‘Hamamın namusu’

SWISSOTEL’de 60’a yakın konuk Cem Kozlu’nun Coca-Cola’daki Orta Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu Başkanlığı görevinin sona ermesi nedeniyle verilen yemek öncesinde siyaset ve futbol konuşuyordu. Davet sahibi Coca-Cola’nın üst düzey yöneticileri arasında işadamları ve medya mensupları ağırlıklıydı.

Haberin Devamı

Galatasaray’daki mali çöküşe çözüm bulacak bir isim aranıyordu; ‘Kemal Derviş’ gibi... GS’li bir işadamı, ‘Bakın bir şey söyleyeyim, spor basını maalesef pek yazmıyor ama anlatmak zorundayım’ diyor:

‘GS’nin krize girişi Türkiye’nin batış noktasıyla aynı döneme rastlıyor. Bu çöküşte UEFA’daki başarıdan sonra takımın başına 2. kez getirilen Fatih Terim’in de yanlış transfer politikası vardır. 2001-2002’lerde 33 futbolcu transfer edildi, ilk yıl 29, ertesi yıl da 27 olmak üzere iki yıl içinde 56 milyon dolar harcandı. Ne yazık ki bu futbolculardan sadece üçü; Cihan, Volkan ve Orhan Ak kadroda bulunuyor.’

‘CUMHURİYET TERBİYESİ’

Genç bir işadamı, ‘Siz hükümete bakın...’ dedi. Ekonomik durumun iyi gittiğinde herkes hemfikir. Ancak ithalatın artışına ve Milli Eğitim’deki ‘gerici’ uygulamalara karşı görüş belirtenler çoktu. Geçmişte ANAP politikalarını savunan bir davetli ise ‘Tayyip Bey, parti liderliğindeki başarısını Başbakanlık’ta gösteremiyor. Çünkü Cumhuriyet anlayışı ile yetişmediğinden ötürü daha çok cemaat-tarikat mantığını öne çıkarıyor, tabiatıyla bazı çıkışları da toplumda gerginlik yaratıyor’ şeklinde konuşuyor.

Bu arada İstanbul, Ankara ve İzmir’de valilerin seçimle işbaşına gelmesi önerisini getiren bir işadamı da destek buluyor.

ÇOK İYİ BİR LİDER

Yazımızın asıl maksadına dönüyoruz; Cem Kozlu’ya... Onunla uzun yıllar çalışan dostları kendisi için o kadar güzel şeyler anlatıyorlar ki: ‘Bu bir veda gecesi değil, şükran gecesidir.’

Coca-Cola’nın Kuzey Asya-Avrasya ve Ortadoğu Grubu Başkanı Muhtar Kent, ‘portre’ çizerken, Kozlu’nun ‘kanına girip’ kendisini nasıl Coca-Cola’lı yaptığını, görev yaptığı coğrafyada hep iyi işlere imza attığını, dışarda Türklerin iyi bir yöneticwi olduğunu gösterdiğini söylüyor.

‘Çok iyi bir lider, kendisini seven, aynaya baktığı zaman kendisiyle barışık bir insan... İlişkilerinde insanlara rahatlık veren, mükemmeli arayan, çetrefil konuları basitleştirerek çözen özellikli bir lider... Komili’yi yarattı, siyasette politik bir simge oldu. THY’deki muazzam dönüşümü gerçekleştirerek dünya ligine yükseltti.’

KURUMSALLAŞAN İSİM

Cem Kozlu’
yu, Coca-Cola’cılar bırakmıyorlar. Önemli bir danışmanlık hizmetini sürdürecekmiş kurumda. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Kozlu’yu tarif ederken ‘Okuyan, düşünen, yazan ve yaptıklarını sorgulayan... Bilgi ve tecrübesi ile katma değer yaratan... Vizyonu, kültürü ve taşıdığı değerleri ve etik anlayışı ile çok seçkin ve özel bir kişi...’ diyor.

Coca Cola Avrasya ve Ortadoğu Bölümü Başkanı Ahmet Bozer’ın anlatımı da şöyle:

‘Bir patron değil, rehber, öğretmen, dost ağabey, iyi bir eş, her şeyi dengesinde götüren, birden çok şapkayı bir anda giyebilen, bence dünyanın önemli liderleri arasında yer alabilecek bir kişi... Bize hep ‘Aman her zaman hamamın namusunu koruyun’ öğüdünü hiç unutmayacağım. Eşi Anne ile bize inanılmaz bir 10 yıl yaşattılar, ona çok teşekkürler.’

Cem Kozlu bu sözlere karşı o kadar mahcup oldu ki, ‘Bundan önce Atina’da veda yemeği yaptınız, şimdi İstanbul’da, şubat ayında da Viyana’da; ‘Cem Kozlu kurumsallaşmış sanki...’ demek zorunda kaldı.

