Yazılım haberleri sayfasında Yazılım hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 19513 Yazılım haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makina komutlarıdır.
Savunma sanayi ve havacılık sektör uzmanlarının katıldığı S1000D & IPS User Forum 2024, Brüksel’de sektör karar vericileri ve alıcıların yoğun katılımı ile gerçekleşti. Etkinlik kapsamında Forte Teknoloji iştiraki ELD Bilişim tarafından geliştirilen yerli ve milli FORIPS Suite yazılımı da Brüksel’de tanıtıldı.
#S1000D & IPS User Forum 2024Gelişen teknoloji yazılımcı ihtiyacını da arttırdı. Türkiye’de yazılımcı sayısı 300 bin adedi aşarken, mesleğe başlamak için önce iyi bir eğitim almak şart. Eğitimin ardından bir uzmanlık alanı ve sürekli öğrenme isteği gerekli. Sektöre yeni başlayan bir yazılımcı yaklaşık 35 bin TL aylık gelire sahip olurken, deneyim ve kabiliyetler artıkça gelir 100 bin TL’lere çıkarabiliyor. Sektörün en önemli avantajı ise yurtdışında iş olanağı ve yabancı para cinsinden kazanç elde etmek.
#YazılımTicaret Bakanı Ömer Bolat, İhracat Akademisinin ihracatçı sayısındaki artışa katkı vereceğini belirterek, "Hedefimiz 2030'a kadar 200 bin kişilik bir ihracat ordusu kurmaktır. İhracat Akademisi Projesi de buna çok büyük katkı sağlayacaktır." dedi.
#Ömer BolatPerşembe gecesinden başlayarak Cuma günü dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkileyen kesintinin ardından havacılıktan bankacılığa teknoloji tabanlı hizmetler yavaş yavaş normale dönmeye başladı.
#CrowdstrikeDünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.
#Siber Güvenlik‘Gençlere Yatırım, Geleceğe Yazılım’ programı başvuruları başladı. Projeye; lisans 3’üncü ve 4’üncü sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile yeni mezun olan ve kendini teknoloji alanında geliştirmeye hazır olan herkes katılabilecek.
#TurkcellSavunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Uzun zaman önce bu meskun mahal alanlarda teröre karşı yapılan mücadelelerde kullanılan duvar arkasını görüntüleyen oradaki canlının varlığını tespit eden bir sistemdi. Bir zaman sonra çok ihtiyaç olmadığı için kenara bırakılmıştı. Depremin ardından bölgeye gönderdiğimiz de ürünün ne kadar etkili olduğunu gördük. 30’a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkartılmasında etkili oldu” dedi.
#İsmail DemirCUMHURBAŞKANLIĞI İnsan Kaynakları Ofisi tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde İnsan Kaynakları Forumu düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay "Ülkemizde ne yazık ki, gençlerin geleceğe bakışını bazen olumsuz etkileyecek sorumsuz açıklamalar olabiliyor. Bunlardan biri de medyaya yansıyan '30 bin yazılımcının göç ettiği' yönünde bir haberdi. Medyaya yansıyan rakamların gerçekle alakası yoktur, iddiası olan iddiasını ispatlamak durumundadır" dedi.
#İSTANBUL2022 yılını 21.7 milyar dolarla kapatması beklenen küresel otomotiv yazılım pazarının 2027 yılına kadar 2 kat büyüyerek 40.1 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu arada üreticilerin otonom sürüş gibi ek özellikleri tıpkı ücretli telefon uygulamaları gibi ekstra fiyatla satması da önümüzdeki günlerin en çok karşılaşılacak konuları arasında yer alıyor. Örneğin, Tesla tam otonom sürüş modunu 15 bin dolar ek ücretle satıyor.
#OtomotivSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin, katma değerli üretimle muasır medeniyetler seviyesini yakalayabileceğini belirterek, "Katma değerin anahtarı nerede? Siz genç kardeşlerimizde, yazılımda, tasarımda. Bu alanlarda ne kadar çok insan yetiştirirsek Türkiye'yi de bu manada muasır medeniyetler seviyesinin üzerine o kadar kolay çıkarabiliriz" dedi.
#Mustafa VarankTogg ve yazılım şirketi Etiya, stratejik iş ortaklığına imza attı. Kendi geliştirdiği yapay zekâ destekli ürün portföyü ile dijital dönüşüm uygulamaları sunan Etiya, Togg mühendisleriyle birlikte kullanıcı deneyimi sağlamak için dijital geliştirmelerde rol alacak.
