İç Anadolu havzasında kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 3 bine yaklaştı. Kontrolsüz su kullanımının zararlarına değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yer altı seviyesi giderek düşüyor” dedi.
#ObrukKonya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Obrukların evlerin altında oluşmamasının şans olduğunu belirten Konya Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Arif Delikan, "En son oluşan obruk ile evler arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile yoktur. Oradaki insanlarla da görüştük, gerçekten çok korkuyorlar. Alttan su çıktığını, hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar. Bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda, tedirgin oluyorlar” dedi.
#KonyaTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüDicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, geçen yıla oranla Diyarbakır’ın içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan 7 barajda 2 katın üzerindeki doluluk oranı artışının kimseyi aldatmaması gerektiğini belirterek, “Bölgemizde son zamanlarda barajlarda su seviyesinin arttığını gördük. Bu bizi sakın ola tedbir almaktan vazgeçirmesin. Maalesef dünya küresel ısınmadan dolayı kuraklığa gidiyor. Bizim de sürekli tetikte olmamız lazım. Kırsalda irili ufaklı göletler, barajlar yapmamız gerekiyor. Küresel ısınmadan dolayı artık kar yağışını göremiyoruz. İspanya’da Amerika Birleşik Devletlerinde, İtalya’da, İngiltere’de kuraklık ciddi boyutlarda. Biz tedbir alacak olursak bu sıkıntıları daha az yaşarız” dedi.
#BarajEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası hakkında düzenlediği basın toplantısında "Heyelan iki yönlü gerçekleşti, işçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor. 9 lokasyonun hiçbirinde suda halk sağlığına zarar verecek olumsuzluk yok." dedi. Bakan Bayraktar "Bu olay esnasında 9 kardeşimiz şu anda kayıp. 6'sının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İliç’teki maden ocağının heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle üretime yönelik lisansı ve faaliyeti durdurulduğunu duyurdu. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
#Alparslan BayraktarAnkara’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kar yağışının yeteri kadar görülmemesi, akıllara başkentin mevcut su durumunu ve önümüzdeki dönemdeki olası sıkıntılarını getirdi. Yakın dönemde bir su sıkıntısı beklenmediğini ancak önümüzdeki aylarda gerçekleşecek yağışların hayati öneme sahip olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) yetkilileri, Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.
#BarajlarDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Kırsal alanda yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Sponsorlu İçerik'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası'nda kaçak sulama kuyularının sayısı 62 bini buldu. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ''Konya Ovası'nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular. Konya Ovası'nı kaçak su kuyuları bitiriyor. Konya için büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli" dedi. Göçmez, "Her geçen gün kendimizi bitiriyoruz. Konya merkezde obruklar görülmüyordu. Şu anda merkezde obruklar görülüyor" diye konuştu.
#KonyaAydın'ın Germencik ilçesinde jeotermal santrallerine yakın artezyen kuyulardan alınan suların incelemesinde; çok yüksek oranda bor, demir, alüminyum, çinko ve selenyum, gibi ağır metallere rastlandığı belirtildi. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, "Sudaki kirlilik değerleri binlerin üzerinde çıktı. Uzmanların bize aktardığına göre su değil; zehir akıyor. Bölgemizde haddinden fazla ve kapasitesinin üzerinde yapılan jeotermal sondajlarının bir an önce durdurulması gerekiyor" dedi. İl Tarım ve Orman Ahmet Ökten ise bölgedeki yer altı sularında bor oranının yüksek olduğunu, pamuğa zarar vermediğini, ancak incir ve zeytin ağaçlarında zarara yol açabildiğini söyledi.
#AydınKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, dağıtım sisteminde ciddi hasarlar tespit edildiğini belirtti. DEÜ SUMER Müdürü Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu ise yaz aylarında ciddi kuraklık yaşanabileceğini dile getirdi. DEÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Görkem Akıncı da "En güvenebilecek kaynakların yer altı suları ve yüzeylenmiş kaynak suları olduğunu gördük" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası afet risklerine karşı kentlerin bilimden faydalanılarak 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu da tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirtti. SUMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek ise "İnsanoğlu eskiden beri ovalarda tarım, yüksek yerleri ise yerleşim yeri olarak planlıyordu. Son 50 yıldır bu durum değişti. Dolayısıyla karşımıza büyük bir risk çıktı. Depremden sonra yeni yapılaşma için kayalık zeminlere yönelmeliyiz" dedi.
