Üniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteYükseköğretime Geçiş Sınavında (2014-YGS) YGS 1, YGS 2 ve YGS 6 testlerinde 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında bulunan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Ertem Nusret Taş (18), "9. sınıfın başından beri düzenli çalıştım ama çok çalışmadım. Mesela bazı kriterlerimden ödün vermedim. 12. sınıfta dahi elimden geldiğince spor yapmaya çalıştım. Pek stres duymadım bunun sebebi spor olabilir. Bir de çok kitap okudum. Kitap okumanın da başarıdaki payı yadsınamaz" dedi.
23 Mart Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınav sonuçları 6 günde açıklandı. Sınava giren 1 milyon 950 bin 163 aday dün 16.20’de sonuçları öğrenmeye başladı. 527 bin kişi barajı aşamadı. ÖSYM, YGS birincilerini kamuoyuna duyurmadı ama sınav sonuçlarının açıklanmasından kısa bir süre sonra dereceye giren öğrenciler belli olmaya başladı. Malatya Fen Lisesi’nden Oğuz Türkyılmaz, YGS’de 3 alanda birinci oldu. Türkyılmaz, “Annem emekli sınıf öğretmeni, babam jeoloji mühendisi. Bir abim var İnönü Üniversitesi’nde tıp okuyor. Ben küçükken babam bir kalp ameliyatı geçirmişti, küçük olduğum için etkilenmiştim. O nedenle ben de tıp okumak, doktor olmak istiyorum” dedi.
2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçlarını http: //www.osym.gov.tr veya http: //sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebiliyor. YGS'de bu yıl en başarılı il sonucunda bir sürpriz yaşandı ve Burdur birinciliği göğüsledi. 50 bin öğrenci sıfır çekti, 700 bin öğrenci ise Matematikten sıfır aldı. YGS birincisi Konya ve Osmaniye'den çıktı. Peki açıklanan puanlar ne olacak? Uzmanına sorun cevaplasın...
500 sorunun tamamını bilerek YGS birincisi olan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Mahmut Bilal Doğan, "Sonucu zaten bekliyorduk. Benim başım dik, alnım açık. Dua ettik, Allah’a bıraktık. Şifreyi fark etmedim. O yüzden bayağı sürem gitti. Farketsem daha erken bitirirdim. 1 milyon 700 bin kişiyi doğrudan etkileyen olay hakkında sahtekarlık yapılacağını düşünmek istemedim. Savcının açıklamasını da tam bilmiyorum.İptal olursa hayal kırıklığı olur ama biz şimdi ikinci sınava hazırlanıyoruz. Ankara Fen Lisesi’ndeki öğrenciler böyle şeylere prim vermez. Şifrenin olmadığına inanmak istiyorum. Ailem Kayseri’de oturuyor. Sevincimi ilk onlarla paylaştım. Bir tane coğrafyada hatam var. Sınav anında heyecanlıydım. Sınavı çözerken çok rahat çözmedim. Şifre ile çözsem diye hiç düşünmedim. " dedi.
#HtvhaberYGS'de 1 milyon 648 bin adayın sınavı geçerli sayıldı.Sınavda en başarılı iller Yalova, Kırşehir ve Aydın oldu. Türkiye birincisi Ankara'dan çıktı, 38 bin aday sıfır çekti. Şifre iddialarına neden olan Matematik testinde 40 sorunun tümünü yanıtlayan aday sayısı 1805 olarak belirlendi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 27 Mart 2011 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavının (2011-YGS) sonuçlarını internet sitesinden açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı YGS'de şifre incelemesiyle ilgili yaptığı açıklamada sonuçların açıklanabileceğine karar vermişti.
Konya'da, ilçesinde YGS birincisi olan bu yıl İzmir 9 Eylül Üniversitesini kazandığı belirtilen bir genç, alışverişten dönen bir kadının çantasını kapkaç yöntemiyle çaldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Şüphelinin cebinden 3, çantadan ise 5 TL çıktığı öğrenildi.
