Hagi değişti sıra G.Saray'da

Son teknik adamlık tecrübesinde çabuk reaksiyon göstiyordu ve sinirliydi. Şimdi ise ne yaptığını, hatalarını bilen, kendinden emin ve sorunlarını çözmüş bir Hagi var. G.Saray’ın değerlerini, isteklerini ve sorunlarını biliyor.

Haberin Devamı

ARTIK daha tecrübeli, daha sakin ve daha olgun. Son teknik adamlık tecrübesinde çabuk reaksiyon gösteriyordu ve sinirliydi. Şimdi ise ne yaptığını, hatalarını bilen, kendinden emin ve sorunlarını çözmüş bir Hagi var. Galatasaray’ın değerlerini, isteklerini ve sorunlarını biliyor. Hagi’nin bazı özellikleri Galatasaray ve Türk futbolu ile örtüştüğü için başarılı olması muhtemel.

Detaycıdır. Bu belki Lucescu ile de çalışmış olmasından gelen bir özellik olabilir ama rakibi iyi inceler ve anlatır. Önem verir ve önem verdiğini hissettirir.
Ciddidir. İşini yaparken hatta dışarıda bile çok ciddidir. Bu ciddiyet, soğuk bir insan olarak algılanmasına bile sebep olur.
Disiplinlidir. Oyuncu iken bile antreman bitiminde ekstra çalışmalar yapacak kadar iş disiplini olan biridir.
Hırslıdır. Bırakın kaybetmeyi,  kabullenme düşüncesi bile onu delirtmeye yeter.

Haberin Devamı

Bunlar Hagi’nin kendine artıları idi. Bir de bu dönemden sonra G.Saray’a katacağı artılar olacaktır.

Mücadelesi ön planda olan bir G.Saray olacak.
Maçların 2. yarılarında oyundan düşmeyen G.Saray gelecek.
Sistemi olan, uygulayan ve ne oynadığı belli bir G.Saray görünecek.
Her maçı ayrı düşünen, her maça farklı hazırlanmış G.Saray izlenecek.
Antremanda zevk alan, dolayısıyla maçta da zevk alan ve veren bir G.Saray çıkacak.

Acının sonu mutluluk

Değişimin yaşanacağı önemli isimler de olacak. Pino’da zaten bu gözüktü ama Elano gibi sistem oyuncularında olumlu değişim bariz olur. Elano’yu Brezilya Milli Takımı’ndaki gibi etkin göreceğiz.
Galip çıkan takım olur
G.Saray’ın oyun sistemi artık 4-4-2 olacak. Rakibin durumu ve maçın önemi, ufak değişimleri yapmasına sebep olacaktır. En önemli isteği, oyuncuların oyun anlayışına sadık kalmaları olacaktır. Çünkü G.Saray’da sistemin gerekliliğini yerine getiremeyen ya da hala bilmeyen oyuncular var.  Fiziki anlamda değişim kendini asıl devre arasından sonra gösterir. İtalyan kondisyoner Gianni benim de çalıştığım ve çalıştıklarım içinde en iyi diyebileceğim bir uzman. Farkı şöyle anlatayım. Kondisyon idmanları futbolcu için zulümdür. Ama Gianni ile ile ağır antremanlar yapmamıza rağmen zevkli ve istekli çalışırdık.Yani Ali Sami Yen’de belki yine galip çıkan takım olacaktır ama bunu yaparken çok acı çekecek ve G.Saray’ı yendiğine çok mutlu olacaktır.

Haberin Devamı

Yabancı hoca kriterleri

Yani bakınca olabilecek bütün özelliklere ve ortama sahip bir hocadan bahsediyoruz. Peki nasıl olur da bu kadar güçlü konumdaki bir hoca kendisine bunların yapılmasına izin verir? Hatta göz yumar. Rijkaard, yönetimin hatalarına tavır koymayarak bu yapılan yanlışlara ortak olmuştur.
Dirayetli olsaydı
Halbuki “istediklerimin yapılmadığı yerde durmam” diyebilecek kadar dirayetli olsa bugün G.Saray taraftarının ve Türk futbolseveri için efsane olurdu. Ayrıca bunu diyebilen Rijkaard’ın karşısında durabilecek bir yönetim de görmüyorum.
O zaman Rijkaard’ın bunlara sessiz kalmasına sebep olan iki seçenek var.
Alacağı parayı düşünüp olayları seyrine bırakması.
Kendi gücünün ve etkisinin farkında olmaması.

Haberin Devamı

Rijkaard efsane olmayı kaçırdı

Hollandalı hoca, yönetimin hatalarına tavır koymayarak yapılan yanlışlara ortak olmuştur.

BUGÜNE kadar gelmiş yabancı hocalar içinde en fazla krediye ve desteğe sahip hoca Rijkaard’dır.Gittikten sonra bile hala tartışılıyor olması ne kadar büyük etki bıraktığının kanıtı. Fakat bu etkinin büyük beklentilere cevap verememesi sonucu hayal kırıklığı ve şaşkınlık karışımı duyguların boyutundan kaynaklandığı bir gerçek. Rijkaard’ın istediği transferler yapılmamış olabilir, göndermek istediği adamlar kalmış olabilir. Hatta “kalsın” dediği adamlar satılmş olabilir. Bunlar teknik adamın elini zayıflatan, işini zorlaştıran etkenler. Bu konuda Rijkaard’ın hakkını teslim edelim. Fakat eleştirilecek ve kabullenmesi zor bir durumlar da var.
Geçen sezon ligin en iyi kadrosu için yetersiz demesi, 3. bitirmeyi başarı görmesi, oyuncularını suçlaması en çok tepki çeken durumlardı. Fakat benim anlamaya çalıştığım konu başka.
Bunu Rijkaard’ın niteliklerini ortaya koyarak bir soru ile sormak isterim.
- Rijkaard, ismi Avrupa’da bilinen ve saygı gören bir teknik adam.
- Rijkaard, nasıl olursa olsun kariyeri başarılı bir hoca.
- Rijkaard,Türkiye’ye gelmiş en kredili teknik direktör.
- Rijkaard, G.Saray taraftarının müthiş desteğine sahip bir hoca.

Haberin Devamı

Tatlı futbolcu yalanları

Her futbolcu maçtan önce kulağa hoş gelen demeçler verir. Ancak, gerçekte durum farklıdır. Duyduklarınız çoğu kez gerçeği yansıtmaz.

“Benim gol atmam önemli değil, yeter ki takım kazansın.” Hiçbir futbolcu “Ben atmayım da takım kazansın” demez. Mutlaka kendi atmak ister. Hatta “Yeter ki ben atayım” diye bile düşünür.
“Takım kazanacaksa yedek oturmaya razıyım.” Yedek oturup da bunu kabullenen futbolcu değildir.
Oynamadığı için üzülür, dahası yerine oynayanın iyi oynamasını da istemez.
“Yerime oynayacak arkadaşım eksikliğimi hissettirmez.” Bu aslında kendisini ne kadar beğendiğinin ve önemsediğinin göstergesi.
Böyle diyerek aslında oynayanın işinin zor olduğunu anlatmaya çalışır.
“Oynamıyorum ama hocanın tercihine saygı duyuyorum.
“Madem saygı duyuyorsun neden ısınmaya çıkmıyorsun?” denilir. Hoca yedek bıraktığı andan itibaren düşmandır. Hatalıdır ve sevilmez.

Yazarın Tüm Yazıları