İstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nde araştırma çalışmaları yürüten Prof. Dr. Meriç Albay çarpıcı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Albay, "Girilmemesi lazım çünkü mikrobik olarak, mikrobiyolojik parametreler bakımından oldukça sıkıntılı. Oradan birçok hastalığı kapmaları söz konusu. Bizim için şu anda oradaki sonuçlar biraz endişe verici gerçekten." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Emine Gözde Özbayram ise, 'Uzun bir süre kirletilmiş bir alan, farklı bakteri çeşitliliği mevcut.' dedi.
#İstanbulİstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nde araştırma çalışmaları yürüten Prof. Dr. Meriç Albay çarpıcı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Albay, "Girilmemesi lazım çünkü mikrobik olarak, mikrobiyolojik parametreler bakımından oldukça sıkıntılı. Oradan birçok hastalığı kapmaları söz konusu. Bizim için şu anda oradaki sonuçlar biraz endişe verici gerçekten." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Emine Gözde Özbayram ise, 'Uzun bir süre kirletilmiş bir alan, farklı bakteri çeşitliliği mevcut.' dedi.
#İSTANBULTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü kıyılarında beyaz kumullardaki kararmaların arttığına dikkat çekerek 'çok tehlikeli' uyarısında bulundu. Dr. Kesici, bilimsel araştırmalarla ilgili NASA için dahi olsa göl çevresinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Burdur'un Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy, Salda Gölü'ndeki yosunlaşma ve kararma ilgili, "Gölün 300-400 metrelik kısmında içilebilir kalitede su kaynağı olarak da bilinen Sultanpınarı bölgesine ait görüntüler. Doğal tabiat olayı olarak değerlendirilen bu olay, yer altı su kaynakları ve göl çevresindeki su kaynaklarının alandaki mevcut ağaç popülasyonundan rüzgarla taşınan organik içeriği yüksek polenlerden kaynaklanmakta" dedi.
#BurdurTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi. Gölün kirlilikten korunması gerektiğini belirten Akkuş, "Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor" dedi.
#Van GölüTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi. Gölün kirlilikten korunması gerektiğini belirten Akkuş, "Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor" dedi.
#VanAntalya'da Toros Dağlarının karstik yapısından gelen suların Konyaaltı Sahili'yle birleşip Akdeniz'e döküldüğü Boğaçayı, yosunla kaplandı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, yosunlaşma nedeniyle oluşan kötü koku ve görüntüye dikkat çekerek, "Marmara'da altta Akdeniz'in suyu, üstte Karadeniz'in suyu vardır. Benzer bir oluşum da burada meydana geliyor. Dolayısıyla alttaki tuzlu su, tatlı suda yetişen yosunlarla buluştuğunda çürüme başlıyor" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet GökoğluAntalya'da Konyaaltı Sahili'yle birleşip Akdeniz'e dökülen Boğaçayı yosunla kaplandı. Çayda oluşan kötü görüntü ve koku tepki çekerken Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ''Çürüme, kesik bir çürük yumurta kokusu gibi kötü bir koku meydana getiriyor. Koyu siyah bir organik atık oluşuyor. Bu organik çürümeden dolayı tabanda siyah, çürük kokulu bir balçık zemin meydana geliyor'' dedi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Boğaçayı'ndaki yosunlaşma nedeniyle oluşan kötü koku ve görüntüye dikkati çekerek, "Adeta Marmara Denizi'nin durumunu oluşturur. Marmara'da altta Akdeniz'in suyu, üstte Karadeniz'in suyu vardır. Benzer bir oluşum da burada meydana geliyor. Dolayısıyla alttaki tuzlu su, tatlı suda yetişen yosunlarla buluştuğunda çürüme başlıyor. Bu organik çürümeden dolayı tabanda siyah, çürük kokulu balçık zemin meydana geliyor" dedi.
#Konyaaltı PlajıSakarya ile Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan ve suyu giderek çekilen Sapanca Gölü, kendisini ziyarete gelenleri şaşırtıyor. Gölde su miktarı kritik seviye olan 30,62 kot’a kadar düştü. Su seviyesinin azaldığı göl ile ilgili yetkililerin nasıl bir işlem yapacağı merak konusu oldu.
#Sapanca Gölüİstanbulluların serinlemek için tercih ettiği plajların başında Küçükçekmece'deki Menekşe Plajı geliyor. Plajdaki yosunların kirlilik sinyali olabileceği belirtilirken vatandaşlar da sosyal mesafesiz denize girmeye devam ediyor. Uzmanlar ise kirlilik ve koronavirüs uyarısında bulundu.
#İstanbul PlajlarıDüzce’nin İstilli köyünde vatandaşlar, Manisa’da yaşanan depreminin ardından köy meydanında artezyenden gelen suyun kokmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı incelemek üzere sudan numuneler alırken, kokuya kükürtün neden olmuş olabileceğini belirtti. Köy Muhtarı Hüseyin Şimşek kokunun yoğunlaşması nedeniyle endişelendiklerini belirterek, "Son zamanlarda Türkiye’nin değişik yerlerinde deprem olunca yer hareketliliğinden kaynaklı olabileceğini düşündüğümüz kokusunda bir artış hissettik. Bizde Düzce Üniversitesi’ndeki uzmanlara haber verdik.'' dedi.
#DüzeKüçükçekmece'de Menekşe ve Kadıköy'de Caddebostan plajlarında kirlilik ve yosunlar sağlığı tehdit ediyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, yosunlar konusunda uyararak, “Bu bir kirlilik sinyali, çevre kirliliği sinyali” diyor. Denizlerdeki kirlilik, yosun ve denizdeki renk değişimi hava görüntüleriyle çok daha görülüyor.
#İstanbulDENİZLİ'nin Güney ilçesinin Adıgüzel Barajı göleti üzerinde oluşan yeşil tabaka, görselliğiyle dikkat çekerken, ne olduğu bilinmediği için bölge halkında tedirginlik yarattı. Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, "Hayatımızda böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Kötü bir kokusu var. Yetkililerin araştırmasını istiyoruz" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran ise baraj göletinde alg patlaması yaşandığı söyledi.
#DenizliBursa Valiliği, Cenup Deresi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, deredeki su ve balıklardan alınan numunelerin incelendiği, derede kimyasal atık tespit edilmediği, su seviyesinin düşük ve yosunlu olduğu bildirildi.
#HaberSağlık sorunlarına sebep olduğu iddiasıyla dönem dönem gündeme gelen damacana suyun tüketimiyle ilgili hayati uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Taydaş, “Tüp, oto gaz, petrol ürünleri ya da başka kimyasal maddelerle birlikte satan yerlerden kesinlikle damaca su alınmamalı” dedi.
#Sedat Cenikli