Yıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechGrip aşısının tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "Aşıların içinde alüminyum var. Alüminyum Alzheimer nedenidir. Aşı vurulmaya gerek yok. Bunun yerine D vitamini kullanımı çok önemlidir" demişti. Karatay'ın başlattığı grip aşısı tartışmasıyla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kabul ettiği düzeyde, sürekli izlenen, etkileri takip edilen bir miktardır. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalıdır” dedi.
#ZikaÖzellikle güney yarımkürede geçen yaz(bizim bulunduğumuz kuzey yarımküreye göre kış) büyük salgınlara yol açan zika virüsü, Olimpiyatlar için Rio’ya gidenlerin korkulu rüyası. Aslında bu endişe haksız değil. Ancak ülkede halen kışın sürüyor olması bu riski çok yüksek oranda azaltıyor.
#Mesude Erşan