Kozlu ne mi söyledi vedasında; gayet kısa:

‘Geride pırlanta gibi bir ekip bıraktım, pırıl pırıl bir hamamda çalışacaksınız. Çünkü ben onların meyvelerini yedim. Müsterih ve mutlu ayrılıyorum. Meclis’ten sonra 2. kez emekli oluyorum. Bana armağan verdiğiniz bu karikatürde (Mesut Yavuz) kısa boyumu uzatsaydınız keşke.’

Kozlu’nun yaşı, aklı ve enerjisi hiç değişmeyecek, gençliğinden daha çok üretecek; toplumu aydınlatarak öğretmek için yazılar yazacak; bunlar kendisine minnettarlık duyularak okunacak.

Parlamenterlik ve yöneticilikten sonra yeni bir başak açacak.

Gereksiz bir tartışma

TCK’nın 301. ve 305. maddelerini tartışacak değilim. Orhan Pamuk, 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürdük, demiş. Bu kişinin sözleri düşünce değeri taşımaktan uzaktır; hiçbir bilimsel ve tarihi dayanağı yoktur, tümüyle hissidir.

İşte ispatı:

1- 1921 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda tüm Ermenilerin sayısı 625 bindir. Bu sayı, İngiltere’nin isteği üzerine 1921 yılında İstanbul’daki Ermeni Patriği tarafından verilmiştir. (Belge: Foreign Office:O.371./6556/E.2730/880/44 - Kamuran Gürün, le dossier Armenien 1993, TTK. s.263)

2- Göçten geri dönenler vardır ve bunlar çoğunlukla Kayseri, Sivas, Harput (Elazığ), Diyarbakır ve Kilikya (Tarsus, Adana, Antakya) yöresine yerleşmişlerdir. (Belge: Forein Office, 371/6556//E.2730/40 K.Gürün, ayni dosya).

3- 1 milyon Ermeni’nin toplu mezarları nerededir?

4- 30 bin sayısının ne olduğu bilindiği için yanıt veremiyorum.

Halûk TARCAN- Bilimsel araştırmacı CNRS-Sorbon 6’ncı seksiyon-PARİS

GÜNÜN SÖZÜ

‘Anadolu boşalıp çölleşmekte iken, yatırımları İstanbul’a yığmak ekonomik mi, adaletli mi? Ham madde ve insan kaynaklarını nereden sağlayacağız? Bu dengesiz yerleşimle, yeni bir Kurtuluş Savaşı çıkarmaya gücümüz yetecek mi?’

(Nazif Kurucu)

Biliyor musunuz

ÜMRANİYE’ye bağlı Alemdar Belediye Başkanı AKP’li Mehmet Yaşa’nın, müteahhit Ekrem Ekşi’nin yaptığı hizmet binasına ‘tedbire muhalefet’ ederek mührü söküp girdiği ve zamanında ödeme yapmadığı için devleti 3.1 milyon YTL zarara uğrattığı gerekçesiyle Ümraniye 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce bir ay hapis cezasına çarptırılığını ancak bu cezasının 330 YTL para cezasına çevrildiğini... BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın beraberinde Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Küçükçekmece ve Akfırat Belediye Başkanları ile helikopterle İstanbul’u havadan incelediklerini... THY’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ankara (2 Ocak) ve Kars (5 Ocak) seferlerine başlayacağını... AMASYA’da Yeşilırmak kıyısında bulunan tarihi Yalıboyu Evleri’nin restorasyonu için Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla 400 bin YTL’lik ödenek çıktığını... 28 Şubat sürecinde faaliyetleri durdurulan Birlik Vakfı Edirne Şubesi’nin yeniden açıldığını...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

DEPREMDEN sonra kurulan Yalova Altınova Subaşı Kalıcı Konutları’nda oturuyoruz. Tam 4 yıldır doğalgaz bekliyoruz. Burada 3500 civarında kalıcı konut var. Ama konutların %95’i boş. Çünkü doğalgaz hattı getirilmedi. Devletin sıcaklığını da evlerimizde bekliyoruz.

Erhan KÜPÇÜ YALOVA

SAMSUN
Büyükşehir Belediyesi çeşitli nedenlere kazdığı yerleri özenli bir şekilde neden tekrar kapatmıyor? Cadde ve sokakların çamur içinde kalması belediyeyi rahatsız etmiyor mu? Projelerinizi dev reklam panolarında sergileyeceğinize şehrin öncelikli sorunlarıyla ilgilenin.

Murat KURT SAMSUN

Yazarın Tüm Yazıları