#ToggCumhurbaşkanlığı, kamu kurumlarını felaket kurtarma merkezleri ve kritik/gizlilik seviyesi yüksek yazılımlar için uyardı. Beştepe, ulusal ölçekte etkilere neden olabilecek kritik yazılımlarda dışa bağımlılığın azaltılmasını, yerli ürünlerin tercih edilmesini istedi. Ayrıca tehditlerin yol açacağı zararların belirlenmesi gerektiği belirtildi.
#CumhurbaşkanlığıElektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin kullandığı yazılım ve altyapıları incelenerek yerli yazılımların kullanılacağı alanların belirlenmesi, yabancı kaynaklı yazılımlara ödenen yıllık bakım bedellerinin düşürülmesine yönelik detaylı araştırma yapılması amacıyla başlatılan ‘Yerli Enerji Yerli Teknoloji Ar-Ge’ projesi bu ay tamamlanıyor.
#YazılımE-Fatura İptal Portalı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından erişime sunuluyor. E-fatura sistemine dahil olan mükelleflerin, kesmiş oldukları e-faturaları iptal etmelerine imkan tanıyan platform faturanın yanlış kesilmiş olması ya da iptal edilmesi gibi ihtiyaçlarda kullanılıyor. Peki, Fatura iptal portalı neden açılmıyor? E-Fatura iptal portalı çöktü mü, ne zaman düzelecek? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#E FaturaSosyal medya ve WhatsApp üzerinden kurulan gruplarda borsa ve kripto para eğitimi verdiğini iddia eden K.D. isimli şahıs, üyelerine hisse ve kripto para aldırdıktan sonra "Hoşçakalın" mesajı paylaşarak ortadan kayboldu.
#DolandırıcılıkEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerjide son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel krizlerle artan maliyetlerin vatandaşa yansımasını önlemek için destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, "Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır." dedi.
#Alparslan BayraktarTBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunu gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya zararlarından korumak için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir" dedi.
#Abdulkadir UraloğluRekorlarına bir yenisini ekleyen Bayraktar TB2, 1 milyon uçuş saatini aşan ilk milli hava aracı oldu. Bu uçuş süresiyle gökyüzünde yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kateden milli SİHA, dünyanın çevresini 3 bin 742 kez dolaşmaya eşdeğer mesafeye ulaştı.
#Bayraktar TB28 milyon aracı ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım başladı. Bugün resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ kapsamında sisteme kayıtlar 31 Ocak 2025’e kadar devam edecek. Sistemde kullanılacak çipler ve maliyetleri ile ilgili iddialara ilişkin, Türkiye'yi 1999 yılında özel taşıt tanıma sistemleri ile tanıştıran ve 15 milyondan fazla araca taşıt tanıma entegrasyonu gerçekleştiren çip tedarikçisi TURPAK’tan açıklama yapıldı.
#UTTSDiyarbakır'da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran'ın avucunda ve üzerinde bulunan saç ve kıl örneklerine ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, dava dosyasına eklendi. Öte yandan daraltılmış baz raporunun hangi teknik ve veriler ile ilgili yapıldığına dair istenen ek bilirkişi raporu dosyaya girdi. İşye davada yeni gelişmeler...
#Narin GüranDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili davada, daraltılmış baz raporunun hangi teknik ve veriler ile ilgili yapıldığına dair istenen ek bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporda, çalışmalar yapılırken yaklaşık 2 metre ve 1 dakika bazlar arası geçişten ve hareketlilikten kaynaklı yanılma olabileceği hususu vurgulanarak, en az 20 farklı bazdan sinyal alındığı belirtildi.
#Narin GüranBurdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yiğit Işık ilk yardım sürecini hızlandırmak için geliştirdiği “ARES” adlı mobil yazılım projesiyle “Fibonacci International Robot Olympiad” (Uluslararası Robot Olimpiyatları) yarışmasında dünya ikincisi oldu. Işık, Roma’daki Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda, Sağlık Teknolojileri Girişimciliği kategorisinde dünya genelinde davet edilen 11 proje arasında Türkiye’yi temsil etti.
#RobotBağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yaptıkları otonom araç ve dronlarla geleceğin araç teknolojisini okullarına getiriyor. Öğrencilerin otonom kara araçları, Togg ve Tesla gibi hareket halindeyken otomatik kararlar alabiliyor. Hürkuş, Anka ve Solobilim adındaki dronlar ise saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bu araçlar katıldıkları son yarışmada birincilikten dördüncülüğe kadar bir çok ödülün sahibi oldu.
