1000 den fazla yeni canlı keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

1000 den fazla yeni canlı keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 15:50

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Yeni Gine'nin bir adasında son 10 yılda timsah dişli kurbağadan, kör yılana ve yuvarlak kafalı yunusa kadar binden fazla yeni tür keşfedildiğini bildirdi.

Haberin Devamı


WWF’nin Endonezya ve Yeni Gine arasında kalan adanın biyoçeşitliliğine ilişkin raporunda, bilimadamlarının aralarında onlarca kelebek ve omurgasız hayvanın da bulunduğu bu şaşırtıcı keşifleri, 1998 ve 2008 yılları arasında yaptıkları ve haftada iki yeni tür saptadıkları belirtildi.

WWF’nin Batı Melanezya sorumlusu Neil Stronach, araştırmanın Yeni Gine kıyı ve ormanlarının biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin yerleri arasında bulunduğunu gösterdiğini belirterek, "Bu çeşitlilik öylesine zengin ki bugün bile hala keşif yapmak mümkün" dedi. Asya ve Okyanusya’ya yayılan Yeni Gine, dünyanın yüzölçümünün sadece yüzde 0,5’ini kaplamasına karşın yeryüzünde envantere geçirilen türlerin yüzde 8’ine sahip bulunuyor.

Bölgede sadece bir kilometrekare tropikal orman, bazıları rengarenk tüylü 150’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bilimadamları, bu bölgede 30 santimetre kanat genişliğiyle dünyanın en büyük kelebeğini ve bir metre boyunda dev sıçanları tespit ettiler.

Bölgede 10 yılda yapılan bin 60 yeni tür keşfi arasında en dikkat çekici olanın nehir ağızlarındaki derin olmayan sularda yaşayan yuvarlak kafalı ve kalkık yüzgeçli yunus olduğunu belirten WWF, 2005’te yapılan bu keşfin son 30 yıldaki ilk yeni yunus türü olduğunu kaydetti. Yapılan keşifler arasında sarı florlu salyangozun da bulunduğu 580 yeni omurgasız türle 71 yeni balık türü bulunuyor. 43 yeni sürüngen arasında da özellikle 12 ila 14 santimetre boyundaki, hiç görmeyen, ısıramayan ve zehiri olmayan dünyanın en durgun yılanı dikkat çekiyor.

Bilimadamlarınca "litoria sauroni" adı verilen ve "Yüzüklerin Efendisi"ndeki kötü karakter Sauron’u anımsatan kırmızı gözleri siyah noktalı bir kurbağa türüyle sadece bir santimetre boyundaki ayakları perdeli bir başka kurbağa türü de insanı şaşkınlığa düşürüyor. WWF, bu yeni keşiflerin envantere geçirilmesine karşın, ekosisteme "çok tehlikeli bir şekilde" zarar veren ve giderek artan insan faaliyetlerinin bu türler için ciddi bir tehdit olduğu uyarısını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!