6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremİNŞAAT sektörünün en temel girdilerinden biri olan betonla ilgili ‘Hazır Beton Endeksi’ açıklandı. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından hazırlanan, Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri gösteren endeks belirsizliği ortaya koydu.
#İNŞAAT SektörüDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul Depremiİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#Kahramanmaraşİzmir ve İstanbul’da yaklaşık 800 bin binanın 1999 öncesi yapılmış konutlar olduğunu söyleyen Avrupa ve Türkiye Hazır Beton Birlikleri Başkanı Yavuz Işık, “Betonda karbonatlaşma (ufalanma), demir korozyonu olmuştur. Bunlar acilen tespit edilip yıkılmalıdır” dedi. Işık, sadece İstanbul’da 1 milyon 600 bin kişinin yaşamının tehlikede olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriKonut kredi faizinin düşmesi satışları arttırdı, artan satışlar şantiyeleri hızlandırdı. Salgının etkisiyle yavaşlayan hatta duran şantiyeler bugünlerde harıl harıl çalışıyor. Talepteki patlamayla birlikte inşaat yapma iştahının arttığını belirten sektör temsilcileri bekleyen yeni projeleri raftan indirmeye hazırlanıyor.
#GazetehaberleriTHBB, Hazır Beton Endeksi’ 2018 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, bütün endekslerin eşik değerin altında olması, inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine ve inşaat sektöründeki geriye gidişi durduracak planlı ve kapsayıcı bir modelin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
#Hazır Beton Endeksi