Yumurta haberleri sayfasında Yumurta hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 27292 Yumurta haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yumurta, dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanabilmesine karşın, yumurta denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılır.
Kaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, üzerinde "2", "3" veya "4" rakamıyla başlayan numaraların bulunduğu yumurtaların ilaçlı olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bu numaralar, yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir." ifadesini kullandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıOkulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkYumurta her haliye kahvaltı sofralarının gözdesi. Haşlayarak, pişirerek veya poşe olarak her sabah kahvaltıda tüketiliyor. Zengin protein içeriğiyle beslenme listelerinin de demirbaşı. Diğer taraftan da haşlanmış yumurtayı dağıtmadan, şeklini bozmadan soymak uğraştırıcı olabiliyor. Ancak ufak bir ipucu, yumurta kabuklarını pürüzsüzce ve kolayca soymanıza yardımcı olacak. İşte haşlanmış yumurtayı şipşak soymanın püf noktası...
#YumurtaKahvaltıdan hamur işine, tatlıdan ana yemeklere kadar pek çok öğünde başrol oynayan yumurta hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Bir adet yumurtanın yalnızca 70 kalori olduğunu söyleyen Diyetisyen Buket Adanç, bu yararlı besini satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylarıyla anlattı.
#YumurtaYumurta farklı şekillerde kahvaltı sofralarımızda yer alır. En önemli ve kaliteli besin kaynaklarından olan yumurta kahvaltılarımızda genelde haşlanarak, yağda pişirilerek ya da poşe edilerek ya da omlet yapılarak tüketiliyor. Bunun yanında pek çok tarifte yer alarak yiyeceklerimize lezzet katıyor. Ancak uzun süre bekleyen yumurta bir süre sonra bayatlıyor ve lezzeti değişiyor. Yumurtanın bayat mı yoksa taze mi olduğunu birkaç basit yöntemle anlamak çok kolay. İşte taze ve bayat yumurtayı ayırt etmenin yolları...
#YumurtaAlo 174 Gıda Hattı’na gelen şikâyetler gülümsetti. Bir kişi “Karım evde hijyen kurallarına göre yemek yapmıyor, yemekten kıl çıktı” diyerek eşini şikâyet ederken, yalnız yaşayan bir öğrenci ise “Yaptığım pilav hep lapa lapa oluyor, pirinç pilavı tarifi alabilir miyim?” diye sordu.
#Alo Gıda HattıBeslenme biliminde, besinlerin sinerjik etkilerinden faydalanmak için araştırmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar yumurta ve avokado birlikteliğinin karın bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak konuyla ilgili değerli bilgilerini bizimle paylaştı. Ayrıca avokadolu omlet ve karın yağlarını yakan smoothie tarifini bizimle paylaştı.
#YumurtaYumurta, makro ve mikro besin öğeleri açısından çok zengin bir besin kaynağı, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi… Ancak içine katılan kimyasal maddeler, yarardan çok zarar getirebiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, birkaç yıl önce bu hilelerin önüne geçmek için bir düzenleme yaparak yumurtaların üzerine rakamlardan oluşan kodlar eklemiş, üzerinde rakam bulunmayan yumurtaların satışını yasaklamıştı. Peki, siz yumurta satın alırken bu rakamlara dikkat ediyor musunuz ve ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
#YumurtaYumurta doğru saklama koşullarında saklandığı zaman Son Kullanma Tarihi ya da Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi’nin üzerinden aylar geçse bile tazeliğini uzun süre koruyabilen bir gıdadır. En önemli kural ise, yumurtayı o gün kullanmayacaksanız buzdolabında saklamak gerekir. Yumurta bozulur mu sizler için derledik.
#YumurtaYumurta haşlamak, başlangıçta gerçekten basit bir şey gibi görünebilir. Yumurta, tencere, su ve hazırsınız! Birkaç pişirme yöntemi arasında herkesin bir favorisi vardır. Ancak yumurtaları haşlamak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, her zaman kaçınmanız gereken birkaç yaygın hata söz konusu. İşte o hataların en çok yapılanları ve çözüm önerileri…
#YumurtaOmlet, kahvaltı sofralarını şenlendirmenin yanı sıra hem sağlıklı hem de besleyici bir alternatif. Hazırlanışı çok kolay olan omlet, sade veya peynirli olmasının yanı sıra içine eklenen farklı malzemelerle de zenginleştirilebilir. Peki omlet nasıl yapılır? 1 yumurtalı omlet kaç kalori? İşte sade ve peynirli kolay omlet tarifi
#Omlet Nasıl YapılırMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANProtein son dönemde beslenme dünyasının en popüler başlıklarından biri haline geldi. Spor salonlarında, market reyonlarında ya da sosyal medyada ‘yüksek proteinli’ ibaresini görmeden geçmek neredeyse imkânsız. Peki, protein neden bu kadar önemli? Gerçekten herkesin vazgeçilmezi mi, yoksa sadece dönemlik bir trend mi?
#Berrin YiğitDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGünümüzde sağlıkla ilgili tartışma konularının başında uzun ömür geliyor. 100 yaşını aşmış insanların sayıları hızla artarken uzmanlar asıl önemli olanın hastalıkların pençesine düşmeden yaşlanmak olduğunu belirtiyor. 102 yaşındaki Hilda Jaffe de bunu başaranlardan. 14 yıldır New York'un en hareketli bölgelerinden birinde tek başına yaşayan ve her işini kendi gören Jaffe, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasının ardında yatan sırları anlattı.
#SağlıkPastel de nata, Portekiz mutfağının meşhur tatlılarından biri. Ünü dünyaya yayılan bu nefis lezzet belem turtası olarak da biliniyor. Muhallebisi ve portakal sosuyla tadına doyum olmayan bu tarif, farklı mutfaklarda da kendine yer buldu. Peki Pastel de nata (belem turtası) nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Pastel De Nata TarifiAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarMasterChef Beef Wellington tarifi, programla beraber izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bifteğin krepe sarılmasıyla servis edilen bu leziz yemek, İngiliz kökenli bir tarif. Ancak ülkemizde de menülerde sıklıkla kendine yer buluyor. Peki evde Beef Wellington nasıl yapılır, malzemeleri neler? Akşam sofrasında farklı bir şeyler denemek isterseniz, yapılışı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Beef Wellington TarifiFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkKrokan Bush tarifi ve malzeme listesi, Fransız mutfağının özel tariflerinden biri. Piramit şeklindeki görünüşü ve karamelize şekeriyle kaplanan dolgulu hamuruyla favoriniz olacak. Orjinal adı 'Croquembouche' olan Krokan Bush tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun....
#Krokan Bush TarifiKış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#HayvanlarGeçmişte doğan her 50 bebekten biri ikizken bu oran günümüzde 30'da bire yükseldi. Bu durum bilim insanları için pek çok önemli araştırma fırsatını beraberinde getiriyor. Özellikle tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalar, genlerin ve çevresel faktörlerin insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak nasıl şekillendirdiğine dair çok ilginç veriler ortaya koyuyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Kelly kardeşler...
#SağlıkSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünHazır yufkayla genelde börek yapsak da aslında yufkayı ana yemekten tatlıya birçok şekilde değerlendirebiliriz. 2 yufkayla yapacağınız kebap, geleneksel bademli perde pilavı ve helvalı rulo tariflerimi deneyin. Bu basit malzemenin lezzete olan katkısına inanamayacaksınız.
#Yufka