Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2021 22:40
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında başlatılan, Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı ile Hollanda’dan Kennisland Vakfı’nın ortaklığında yürütülen ‘Ortak Bir Sorun-İki Farklı Kültürel Perspektif’ projesiyle yaşlı bakımı deneyimleri paylaşılacak.
Kültüre göre bakımın da ele alınacağı projede, yaşlanma konusundaki yaklaşımlar belirlenecek. 8 milyon yaşlıdan 23 bin kişinin kurumsal bakım aldığı Türkiye’de, 2030 yılını kapsayacak Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Eylem Planı Uygulama Programı da hayata geçirilecek. Bu kapsamda ‘Ortak Bir Sorun-İki Farklı Kültürel Perspektif’ projesinin açılış toplantısı Sheraton Hotel’de düzenlendi.
KAPSAYICI BİR SENTEZE VARILMALI
Toplumların yaşlı nüfusunun artış göstermesinin uzun zamandır ciddi bir sosyal sorun olarak gösterildiğinin altını çizen Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Nüket Küçükel Ezberci, şunları söyledi: “Araştırmalar, ülkelerin yaşlı bireylerinin bakımını ele alırken, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi bağlamlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ediyor. Sivil toplum diyaloğu çerçevesinde düzenlenen projenin her iki ülkenin yaşlanma konusundaki yaklaşımlarını ortaya koyması, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmsi ve iki ülkenin birbirlerinden öğrendiği bilgilerle daha kapsayıcı bir senteze varması önemli.”
KÜLTÜRE UYGUN HİZMET VERİLMELİDışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise nüfusun genç olduğu düşünülse de Türkiye’nin de yavaş yavaş yaşlandığını belirterek, “Bugün 65 yaş üstü oran Avrupa ülkelerinde yüzde 20’yi oluştururken, bizde yüzde 9.5 civarında. Nasıl Türkiye’de başka Avrupa ülkelerinden yaşlılar hizmet alıyorsa, birçok Avrupa ülkesinde de Türk vatandaşları da yaşlı bakım hizmeti alıyor. Dolayısıyla kültürel zenginliklere göre yaşlılara hizmet sunmak son derece yararlı olacaktır” dedi.
EYLEM PLANI DEVREYE GİRİYORDünya nüfusunun giderek yaşlandığını ve hastalık yükünün arttığına değinen Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, “Ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri baskı altında kalıyor. Dünya nüfus tahminleri raporuna göre, 2050’de beklenen yaşlı oranı şu anki nüfusun yaklaşık iki katı olacak. Yaşlıların sağlık hizmetlerine kolay ve ücretsiz ulaşmaları, hastalıklarının erken tedavisi, komplikasyonların engellenmesi ve yaşlıların yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla 2030 yılını kapsayan Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Eylem Planı Uygulama Programı hayata geçirildi. Program ile demans, geriatrik psikiyatri, yaşlı istismarı ve şiddet konuları da ele alınacak” diye konuştu.
23 BİN YAŞLI KURUMSAL BAKIM ALTINDAToplumun tümünün yaşlanmaya hazır olması gerektiğini kaydeden Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Orhan
Koç, “Dünyada üç kişiden birinin yaşlı olduğu ülkelerin deneyimi ortada. Bizim gibi 10 kişiden birinin yaşlı olduğu ülkeler için bu büyük bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Ülkemizi 2030’a hazırlayacak Yaşlanma Vizyon Belgesi hazırladık. Biz ülke olarak aile yapısının güçlü olmasının avantajlarını yaşıyoruz. Yaşlılarımızın ailesiyle birlikte yaşaması için çalışmalar yapıyoruz. Zaten ülkemizde 8 milyon yaşlı içinde sadece 23 bini kurumsal bakım altında. Bu büyük bir avantaj ve biz bu avantajı korumak istiyoruz” ifadelerini kullandı.