‘Kaplan Döner’in kurucusu Türkiye kökenli iş insanı Remzi Kaplan, 10 yıllık rüyasını gerçekleştirdi. Avrupa’da ve İstanbul’da yaşayan iş insanları ile akademisyenlerin de desteğiyle memleketi Yozgat’ın Bahadın beldesinde yaşlılara Almanya’daki hizmet modeliyle bakım hizmeti verecek Bahadın Yaşlanma Vakfı’nı hizmete açtı.
#Remzi KaplanAvrupa’nın bir çok ülkesinde yaşlıya bakım yerine yaşlıları hayata bağlamaya yönelik bakım hizmetleri , aktif yaşlanma ve mutlu yaşlanma modeli Türkiye’nin ilk kez bir beldesinde, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde uygulamaya konuldu. 55 yaş üstü kişilerin Aktif yaşlanmalarının Sağlanması ve mevcut yaşlıların sağlıklı ve mutlu yaşlılık geçirmelerine katkı sunulması temel amaçlandı.
#BahadınTürkiye’nin nüfusu hızlı yaşlanıyor. Yaşlıların hayatını kolaylaştıracak projeler için kurulan AgeSA Her Yaşta Fonu’nun bu yıl ki teması “Yaşlanma Alanında Ortaklıklar ve Ağlar”. Bu yıl için ayrılan bütçe ise 1 milyon 250 bin TL. Fon ile üç yılda 1.5 milyon TL’lik bütçe dağıtılmıştı. Projeler artınca bütçe de artırıldı.
#Agesaİnsanlık var olduğu günden beri daha uzun yaşamanın, yaşlanma etkilerini geri çevirmenin, yaşamı kısaltan ve kaçınılmaz olarak ölümle sonuçlanan hastalıkların çaresini bulmaya çalışıyor.
#LongevityBirkaç gündür internette sıkça karşımıza çıkan bir fotoğraf sosyal medya paylaşımları sayesinde adeta viral haline geldi. Oldukça çarpıcı bu fotoğraf çoğu zaman ihmal ettiğimiz bir gerçeği ve bu gerçekle birlikte gelen tehlikeyi hatırlatması yönünden çok önemli…
#SOSYAL MEDYAYüzyıllardır sütyen kullanımının memelerin erken sarkmasını engellediği, şekillerini uzun süre korumalarını sağladığı söyleniyordu ama son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun aksini savunuyor. Bazı araştırmacılara göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
#SağlıkCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıAraç kullanmak için bir üst yaş sınırı olmalı mı? Bu sorunun cevabı çok uzun süredir tartışılıyor. Doktorlar, ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı fazla olan görme problemleri ve bilişsel sorunların sürüşe engel olduğunun altını çizerken, sürüş uzmanları ise ehliyet yenileme ve sağlık raporu konularına dikkat çekiyor. Peki sürücüler araba kullanmayı ne zaman bırakmalı?
#Araba KullanmakGeleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Her alanda kadınların statüsünün yükselmesi için çalışıyoruz. NEET grubu, 18-29 yaş arasındaki bütün NEET ama özellikle genç kadınlar bizim için hazine değeri taşıyor" dedi.
#Derya YanıkO, genç yaşına rağmen dünya çapında milyonlarca takipçisi olan bir YouTube yıldızıydı... Nadir görülen bir genetik hastalığa sahip olan Adalia Rose Williams henüz 15 yaşında hayata gözlerini yumarak cesur mücadelesini örnek alan herkesi göz yaşına boğdu.
#Adalia Rose WilliamsTürkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında başlatılan, Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı ile Hollanda’dan Kennisland Vakfı’nın ortaklığında yürütülen ‘Ortak Bir Sorun-İki Farklı Kültürel Perspektif’ projesiyle yaşlı bakımı deneyimleri paylaşılacak.
#Meltem ÖZGENÇSusuzluk her yaş grubu için vücudun normal dengesini bozacak bir durumken, ileri yaşlı kimseler için ise yaşlanma sürecindeki fizyolojik değişikliklerden dolayı daha tehlikeli bir hal alabiliyor. Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde, gözler İngiliz bilim insanları tarafından hazırlanan ve İngiliz Beslenme Vakfı tarafından yayınlanan makaleye çevrildi: “Hafif şekilde ortaya çıkan sıvı kaybı bile zihinsel durumu olumsuz etkiliyor ve yorgunluk hissini arttırıyor. Etkilenen zihinsel işlevler ise sırasıyla hafıza, dikkat ve konsantrasyon olarak öne çıkıyor.
#Su Tüketimi'2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti' etkinlikleri kapsamında 'Kastamonu’da Avrasya Kurultayı' gerçekleştirildi. Programın ardından Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV) Başkanı Şahin Çokyaman tarafından Avrasya Kurultayı ve İbn-i Sina Enstitüsü ve delegelerin oybirliği ile almış olduğu kararlar bir deklarasyonla açıklandı.
#Kemal AydınSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard Üniversitesi13 bin metrekarelik bir alan... Silme kitap dolu... Dahası; yüzlerce yazar, şair, çizer de orada... Bir kitapsever için bundan daha iyi ne olabilir? TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle hazırlanan kitap fuarı bugün açıldı. Bu yılki teması ‘Felsefe ve İnsan’, onur yazarı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, onur konuğu ülkesiyse Almanya...
#Felsefe Ve İnsanAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi tarafından 15 yıldır sürdürülen çalışma sonrasında Türkiye’nin en uzun ömürlü insanların yaşadığı Gölköy ilçesi ulusal ve uluslararası bilim insanlarının ilgi alanına girdi - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu: - “Gölköy’ün her tarafı yeşil ve ormandır. Oksijende bol ve insanlarda doğal besleniyorlar. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday”
#Ordu