#Abdurrahman Ve Nermin Bilimli Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşİnsan kaynakları alanında dünya genelinde yapılan pek çok araştırma, işe alımda kritik sürenin 6 ay olduğunu ortaya koydu. İşe yeni alınan bir çalışan, bu süre içinde hâlâ yeni pozisyonuna ve ekibine alışamadıysa, o iş yerindeki ömrü de kısa oluyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bir iş yerindeki ilk 6 ayı iyi geçen çalışanların o iş yerinde 3 yıl çalışma oranı yüzde 69. Başka bir araştırma ise çalışanların yaklaşık 3’te birinin ilk 90 gün içine yeni işlerinden ayrıldığına işaret etti. Bu kapsamda, ilk 6 aylık sürecin ‘çalışanın kurumu, kurumun da çalışanı deneme süresi’ olduğu belirtiliyor.
#İnsan KaynaklarıDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıArtan yaşam maliyetleri, tüketicilerin akıllı telefon satın alma alışkanlıklarını değiştirirken, yenilenmiş ve ikinci el ürünlere olan ilgi yükseliyor. 2024 Mobil Dünya Kongresi’nde yapılan bir araştırma, Avrupa’da birçok kişinin bu tür cihazları tercih ettiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu ürünleri alırken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor; çünkü farkında olmadan tüm bilgilerinizi dolandırıcılara kaptırma riski bulunuyor. Peki, nelere dikkat edilmeli? Kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#DolandırıcılıkHürriyet’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “13 yaş altına sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda henüz karar yok, tartışıyoruz. Benim kişisel yaklaşımım sosyal medyada yaş sınırının 16 olması” dedi.
#Abdulkadir Uraloğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜProstat Füzyon Biyopsi, MR görüntüleri ile ultrason görüntülerinin birleştirilerek prostatta kanser şüphesi taşıyan odakların saptanmasını ve bu hedeflere yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemidir.
#Prostat KanseriVisa Avrupa İnovasyon Programı’nın (VIPE), 2024 dönemi mezunlarını verdiği açıklandı. Ödeme teknolojileri şirketi Visa’nın Avrupa'daki yenilikçi fintech'lere yönelik iş birliği ve hızlandırma platformu olan programın Türkiye ayağında, bu yıl Bakiyem, Fimple, Finartz, Minted Connect ve PayWall mezun oldu.
#Visa Avrupa İnovasyon Programıİtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük robot olimpiyatları Fibonacci International Robot Olympiads 2024’te “Yazılım Teknolojileri Girişimciliği” kategorisinde TED Rönesans Koleji ortaokul öğrencilerinden oluşan TEDRteam birincilik kazandı.
#Fibonacci International Robot OlympiadsTürkiye’deki sadakat platformlarını “Vodafone Happy” markasıyla uluslararası pazarlara sunmaya başladıklarını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Arıcan Şeker “Platformun dijital kullanıcı sayısı 25 milyonu aştı. Mayıs 2022’de Portekiz ile başlayan, ardından Almanya, Romanya, Türkiye, İspanya, İtalya ve İrlanda pazarlarında aktif hale gelen Vodafone Happy, Çekya’da da hizmet verecek”dedi.
#Vodafone HappyBAZEN bir haberi okurken zihninizde bir film canlanır. Bu kez karşımda bir Hollywood senaryosu duruyor. Başrolde Elon Musk, yanında Vivek Ramaswamy, arkalarında ise Donald Trump… Yeni yönetim, Amerikan hükümetini verimlilikle devrimleştirmek için kolları sıvamış. İlk adım; evden çalışmaya son vermek.
#1Almanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollar ve ‘Belntelli’ projesi çerçevesinde ‘otonom otobüsle’ önümüzdeki 4-5 yılda toplu taşımada tam bir çağ atlama yolunu açan Prof. Şahin Albayrak, Almanya’da politikacılar ile yöneticilerin yeni teknolojileri ihmal ettiklerini söyledi. ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ ve ‘yapay zekâ uzmanı’ olarak bilinen Prof. Albayrak, ülkedeki otomotiv sanayine köklü değişim çağrısında bulundu.
#AlmanyaYozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıAvrupa ülkeleriyle yaşanan vize sorunundan yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler de etkileniyor. Bazı ülkeler sudan sebeplerle başvuruları reddediyor, bazıları ise randevu bile vermiyor. Yurtdışındaki okulun parasını yatıran gençler, eğitim haklarının yanmasından endişeli...
#Avrupa Birliği