Edebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerGazze Şeridi’ni havadan ve karadan vurmaya devam eden İsrail, her gün katliamlarına yenilerini ekliyor. Önceki gün vurduğu 100’e yakın kişinin öldüğü Cibaliya mülteci kampını dün yeniden hedef alan İsrail, dün gece de Kudüs Hastanesi çevresini yoğun bombardımana tuttu.
#İsrailGünlerdir Gazze Şeridi’ni füzelerle vuran İsrail’in bölgeye yönelik olası bir kara harekâtında, Hamas’ın Gazze boyunca uzanan yeraltı tünelleri ağı İsrail ordusunun başına dert açabilir. İsrail’in tünelleri imha etmek için sivil alanlarda kullanımı yasak olan ‘sığınak delen’ bombaları kullandığı öne sürülüyor. Hamas’ın Gazze Şeridi’nin altına büyük bir tünel ağı ördüğü, komuta merkezi ve mühimmat deposu olarak kullandığı belirtiliyor.
#FilistinTopkapı Sarayı'nın Sarayburnu tarafına bakan kısmında yer alan ve denize doğru kaydığı tespit edilen Fatih Köşkü, ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. Cumhuriyet döneminde orijinal ahşap kubbelerin yerine beton kubbeler yapılması nedeniyle yaklaşık bin 500 ton ağırlık taşıyan Fatih Köşkü'nün kubbeleri restorasyonla orijinal haline çevrilecek.
#İstanbulKarabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu'nun altında, kesme taş ile örme kemerlerden oluşan, 4 asırlık, 378 metre uzunluğundaki tünellerin 180 metrelik alanında incelemelerde bulunarak, “Belirli güvenlik tedbirleri ve projeler kapsamında turizme kazandırılacağını düşünüyorum” dedi.
#SafranboluKARABÜK Valisi Fuat Gürel, Safranbolu’nun altında, kesme taş ile örme kemerlerden oluşan, 4 asırlık, 378 metre uzunluğundaki tünellerin 180 metrelik alanında incelemelerde bulunarak, Belirli güvenlik tedbirleri ve projeler kapsamında turizme kazandırılacağını düşünüyorum dedi.
#Karabük ValisiSinop'ta, içerisinde Kral Mitridat’ın mezarı ile 'Yedi Kuyular' adlı mağaranın da olduğuna inanılan 3 bin yıllık tüneller, keşfedilmeyi bekliyor. Tarihçiler, yer altında farklı yönlere giden tünellerin turizme kazandırılmasını istiyor.
#SinopTürkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle ve oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Güllüdere… “Bu bölgede nereye gitmeli, ne yemeli, ne yapmalı” diye alanında uzman isimlere sorduk. ‘Güzel Atlar Ülkesi’ Kapadokya’yı daha iyi anlamanız ve tadını çıkarmanız için mutlaka yapılması gereken 10 aktiviteyi listeledik…
#KapadokyaNevşehir'de, yıllar önce terk edilen ve adeta hayalet kente dönen köylerinden kopamayan baba oğul, eve dönüştürdükleri eski köy okulunda yaşam sürdürüp topraklarının gönüllü bekçiliğini yapıyor. Bir taraftan köyünün tarihi değerlerini korumaya çalışan diğer taraftan yaşlı babasının bakımını üstlenen İsmail Varol, tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor. Varol, "Eskiden annem, babam ve kardeşim köyde birlikte yaşardık. Kardeşim yıllar önce iş için gitti, annem de vefat edince babamla baş başa kaldık. Köylüler gidince yalnız kaldık ama bırakıp gidemiyoruz, çok seviyoruz, havası suyu çok iyi" dedi.
#NevşehirAfrin operasyonunu başlatan TSK, sınırımızın hemen dibinde Kandil yapılanmasının bir benzeri ile karşılaştı. Kandil’de dağların altındaki doğal mağaralardan esinlenen terör örgütünün Afrin’i de yeraltı tünelleri ve yaşam alanlarıyla dizayn ettiği ortaya çıktı.
#Zeytin Dalı HarekatıModern tarihin en kanlı savaşlarından birini yaşayan Vietnam, savaşın getirdiği yeraltı tünelleri sayesinde turistlerin ilgi odağı durumuna geldi. Vietnamlıların kullandığı Cu Chi tünellerinin uzunluğu 200 kilometreyi buluyor. 1940 yılında sadece küreklerle kazılmaya başlanan tüneller, 25 yılda tamamlanabilmiş.
#Tünelİnsanlık, ilk dönemlerinden beri teknolojiye ihtiyaç duymuştur. Yaşam kolaylığı, hastalık, savaş, tehlikelerden korunma, hava şartlarından etkilenmeme adına birçok girişimde bulundu. Ortaya çıkan 12 bin yıl öncesine ait bu tüneller de bunu gösteriyor. İlginç bir şekilde gerçekliğe sahip bu tüneller İskoçya’dan ülkemize dek uzanıyor ve bir anlamda döneminin yeraltı otobanı gibi. İnşa edildiği dönemde hangi amaç için yapılmış olduğu ise tam bilinmiyor. İşte detaylar…
#İskoçyaİstanbul güzel olduğu kadar aynı zamanda gizemli, tılsımlı bir kent... Ancak ne var ki İstanbul'un gizemini çözmek, tılsımını anlamak o kadar da kolay değil. Yer altında 40 odalı işkence çukurlarından, gizemli dehlizlerine İstanbul'un sırlarının peşine düştük.
#Anemas Zindanları