Önümüzdeki aylarda başlayacak pamuk ekimi için çiftçinin gözü yağışlarda. Ekim döneminde nemli bir toprak isteyen pamukta ekim alanlarının fiyatlar yüzünden daralacağı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre kuraklık kıskacı ve ekim alanlarının daralması pamuk fiyatlarında artışı getirecek. Pamuk üreticisinin gözü mart ayındaki yağışlarda...
#PamukBeyaz pamuğa alternatif olarak geliştirilen renkli pamuk tekstilde, kimyasal ve su kullanımını ciddi oranda düşürüyor. Özellikle sözleşmeli tarım modeli ile ekim alanlarının genişletilmesi planlanan renkli pamuğun fiyatının normal pamuğa göre yüzde 50 fazla olması planlanıyor. Adana’da çiftçiler ürün hakkında bilgilendirilirken firmalarla da ilk temaslara başlandı.
#GazetehaberleriKüresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte yağışlarda da büyük azalma yaşandı. Birçok bölgede barajlardaki doluluk oranları düşerken, yeraltı suları da azalmaya başladı. Yaşanan bu durum çiftçiyi de zor durumda bıraktı. Uzmanlara göre eğer yağışlar başlamazsa hububat, sebze ve tarla bitkilerinde yakın dönemde büyük sorunlar yaşanabilir.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en büyük narenciye üretici illerinden Adana’da meyve ağaçlarını poyraz vurdu. Sıcaklıkların geçen hafta 45 dereceyi aştığı Adana’da şiddetli poyraz da yaşanınca mandalina, portakal ve limon gibi birçok ağacın meyvesi daha olmadan yere döküldü. Bölgedeki üreticilere göre kayıp yüzde 80’i buldu.
#GazetehaberleriÇukurova’daki narenciye üreticileri, Rusya’ya ihraç edilen tonlarca ürünün, Akdeniz meyve sineği zararlısının bahane edilerek geri gönderilmesine tepki gösterdi. Üreticiler, bu durumun, ürünlerin dalında kalarak ciddi boyutta ekonomik zararlara yol açabileceğini söyledi.
#ÇukurovaTürkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te birinin karşılandığı Adana’da, erkenci portakal hasadı başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, erkenci portakal üretiminde yüzde 5’lik artış olduğunu ve portakalın kilosunun tarlada 1 TL 30 kuruş ile 1 TL 50 kuruş arasında satıldığını söyledi.
#AdanaAdana'da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında kimyasal ilaçlamanın 2. turu başladı. Kentte Akdeniz meyve sineği alarmının sona ermesi için çiftçilerin sonbaharın sonuna kadar 7-10 gün arayla ilaçlama yapmaya devam etmesi gerektiği belirtildi.
#Meyve