YKS sonuçları, TYT ve AYT sınavına katılım gösteren üniversite adaylarının erişimine açıldı. Tüm adayların katılımının zorunlu olduğu TYT sınavında 2 milyon 260 bin adayın sınavı geçerli sayıldı. İkinci sınav niteliği taşıyan AYT sınavına giren aday sayısı ise 1 milyon 877 bin olarak açıklandı. YKS sayısal ve TYT puan türlerinde Türkiye birincisi İstanbul’dan Mustafa Emir Gazioğlu oldu. Peki, YKS sonuçları sonrasında tercihler ne zaman ve nasıl yapılacak? İşte, YKS sonrası üniversite adaylarının merak ettiği bazı bilgiler.
#YKS SonuçlarıOkullar ne zaman açılacak konusu, 15 tatil ne zaman sorusunu yönelten vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Karnelerin bu cuma günü verilmesinin ardından ikinci dönemin ne zaman başlayacağını merak eden vatandaşlar, okullar ne zaman açılacak sorusunu yöneltiyor. Peki, 15 tatil ne zaman başlıyor? İkinci dönemde okullar ne zaman açılıyor? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#15 Tatil Ne ZamanYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) de eleştirel düşünceyi hakim kılmak istiyoruz. Niye Türkçe ve matematik? Çünkü aslında bu ikisi sözel ve sayısal okuryazarlıktır. Muhakeme aynı zamanda sayısal muhakemeye de sirayet eder. Eleştirel düşünceyi arayacağımız ve eksikliği telafi edilemeyecek iki alan bunlar” diye konuştu. Başkan Saraç ayrıca, doçentliğe geçişte sözlü sınavların kaldırılması ve yardımcı doçentlerle ilgili yeni düzenleme hazırlığı yaptıklarını da açıkladı.
#YGSMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOGTercih dönemi geldi, çattı. LYS’den geçerli not alan adayları, şimdi üniversite seçimi bekliyor. Vakıf üniversitelerini tercih edecek adaylar için önemli kriterlerden biri de, burs. Bazı yükseköğretim kurumları, adayları ‘özel’ burslarıyla etkiliyor. Bu zorlu dönemde sizlere rehberlik etmesi için bu fırsatları araştırdık.
#ÜniversiteLYS tercihleri birçok öğrenci tarafından ilgiyle takip ediliyor. 18-26 Temmuz tarihleri aralığında gerçekleşecek olan 2017 LYS tercihleri, kılavuz bilgileri ve tercih robotu aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Peki, LYS tercihleri öncesinde neler yapılması gerekiyor? Tercih işlemleri gerçekleştirilirken nelere dikkat edilmesi gerekli? İşte, ÖSYM internet sitesi üzerinden yapılacak tercihlerle ilgili detaylı bilgiler
#LysLYS 2017 sınavından başarılı puan öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli konular var. 2017 LYS tercihleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yüz binlerce öğrencinin erişimine açılmıştı. LYS tercih işlemlerinin başlamasının ardından şimdi de öğrenciler LYS tercihleri için son günün ne zaman olduğunu merakla sorguluyorlar. Öte yandan LYS tercihlerinin nasıl yapılacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, 2017 LYS tercihleri için son gün ne zaman? LYS tercihleri nasıl yapılır? İşte, LYS tercihlerinin tamamlanması için ÖSYM tarafından belirlenen o tarih.
#Lys2017 LYS tercihleri geçtiğimiz günlerde ÖSYM tarafından yüz binlerce öğrencinin erişimine açılmıştı. LYS tercih işlemlerinin başlamasının ardından şimdi de öğrenciler LYS tercihleri için son günün ne zaman olduğunu merakla sorguluyorlar. Öte yandan LYS tercihlerinin nasıl yapılacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, 2017 LYS tercihleri için son gün ne zaman? LYS tercihleri nasıl yapılır? İşte, LYS tercihlerinin tamamlanması için ÖSYM tarafından belirlenen o tarih.
#Lys Tercihleri