Doç. Dr. Argun Akif Özak, siyanürden 1200 kat daha etkili olan 'tetrodotoksin' zehiri barındıran balon balıklarında, daha önce Akdeniz'de görülmeyen parazitler tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Özak, "Balon balıkları başlı başına bir problem olmasına rağmen üzerinde taşıdığı parazitler de tehlike saçıyor. Bunlardan en bilineni caligus lagocephali. Bu parazitlerin ekonomik değere sahip balıklara sıçraması durumunda ciddi ölümlerle karşılaşma olasılığımız var" dedi.
#BalonDünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'ne dalan dalgıçlar, farklı bir canlı türüne rastladı. Tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı bilinen Van Gölü'nde bulunan yeni türün görüntüleri araştırılmak üzere ilgili birimlere aktarılırken, Dalış Eğitmeni ve rehber Serkan Ök, sualtı kameralarına yansıyan türün kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ök, "Van Gölü 600 bin yıl yaşında ve gölün tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı biliniyordu. Van Gölü'nde bulunan ve 1958 yılında batan Rus şilebini görüntülerken farklı bir tür kameralarımıza yansıdı. Bu tüm ekibi oldukça heyecanlandırdı" dedi.
#Van GölüDünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'ne dalan dalgıçlar, farklı bir canlı türüne rastladı. Tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı bilinen Van Gölü'nde bulunan yeni türün görüntüleri araştırılmak üzere ilgili birimlere aktarılırken Dalış Eğitmeni ve rehber Serkan Ök, sualtı kameralarına yansıyan türün kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Ök, "Van Gölü 600 bin yıl yaşında ve gölün tuzlu ve sodalı yapısı nedeniyle inci kefali dışında başka bir balığın yaşamadığı biliniyordu. Van Gölü'nde bulunan ve 1958 yılında batan Rus şilebini görüntülerken farklı bir tür kameralarımıza yansıdı. Bu tüm ekibi oldukça heyecanlandırdı" dedi.
#VanDünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'nde inci kefali dışında sadece mikrobiyalitteki tatlı suda yaşayan ve İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timi'nin dalış sırasında fark ettiği 5-6 santimetre boyundaki yeni balık türü, araştırmacıların ilgisini çekti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen "Dar bir alanda neslini nasıl devam ettirdiğini belirlemeye çalışıyoruz çünkü bu, hayret verici bir durum" dedi.
#VAN GÖLÜDünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'nde inci kefali dışında sadece mikrobiyalitteki tatlı suda yaşayan ve İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timi'nin dalış sırasında fark ettiği 5-6 santimetre boyundaki yeni balık türü, araştırmacıların ilgisini çekti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen "Dar bir alanda neslini nasıl devam ettirdiğini belirlemeye çalışıyoruz çünkü bu, hayret verici bir durum" dedi.
#Van GölüVan İl Jandarma Komutanlığı’nın Sualtı Timi tarafından eğitim dalışları sırasında tespit edilen balık türü ile ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi araştırma başlattı. YYÜ tarafından oluşturulan araştırma ekibi, balığın yaşadığı ekosistemi derinlemesine inceleyecek. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yeni balık türünün ismi konusunda da jandarma ekiplerinin görüşlerine başvuracaklarını söyledi.
#VanDünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'nde inci kefali dışında, mikrobiyalitte yaşayan 5-6 santimetre boyunda yeni balık türü bulundu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Van Gölü'nde iki tür balık yaşıyor diyebiliriz. Çünkü Van Gölü'nde çok sınırlı bir alanda, bir mokrobiyalitin üstünde yaşayan yeni bir balık türü tespit ettik. Grimsi, sarımtırak, üzerinde siyah noktalar olan bir balık türü bu. Bu bölgede başka türleri bulunan çöpçü balığına benziyor. Ama henüz türünü belirleyemedik'' dedi.
#Van GölüRİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, dünya bilim literatüründe bulunmayan solucan benzeri balık türü keşfetti. ’Deredokuz gözlüsü’ adı verilen tür, Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki Balık Müzesinde sergileniyor.
#RizeRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, dünya bilim literatürüne girmemiş solucan benzeri balık türü keşfetti. 'Dere dokuz gözlüsü' adı verilen tür, Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki Balık Müzesi'nde sergileniyor.
#Dere Dokuz GözlüsüRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, dünya bilim literatürüne girmemiş 3 yeni sazan türü keşfetti. Balık türlerine, 'Alburnoides emineae', 'Alburnoides recepi' ile 'Alburnoides velioglui' isimleri verildi. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Davut Turan, balıklara, annesinin ve araştırmada kendilerine yardımcı olanların adlarının verildiğini söyledi. Muhammet KAÇAR-RİZE-DHA- KURGU: Levent SERT
#RteüAkdeniz’e, 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılması ile birlikte Kızıldeniz’den birçok tropik balık türünün göçünün devam ettiği, son olarak İsrail kıyılarında 2’si 'kelebek balık' türlerinden olmak üzere 4 yeni çeşit daha belirlendiği belirtildi. Rengarenk balıkların kısa sürede Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında da görülmesi bekleniyor.