Bursa Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve patenti alınan ‘Bor Katkılı Enjeksiyon Malzemesi’ ile depremlerde zemin sıvılaşması etkisinin önüne geçilecek. Böylece olası depremlerin ardından yapılarda oluşan hasar en aza indirilecek. Malzemenin sahadaki ilk uygulaması Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılacak.
#Bursa Teknik ÜniversitesiElazığ’da 17 Şubat'ta meydana gelen 4,6'lık deprem sonrası Yolüstü köyünde metrelerce uzanan yarıkların zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi. Elazığ Jeoloji Mühendisler Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4,6 büyüklüğündeki bir depremde meydana gelen sıvılaşmaya kendilerinin de şaşırdığını söyledi.
#ElazığZemin sıvılaşması Kahramanmaraş depreminin ardından gündeme geldi. 11 ili etkileyen deprem felaketinde yıkılan birçok yapıda zemin sıvılaşması tespit edilirken uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar geldi. Kahramanmaraş depreminde de görülen zemin sıvılaşması konusunda il genelinde analiz yaptıklarını söyleyen Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Dr. Metin Aşcı sıvılaşmanın kumlu zeminlerde görüldüğünü söyledi. Peki, zemin sıvılaşması nedir, nasıl önlenir ve nerelerde görülür? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Zemin SıvılaşmasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında cevapladı. Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımlarının artırıldığını açıklayarak, "Nisan ayından itibaren yardımları hesaplara yatıracağız" dedi. "11 ilimizde 143 bin TOKİ konutumuz vardı. 1 tane vatandaşımızın burnu kanamadı" diyen Bakan Kurum, "Hasar alan binalar elbette oldu, ancak yıkılan binamız yok. Burada bina görevini tamamlandı" ifadelerini kullandı. Öte yandan Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını açıkladı.
#Murat Kurum7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntı, ülkemizde on binlerce yurttaşın ölümüne yol açtı. Ve ne acıdır ki, bir kez daha depremin değil hatalı binaların can kaybına yol açtığına şahit olduk. Şimdi ise gözler, depreme dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusuna çevrilmiş durumda… Peki depremin etkisini azaltmayı hedefleyen dayanıklı binalar inşa etmek için hangi yöntemler kullanılıyor? En güvenilir olanı hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen binaların yıkılma biçimleri, yaşanan felakete dair pek çok işaret taşıyor. Örneğin temeliyle birlikte yerinden çıkarak devrilen ya da yan yatan binalar uzmanları da şaşırtıyor. Üstelik çoğunun temeli iki-üç metre arasında değişiyor. Peki bu nasıl oldu? Binaların yıkılma şekilleri ne anlama geliyor? Uzmanlar çok tartışılan görüntüleri yorumladı...
#Kahramanmaraş DepremiTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#YazarlarÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün yapılan bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul ile ilgili “Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz” sözleri üzerinden sert tartışmalar oldu. CHP’li Ali Şeker, heyelan bölgesine 30-40 kat konut izni verilerek buraların depremi de beklemeden yıkılıp insanlara mezar olacağını söyledi. Bakan Murat Kurum, “15-20 kat katlı binalar veya 5 emsal, 10 emsal -ki 10 emsal yönetmelik gereği zaten verilemiyor ama- projeleri istemiyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri