman Hamas için öldürme, kaçırma gibi "iş"ler de yaptığı bilinen bu grup neden İngiliz gazeteciyi şimdi bıraktı?

Hamas bu konuda kararlı olsaydı BBC muhabiri çok önce serbest kalamaz mıydı?

Kalabilirdi. Ama Hamas, Gazze’de denetimi sağladıktan ve hiç olmazsa bir bölgede ayağını güvenle yere bastıktan sonra pazarlık kartlarını açmaya başladı.

Hamas’ın sözcüsü, İsrail’de tutuklu bulunan Hamas üyelerinin serbest bırakılmaları karşılığında ellerindeki İsrailli rehineleri iade edebileceklerini de açıkça ifade etti.

Bazı gözlemciler Johnston’un serbest bırakılmasından sonra Hamas’ın şimdi de elindeki İsrail askeri Şalid’i iade edebileceğini düşünüyorlar.

* * *

GAZZE
’de denetimi ele geçirdikten sonra, bölgeden gelen haberler hayatın yavaş yavaş normalleşmeye başladığını anlatıyor. Uluslararası toplumun, El Fetih’i muhatap aldığı ve onu güçlendirmek için kolları sıvadığı bir dönemde Hamas, dünyaya "Filistin’in istikrarı benim elimde" mesaj veriyor ve bunu, birkaç gün önce gövdesinde patlayıcılarla ekran karşısına çıkartılmış olan İngiliz gazetecinin serbest bırakılmasını sağlayarak yapıyor. Bölgenin sahibi olduğunu söylüyor.

Düne kadar yüzüne bakmayanların, mesela İngiltere Hükümeti’nin bugün adını telaffuz etmeseler de kendisine teşekkürlerini iletmeleri, Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Birliği’nin Hamas’ın girişimi ile Johnston’un serbest bırakılmasını alkışlamaları, önümüzdeki günlerde ilginç gelişmeler yaşanabileceğini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları