YEKDEM kapsamında 1 Temmuz itibarıyla devreye girecek hidroelektrik santralleri için kilovatsaat başına 40 kuruş, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için 32 kuruş, jeotermal enerji santralleri için 54 kuruş alım garantisi verilecek.
#YEKDEMDenizli merkezli, Türkiye’nin ilk ve öncü entegre enerji şirketi Aydem Enerji, yenilenebilir enerjiyi odağa aldığı çalışmalarını 2021’de yeni yatırımlarla sürdürecek. Holding, 2021 yılında grup şirketleri genelinde toplam 3.8 milyar TL yatırım yapacak. Önümüzdeki 5 yılda sadece dağıtım şirketleri kapsamında gerçekleştireceği yatırım 9.6 milyar TL olacak.
#Aydem EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güneş enerjisinde çatı ve cephe uygulamalarıyla kendi elektriğini üreten bir yatırımcı profili geliştirmek istediklerini belirterek, "Hedefimiz, Türkiye'de çatı denildiğinde akla ilk gelen şeyin güneş paneli olması. Üretimin her alanında bu düşüncenin yerleştirilmesini arzuluyoruz." dedi.
#Yenilenebilir Enerji Kaynak AlanlarıUluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, geçen yıl Türkiye'de güneş enerjisi sektörünün olgunluk çağına erişmeye başladığını belirterek, "Önemli sayıda yerli üreticimiz oldu, sanayi anlamında gelişiyoruz. Bu gelişmelerle birlikte 2019'da sektörden lisanslı ve lisanssız santral olarak toplam 950 megavat civarı kurulum, 800 milyon dolar yatırım bekliyoruz." dedi.
#YatırımAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası Kıdemli Bankacısı Andi Aranitasi: "EBRD olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yenilenebilir enerji kaynaklarının nasıl destekleneceği konusundaki yeni mekanizma oluşturma planına destek veriyoruz.Türkiye'nin 2020'den sonra yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyecek yeni mekanizmasının bu yıl sonuna kadar açıklanacağını umuyoruz.Burada, yine minimum seviyede de olsa bir alım garantisi sunma fikri öne çıkıyor ki bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasitesinin büyümesi için yeterli olacaktır.Biz, şirketlere çoklu para birimi üzerinden borçlanmalarını tavsiye ediyoruz. Finansman yapılarımız güçlü ve bu şekilde çoklu olduğu için şimdiye kadar hiçbir firma yapılandırma talebinde bulunmadı" ifadelerinde bulundu.
#Yenilenebilir EnerjiAkfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 6 yerli ve yabancı bankadan 13 yenilenebilir enerji projesi için toplamda 363 milyon dolarlık finansman sağladıklarını belirterek, "Bu finansman Türkiye'de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor." dedi.
#Akfen Yenilenebilir EnerjiTürkiye’nin denizde kuracağı ilk rüzgâr santralleri olan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’ (YEKA) projesinde sona yaklaşıldı. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “3 milyar dolardan fazla yatırım olacağını öngörüyoruz” dedi.
#YEKASon dönemlerde birçok önemli yatırıma ev sahipliği yapan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) bugün 8 milyar dolarlık üretim hacmi ile Türkiye’nin en önemli OSB’leri arasında yer alıyor. İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, 630 firma ve 40 bin çalışan ile Türkiye’nin büyümesine güç kattıklarını söyledi.
#GazetehaberleriUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, ilk rüzgar YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalesinden çıkan sonucun, Türkiye’yi ucuz rüzgar enerjisi için dünyada başlıca yerlerden biri haline getirdiğini söyleyerek, “Türkiye bu fiyatla dünyadaki en iyi fiyata sahip 5 ülkenin biri oldu; Fas, Peru, Meksika ve Mısır’la birlikte. Türkiye’den rüzgar teknolojisi ihraç etmek de artık mümkün olacak” dedi.
#YEKAYeni elektrik kanunu tasarısında kayıp-kaçak bedellerinin yeniden tüketicilere yansıtılması tartışma yaratırken, bu sayede şirketlerin mağduriyeti önlenmiş oldu. EPDK Başkanı Yılmaz, kayıp-kaçak meselelerinde şirketleri mağdur etmemek için kendilerini ortaya koyduklarını belirterek, “Kayıp-kaçağı şirketlerden almıyorlar’ diye hakkımda savcılığa yapılmış dünya kadar şikayet var” diye konuştu.
#Elektrik Mühendisleri OdasıGaranti Bankası Proje Finansman Birim Müdürü Emre Hatem, enerjideki arz fazlası durumuyla ilgili, “2018 yılında bu arz fazlası durumunun pik yapacağını, ondan sonra yavaş yavaş erimeye başlayacağını düşünüyoruz. 3 yıl burada nefesi tutmak, suyun altında dayanabilmek önemli olacak. Bu dönemde yeterli finansman gücü olmayanlar belki zorlanabilir veya piyasadan çıkmak zorunda kalabilir” dedi.
#Garanti Bankası