Aydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınBARTIN'da konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bartın'da 2 yeni bitki türünün keşfedildiğini belirterek, Buradan Türkiye florasına 2 yeni bitki keşfinin yapıldığının da müjdesini vermek istiyorum. Çünkü Bartın gibi yeşilin, doğanın her türlü zenginliğin olduğu bir yerde biyoçeşitlilik zenginliğinin olmaması da düşünülemezdi elbette. Doğa Koruma Milli Parklar'daki arkadaşlarımız Bartın'da izleme çalışma yaptı. Bu çalışmalarda 'Püsürotu' ve 'Boylualtınasa' isimli bitkilerimizi biyoçeşitlilik listemize dahil etmiş olduk dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıYozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde bir mucize yaşanıyor. Bir araya gelerek topraklarını birleştiren ve dev bir meyve bahçesi oluşturan köylüler hem göçü tersine çevirdi hem de sadece köy halkı için değil, tüm bölge insanı için istihdam yarattı.
#KöyProf. Dr. Hasan Yıldırım ile Adıyaman Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde doktora öğrencisi Şener Özcan, ortak çalışma ile bilim dünyasına yeni bitki türü kazandırdı. 'Adıyaman çanı' olarak adlandırılan türün tehdit altında olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "200 kadar bireye sahip Adıyaman çan çiçeğimiz henüz bilim dünyasına tanıtılmışken, yöre halkının bu konuda çok titiz davranması gerekiyor. Bu bitkinin koruması büyük önem arz ediyor" dedi.
#İzmirBartın Üniversitesi'nden Dr. Bilge Tunçkol ile arkadaşları, Bolu Yedigöller Milli Parkı'nda yeni bitki türü keşfetti. Dünyada ilk kez görüldüğünü belirttiği bitki türü ile ilgili bilgi veren Tunçkol, "Keşfedilen bitki türü; gösterişli renkte çiçeklere sahip olan ve oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireç taşı kayalık habitatlarda bulunuyor" dedi.
#BartınAksaray'da Tuz Gölü havzasında yeni bitki türü keşfedildi. Düğün çiçeği familyasından olan bitkiye "acı düğün çiçeği" adı verildi. 2017'de arazi çalışmaları sırasında daha önce doğada görmedikleri bir formda düğün çiçeği bitkisine rastladıklarını anlatan Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, "Tabii ki bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Hemen bitkinin peşine düştük. Bitkiyi söktükten sonra kök yapısı dikkatimizi çekti. Normalde düğün çiçeği tek tip köke sahip. Bulduğumuz türün ise hem saçaklı hem de daha şişkin bir kök yapısı var. Bitkimizle ilgili makale bu yıl ocakta 'Nordic Journal of Botany' dergisinde yayımlandı" dedi.
#Tuz GölüAksaray'da Tuz Gölü havzasında yeni bitki türü keşfedildi. Düğün çiçeği familyasından olan bitkiye "acı düğün çiçeği" adı verildi. 2017'de arazi çalışmaları sırasında daha önce doğada görmedikleri bir formda düğün çiçeği bitkisine rastladıklarını anlatan Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul, "Tabii ki bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Hemen bitkinin peşine düştük. Bitkiyi söktükten sonra kök yapısı dikkatimizi çekti. Normalde düğün çiçeği tek tip köke sahip. Bulduğumuz türün ise hem saçaklı hem de daha şişkin bir kök yapısı var. Bitkimizle ilgili makale bu yıl ocakta 'Nordic Journal of Botany' dergisinde yayımlandı" dedi.
#AksarayAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi. 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, "Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir" dedi.
#AdıyamanBolu'nun doğa harikası ormanlık bölgesi Aladağlar'da iki akademisyen, süsengiller familyasından yeni bir bitki türü keşfetti. Akademisyenler tarafından ‘Aladağ kılıçotu’ adı verilen bitki, uluslararası makale ile bilim dünyasına duyuruldu.
#BoluAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi, kırsal alanda yaptıkları arazi çalışmaları sırasında yeni bir bitki türü buldu. Türkiye'de bulunan ışkın isimli bitkinin farklı bir türünün endemik olarak tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel'in soyadından esinlenerek 'Tel ışkını' adı verilen bitki, keşfinin ardından uluslararası makalelerde de 'Rheum telianum' Tel Işkını ismiyle yayımlandı.
#AdıyamanBolu ve Muğla kırsalında, Anadolu’ya özgü iki yeni bitki türü keşfedildi. Dört üniversitenin araştırmacıları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Muğla’da keşfedilen sümbül türüne ‘Muğla sümbülü’, Bolu’da keşfedilen kılıçotu türüne ise ‘Aladağ kılıçotu’ ismi verildi.
#GazetehaberleriBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriAntalya'nın Kumluca ilçesinde 1'inci derece doğal SİT alanı ilan edilen ve HES'lere karşı çevre mücadelesi verilen Alakır Nehri'nin de bulunduğu vadide, 'Ricotia candiriana' (Çandır cavlağı) olarak adlandırılan yeni bitki türü keşfedildi. Pembe çiçekleri olan bu yeni türün 1100-1360 metre yükseklikte yetiştiği ve mayıs- haziran aylarında çiçeklendiği kaydedildi.
#Antalya- Sakarya, Gazi ve Kastamonu üniversitelerinden akademisyenler, Antalya'nın Alanya ilçesindeki çalışmalarında maydanozgiller familyasından "Dichoropetalum Alanyansis" adını verdikleri yeni bitki türü keşfetti- SAÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sağıroğlu:- "Yaptığımız araştırmalar sonucu topladığımız bu bitkinin dünya için yeni bir tür olduğunu keşfettik. Daha sonra yaptığımız bu çalışmayı uluslararası bir dergide yayımladık"- "Bitki bulunduğu yörede yöre halkı tarafından 'Toros rezenesi' olarak adlandırılıyor. Bildiğimiz rezeneden tabii ki farklı ayrıca yöre halkı bitkiyi taze yapraklarını ve köklerini kaynatarak suyunu içiyor. Mide ağrılarının giderilmesinde kullanıyorlar"
Bitki türlerinin bilimsel adı Latince olur ya hep, nedense... Osmangazi Üniversitesi araştırmacıları iki yeni bitki türü keşfetmişler ve bu iki türe Latince birer ad verme hakkını kazanmışlar bu vesileyle. Birincisi Çançiçeğigiller ailesine ait Çan çiçeği cinsi içinde tanımlanan yeni bir türmüş. (Yeni olar tür değil herhalde, keşfi yeni)
Ülkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#Seyahat