Güncelleme Tarihi:
YGS BİRİNCİSİNİN EVİNDE SEVİNÇ / WEB TV
YGS BİRİNCİSİ KONUŞTU / WEB TV
YGS BİRİNCİSİ OMUZLARA ALINDI
YGS TÜRKİYE İKİNCİSİ KONUŞTU / WEB TV
ŞİFRE İDDİALARINA İNANMAK İSTEMİYORUM
YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) tüm puan türlerinde Türkiye birincisi olan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Mahmut Bilal Doğan, "Şifre olmadığına inanmak istiyorum" dedi. Babası Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi, 4 kardeşin en büyüğü olan Mahmut Bilal Doğan, sonucu öğrendiğinde ilk sevincini ailesiyle paylaştığını söyledi.
Sonuçların açıklanmasının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan YGS Türkiye birincisi Ankara Fen Lisesi öğrencisi Mahmut Bilal Doğan, şifre tartışmalarıyla ilgili soruları da yanıtladı. Doğan, "Benim açımdan sorarsanız, başım dik alnım açık. Çalıştım, dua ettim, Allah’a bıraktım gerisini" dedi. "Sınavda şifreyi fark ettin mi?" sorusuna ise Doğan, "Maalesef fark etmedim. Hatta matematiğe o yüzden oldukça sürem gitti" diye yanıtladı. "Şifre iddialarının ardından, başarıma gölge düşürür diye burukluk yaşadın mı?" sorusu üzerine ise Doğan, "Bu ihtimaller herkesin aklına geliyor ama insanların bu kadar 1 milyon 700 bin kişiyi doğrudan, milyonlarca kişiyi de dolaylı olarak etkileyen bir konu hakkında sahtekarlık yapabileceğine inanmadım hiçbir zaman. Bu kadar vicdansız insanlar olamayacağını düşünüyorum. İnşallah böyle bir şey yoktur. Şifre olmadığına inanmak istiyorum. Bugüne kadar insanlar bu sınavlarda başarılı oldu, bundan sonra da başarılı olacaklar. İla bişey olmasına gerek yok" diye yanıtladı.
İptal kararı çıkarsa hayal kırıklığı yaşayıp yaşamayacağı sorulan Doğan, "Elbette hayal kırıklığı olur ama biz ikinci sınava motive olduk, ona çalışıyoruz. İnşallah onda da daha iyisini yaparız" dedi.
TARTIŞMALAR BENİ ETKİLEMEDİ
"Şifre iddiaları seni nasıl etkiledi" sorusu üzerine ise Doğan şunları söyledi:
"Sonucu zaten bekliyordum. Allah’a şükür, ilköğretimden beri başarılı bir hayatım oldu, çalıştım ve buraya da Türkiye 9’uncusu olarak girmiştim. Ankara Fen Lisesi’ndeki herkes de böyle büyük başarıları ister ve hak eder. İddialar tabi yargıda, savcılık, mahkeme inceliyor, onlara bırakıyorum. Benim açımdan sorarsanız başım dik alnım açık. Çalıştım, dua ettim, Allah’a bıraktım gerisini."
AİLEMLE PAYLAŞTIM
Mahmut Bilal Doğan, bu sonucu beklediğini ve çok mutlu olduğunu belirterek, bu süreçte kendisine desteğini esirgemeyen ailesine, okul müdürü ve öğretmenlerine, arkadaşlarına teşekkür etti. İlk olarak telefonla sevincini ailesiyle paylaştığını kaydeden Doğan, "Bundan sonraki süreçte ikinci sınava çalışmaya devam edeceğim. Onda da iyi bir sonuç yakalamayı istiyorum" dedi. Doğan, hangi üniversiteyi tercih edeceği yönündeki soruya ise henüz karar vermediğini söyledi.
Maltepe Dersanesi öğrencisi olan Doğan, "Buradan da tüm dersane hocalarıma teşekkür ediyorum, bana emeği geçen herkese teşekkürler" diye konuştu.
2011-04-28 16:45:02SONUÇLAR NASIL ÖĞRENİLECEK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YGS'ye giren 1 milyon 700 bin adayın cevap anahtarı üzerindeki incelemesini tamamlamasının ardından sınav sonuçları açıklandı. Adaylar sınav sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.
Geçen yıl olduğu gibi, 2011-YGS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
2011-LYS başvuruları 29 Nisan - 6 Mayıs 2011 tarihleri arasında alınacak.