#DepremIlıca Halk Plajı, bulunduğu bölgenin en popüler plajlarından biridir. Ilıca Halk Plajı'na dair pek çok husus merak ediliyor. Bilgi edinmek isteyenler için Ilıca Halk Plajı nerede ve nasıl gidilir? Ilıca Halk Plajı özellikleri, kamp ile konaklama detayları ve giriş ücreti (2023) konularını hazırladık.
#Ilıca PlajıBursa'nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 5'e kadar düştü. Doğancı Barajı da yüzde 35’lik doluluk oranıyla kritik seviyede. BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, beklenen düzeyde kar yağmaması halinde, kentin yaz döneminde su sıkıntısıyla karşı karşıya kalma ihtimali olduğuna dikkat çekti.
#BarajTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında yer alan Marmara Gölü'nde incelemelerde bulundu. Kesici, gölden sadece adının kaldığını, bir damla bile su kalmadığını, doğal dengesinin bozulduğunu ve yaşamının yok edildiğini kaydetti.
#ManisaOrtadan kaybolduktan neredeyse 80 yıl sonra kim olduğu anlaşılan sahipsiz ölü asker İngiliz basınında günün konusu oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan trajik olayın sırrı mühürlü bir yüzükle çözüldü.
#Raf PilotuKüresel ısınmanın etkileriyle yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz'de, haziranda 109,4 kilogram yağış ile son 90 yılın yağış rekoru kırılırken, takip eden aylar ise kurak geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen yıl temmuz ve ağustos ayları ile bu senenin aynı dönemlerinde ortalama yüzde 58 daha az yağış nedeniyle bölgede su kaynakları da azaldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Bu yıl Karadeniz’de çok fazla sel olmaması, çok şiddetli konvektif gök gürültülü sağanak yağışların uzun süre ve peş peşe olmamasından kaynaklanıyor" dedi.
#YağışTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#Burdur GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#ANTALYADrenaj kuyusu nedir sorusunun yanıtı araştırılıyor. Drenaj kuyusu, konut, iş yeri, fabrika, tesis, köprü gibi temel yapı alanlarında bulunmaktadır. Peki drenaj kuyusu nedir, ne demek? Drenaj kuyusu ne işe yarar? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Drenaj Kuyusu NedirKastamonu'da Deniz ve göl ziyaretleri sıklıkla yapılmaktadır. Özellikle Karadeniz turlarında mutlaka gezilmesi gereken arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Kastamonu'da deniz ve göllerin neler olduklarını öğrenebilir ve buna göre turistik ziyaretlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kastamonu'da deniz ve göl var mı? Kastamonu yakınındaki denizler ve göller nelerdir detayları ile derledik.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda bu sezon bölgeye düşen yağışlar sonrasında yer altı su seviyelerinde yükselme beklentisi oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, bu beklentinin yanlış olduğunu belirterek, ''Yağışın artması veya eksilmesi, maalesef yer altı suyu seviyesinin düşmesine engel olamıyor. Yer altı suları açısından baktığımız zaman birçok veri değerlendirildiğinde artık yoğun bakım ünitesindeki hasta gibi bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Prof. Dr. Nalbantçılar, yağışların yer altı sularına ulaşmasının 3 - 5 bin yılı bulabileceğini söyledi.
#KonyaTürkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda bu sezon bölgeye düşen yağışlar sonrasında yer altı su seviyelerinde yükselme beklentisi oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, bu beklentinin yanlış olduğunu belirterek, ''Yağışın artması veya eksilmesi, maalesef yer altı suyu seviyesinin düşmesine engel olamıyor. Yer altı suları açısından baktığımız zaman birçok veri değerlendirildiğinde artık yoğun bakım ünitesindeki hasta gibi bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Prof. Dr. Nalbantçılar, yağışların yer altı sularına ulaşmasının 3 - 5 bin yılı bulabileceğini söyledi.
#KonyaTrakya'da son yağışlar ve Bulgaristan'daki karların erimesiyle baraj ve nehirlerin doluluk oranı arttı. İstanbul'un su ihtiyacının karşılandığı ve 6 ay önce kuruma noktasına gelen Kazandere ve Istrancalar barajlarında doluluk oranı, yüzde 100'e ulaştı. Tunca Nehri'nde su debisi 32 metreküp/saniye olurken, Meriç'te de 437 metreküp/saniyeye çıktı.
#EdirneTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı, göl uzmanı emekli öğretim görevlisi Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son dönemde birçok belediyenin kamyonlarla doğal göllere kar taşıdığını belirterek, karla mücadelede kullanılan kimyasallar ve tuzun su kaynaklarını zehirlediğini söyledi.
#Antalya