LYS BAŞVURULARI YARIN BAŞLIYOR
BİRİNCİ ANKARA'DAN
Adayların yüzde 79,6’sı 180 ve üzerinde puan alırken 38 bin 269 aday ise sıfır puan aldı. En başarılı okullar Fen, Anadolu ve Askeri liseleri olurken, tüm puan türlerinde Türkiye birincisi Ankara Fen Lisesi’nden Mahmut Bilal Doğan oldu.
Sınavda, YGS1 ve YGS2 puan türlerinde ikinciliği Kırşehir Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesinden Murat Kaan Erdal, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Mehmetcan Tütüncü, Özel Burç Özgören Fen Lisesinden Selçuk Erdevir, Turgutlu Halil Kale Fen Lisesinden Eren Yalçın paylaştı.
YGS3, YGS4, YGS5 ve YGS6 puan türlerinde ikinci, Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın oldu.
YGS4 puan türünde ikinciliği, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar ile Kayseri Fen Lisesinden Ayşe Ertoy paylaştı.
YGS3, YGS5 ve YGS6 puan türlerinde üçüncülüğü Adana Fen Lisesinden Zafer Başıbüyük kazandı.
Geçen yıl yapılan YGS'de tam puan alan aday yoktu.
EN BAŞARILI İLLER
Sınav sonuçlarına göre, en başarılı iller sıralamasında birinci sırada Yalova yer aldı. Yalova'yı sırasıyla Kırşehir, Kayseri, Aydın, Ankara, Antalya, Denizli, Nevşehir, Mersin ve Kırklareli takip etti.
YGS-1 puan türünde en başarılı iller arasında sırasıyla Yalova, Ankara, Kayseri, Antalya, Aydın, Kırklareli, Denizli, Burdur, Eskişehir ve Kırşehir; YGS-2 puan türünde Yalova, Ankara, Kayseri, Kırklareli, Antalya, Aydın, Eskişehir, Burdur, Denizli ve Karabük; YGS-3 puan türünde Kırşehir, Yalova, Aydın, Kayseri, Nevşehir, Antalya, Denizli, Mersin, Kilis ve Uşak; YGS-4 puan türünde Kırşehir, Yalova, Nevşehir, Aydın, Kayseri, Denizli, Kilis, Antalya, Uşak ve Karaman, YGS-5 puan türünde Yalova, Kırşehir, Aydın, Kayseri, Antalya, Ankara, Denizli, Nevşehir, Mersin ve Uşak; YGS-6 puan türünde ise Yalova, Kayseri, Ankara, Aydın, Antalya, Kırşehir, Denizli, Mersin, Burdur ve Kırklareli yer aldı.
Yalova, tüm puan türlerinde geçen sene yapılan YGS'de de başarılı olan iller sıralamasında birinci sırada yer almıştı. 2010 YGS'de birinci olan Yalova ilini, sırasıyla Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya ve Mersin izlemişti.
YGS sonuçlarına göre en az başarılı iller sıralamasında, tüm puan türlerinde Hakkari en son sırada yer alırken, Hakkari'yi sırasıyla Şırnak ve Ardahan izledi. Geçen sene yapılan YGS'de de Hakkari en başarılı iller sıralamasında son sırada yer almıştı. Ancak Hakkari'den sonra Ardahan, daha sonra ise Şırnak illeri gelmişti.
EN BAŞARILI KIZLAR
2011-YGS sonuçlarına göre en başarılı adaylar kız öğrenciler olarak belirlendi. Kız adayların yüzde 45.41'inin, erkek adayların ise yüzde 54.59'unun sınavları geçerli sayıldı. Kız adayların yüzde 94.55'i 140 ve üzerinde, yüzde 83.86'sı da 180 ve üzerinde puan aldı. Erkek adayların ise yüzde 90.19'u 140 ve üzerinde, yüzde 76.05'i de 180 ve üzerinde puan almaya hak kazandı.
Geçen yıl yapılan sınav sonucunda da kız adayların başarılı olduğu saptanmıştı. Buna göre, kız adayların yüzde 96.47'si 140 ve üzerinde, yüzde 87.29'u 180 ve üzerinde; erkek adayların ise yüzde 92.57'si 140 ve üzerinde, yüzde 79.36'sı da 180 ve üzerinde puan almıştı.
ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE BAŞARI SIRALAMASI
Sınav sonuçlarında, adayların öğrenim durumuna göre başarılarına da yer verildi. Buna göre, yüzde 45.08 olan son sınıf düzeyindeki adayların yüzde 75.95'i 140 ve üzerinde; yüzde 90.29'u 180 ve üzerinde puan aldı.
Adayların yüzde 30.93'ünü oluşturan mezunların puanları, yüzde 80.44'ünün 140 ve üzeri, yüzde 92.32'sinin ise 180 ve üzerinde hesaplandı. Sınava girenlerin yüzde 17.28'ini oluşturan üniversite öğrencilerinin yüzde 85.83'ü 140 ve üzerinde, yüzde 95.72'si 180 ve üzerinde puan aldı.
Yüzde 3.95 oranındaki üniversite mezunu adayların yüzde 90.65'i 140 ve üzerinde, yüzde 97.31'i ise 180 ve üzerinde puan alırken, sınava giren adayların yüzde 2.76'lık diğer kısmının ise yüzde 74.90'ı 140 ve üzerinde, yüzde 91.54'ünün ise 180 ve üzerinde puan aldığı belirlendi.
Buna göre, sınavda en başarılı olan adayların üniversite mezunu olduğu bildirildi. Lise son sınıf öğrencileri ise öğrenim durumuna göre başarı sıralamasında son sırada yer aldı.
Geçen yıl yapılan YGS'de de yine üniversite mezunları en başarılı adaylar olarak belirlenirken, eski mezunlar ise başarılı sıralamasında sonda yer almıştı.
EN BAŞARILI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
Okul türüne göre sınav başarısında, Sosyal Bilimler Lisesi birinci sırada yer aldı. Bu lise türünü Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Özel Fen Lisesi, Askeri Lise, Öğretmen Liseleri, Polis Koleji, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Yabancı Dil Eğitimi Yapan Özel Liseler, Astsubay Hazırlık Okulları takip etti.
Akşam Lisesi başarı sıralamasında en sonda yer alırken, bu lise türünü ise Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri, Özel Akşam Liseleri, Kız Meslek Liseleri izledi.
Geçen seneki sınavda da Sosyal Bilimler Liseleri en başarılı okul türleri sıralamasında birinci sırada yer almıştı. Askeri Lise ve Polis Koleji ise geçen sene yapılan YGS'de ilk sırada bulunuyordu.
38 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ
Adaylardan 38 bin 269'unun puanları 0,5'ten küçük olduğu için hesaplanamadı. “Sıfır” puan alanların sayısı geçen yıl 14 bin 156 olarak belirlenmişti.
Diğer test türlerine göre yapılan değerlendirmede ise 40 sorunun tamamını Türkçe testinde bin 392, Sosyal Bilimler testinde 5, Fen Bilimleri testinde ise 407 kişi doğru yaptı. 40 sorunun tamamını geçen yıl Türkçe testinde 483, Fen Bilimleri testinde 183 kişi doğru yapmış, Sosyal Bilimler testinde ise 40 sorunun tamamını doğru yanıtlayan çıkmamıştı.
Doğru yanıt oranına bakıldığında, Türkçe testinde 142 bin 752 aday (geçen yıl 105 bin 710 aday), Sosyal Bilimler testinde 4 bin 925 aday (geçen yıl 4 bin 193 aday), Fen Bilimleri testinde 18 bin 69 aday (geçen yıl 19 bin 634 aday) 35 ve üzerinde soruya doğru yanıt verdi.
4'ün altında doğru yanıt veren aday sayısı ise Türkçe testinde 15 bin 99 (geçen yıl 14 bin 511), Sosyal Bilimler testinde 197 bin 703 (geçen yıl 141 bin 441), Fen Bilimleri testinde 1 milyon 134 bin 899 (geçen yıl 958 bin 480) oldu.
ORTALAMALAR
2011 YGS sonuçlarına göre puan ortalamaları Türkçe testinde 21.9, Sosyal Bilimler testinde 11.6, Matematik testinde 7.5, Fen Bilimleri testinde 4.1 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar geçen yıl Türkçe testinde 21.5, Sosyal Bilimler testinde 12.4, Matematik testinde 11.4, Fen Bilimleri testinde 4.6 olarak belirlenmişti.
TARTIŞMALI TESTTE İLGİNÇ SONUÇ
27 Mart’ta yapılan YGS'de basına dağıtılan test kitapçığında matematik cevap şıklarının şifrelendiği ortaya çıkmıştı. Artvin’de söylentiyle başlayan ve öğretmenlerce çözülen formüle göre 40 soru bulunan Temel Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda çakışan şık doğru çıkıyordu. Yani şıklar, küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyordu. YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tartışmalı hale gelen Matematik testinde 40 sorunun tümünü doğru yanıtlayan aday sayısı 1805 olarak belirlendi.