MUĞLA'nın dünyaca turistik ilçesi Marmaris'te, geçen yıl 4 bin 392 hektara yakın ormanın küle döndüğü alanlar yeniden yeşeriyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, "Bazı bölgelerde deneme amaçlı olarak Orman İşletme Müdürlüğü'nce yanmış ağaçlar kesilmedi ve bölgelere bir yıldır hiç dokunulmadı. Bu tekniğin özellikle kızılçam fidanlarının yeniden yeşerebilmesi için doğal, ekolojik ve hızlı teknik olduğuna dair sonuçları yerinde tespit ettik" dedi.
#MuğlaMuğla'nın Marmaris ilçesinde geçen yıl 4 bin 392 hektara yakın ormanın küle döndüğü, yaban hayatının yok olduğu yangın sonrası alanın yeniden yeşillenmeye başlamasıyla 'ormanın hayat kedisi' olarak bilinen bir karakulak fotokapanla görüntülendi.
#MuğlaManavgat’ta geçen yıl binlerce hektar ormanın küle dönüştüğü, yaban hayatının yok olduğu büyük yangın sonrası alan yeniden yeşillenmeye başladı. Yanan yerlerde birçok yaban hayvanının yanı sıra ‘ormanın hayalet kedisi’ olarak da bilinen ‘karakulak’ın ayak izine rastlandı.
#ManavgatMUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, 5'inci gününde söndürülen ve 5 bin 143 hektar alanın kül olduğu orman yangınında, karşı ateş yakılarak alevlerin doğu yönüne ilerlemesinin durdurulduğu ve daha fazla yerin yanmasının önüne geçildiği belirtildi.
#MarmarisMUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, 5'inci gününde söndürülen ve 5 bin 143 hektar alanın kül olduğu orman yangınında, karşı ateş yakılarak alevlerin doğu yönüne ilerlemesinin durdurulduğu ve daha fazla yerin yanmasının önüne geçildiği belirtildi.
#MuğlaSon dakika haberine göre; Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve rüzgarın da etkisi ile büyüyen orman yangınına müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te helikopterle inceleme yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Kirişci, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanlığı devreye girdi, çok açık söylüyorum. Allah'tan korkmaz, milletten utanmaz bir tayfa var" ifadelerini kullandı.
#MuğlaPanthera pardus tulliana... Nam-ı diğer Anadolu Parsı... Milattan önce, Roma'daki gladyatör dövüşlerinden, 1940'lardaki bilinçsiz avcılığa kadar birçok badireli süreci atlatan Anadolu parslarının, her şeye rağmen kendilerini koruyabildikleri geçtiğimiz hafta ortaya çıktı. Yarım asrın ardından tekrar görülen Anadolu parsı için yeniden teyakkuza geçildi. İşte bölgeleri sır gibi saklanan 4 Anadolu parsının filmlere konu olacak hikayesi ve onları geleceğe taşımak için 'Mantolu Hasanlar'a karşı sürdürülen insanüstü gayret...
#Anadolu ParsıManavgat Nehri'nin denizle buluştuğu, 'kuş cenneti' olarak da adlandırılan sazlığa dökülen çöpler, atıkları döktüğü iddia edilen 5 yıldızlı otelin personelince temizlendi. Jandarma ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İlçe Müdürlüğü tarafından 5 yıldızlı otel hakkında adli ve idari işlem başlatıldı.
#AntalyaManavgat Nehri'nin denizle buluştuğu, 'kuş cenneti' olarak da adlandırılan sazlığa dökülen çöpler, atıkları döktüğü iddia edilen 5 yıldızlı otelin personelince temizlendi. Jandarma ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İlçe Müdürlüğü tarafından 5 yıldızlı otel hakkında adli ve idari işlem başlatıldı.
#ANTALYAAntalya'nın Manavgat ilçesinde doğaseverler tarafından, ormanda ve çalıların içinde çöp yığınları görüntülendi. Manavgat Nehri ağzındaki çöp yığınları büyük tepki toplarken, çöplerin içinde üzerinde bir otelin logosu bulunan oda terlikleri bulununca, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
#ANTALYAMUĞLA'nın 9 ilçesinde 15 gün süren yangının ardından 52 bin hektar alanda doğa kendini yeniliyor. Kızılçam ağaçlarının diplerinin yeşermesini fotoğraflayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, "Yanan alanlarda toprak içinde bulunan birçok otsu bitkiye ait tohumlar çimlenmiş, çiçeklenmiş. Toprak altındaki kısımları yanmadan maki türlerine ait sürgünler hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor" dedi.
#MuğlaMuğla'nın Fethiye ilçesinde nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan su samuru, boynundan tüfekle ateş edilerek öldürülmüş halde bulundu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, "Denizde suya düşmüş olan düşmana bile ateş edilmez. Sen nasıl bir varlıksın ki bunu yapıyorsun" diyerek olaya tepki gösterdi.
#Su SamuruTürkiye'nin en büyük orman yangınlarının yaşandığı Antalya ve Muğla'da, toplamda 124 bin hektarlık ormanın küle döndüğü belirtildi. Manavgat'taki yangın alanında olduğu gibi Muğla'da da yanmış alanlarda doğanın kendini yenilediğinin ilk işareti olarak hayıt çiçekleri ve sandallar filizlenmeye başladı.
#MuğlaMuğla'da yangınlarda zarar gören alanlarda ekolojik yaşamın canlanmaya başladığı gözlemlendi. Bölgedeki canlanmayı fotoğraflayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İlemin, "Hayıt, sandal başta olmak üzere maki türleri tekrar toprak altından sürgün veriyor ve yeşeriyor. Etrafa doğal olarak yayılmış kızılçam tohumları var. İlk yağmurları bekliyorlar sabırsızlıkla" ifadelerini kullandı.
#MuğlaMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Muğla yangınlarında kızılçam ağırlıklı 65 bin hektarın yandığını açıkladı. İlemin, karakulak yaşam alanının yüzde 20'sinin, yaban kedisi habitatının ise tamamen yok olduğunu söyledi.
#MuğlaNiğde’de ayakları ve ağzı bağlı şekilde işkence edilerek öldürülmüş bir vaşak bulundu. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vaşağın öldürülmesi herkesin tepkisini çekti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bilim Kurulu üyesi, vaşak uzmanı Deniz Mengüllüoğlu, olayı takip ettiklerini söyledi.
#GazetehaberleriNESLİ tamamen yok olduğu düşünülen Anadolu Parsı'na ait olduğu iddia edilen ve Güneydoğu'da çekilen bir görüntü paylaşıldı. Yaban hayatı uzmanları görüntüdeki hayvanın Anadolu Parsı olduğunu ve Anadolu'da varlığına ilişkin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün elinde başka görüntüler olduğunu açıkladı. Henüz yayınlanmayan görüntülerden birinin de Akdeniz'deki bir Anadolu Parsı'na ait olduğu öne sürüldü.
#Anadolu ParsıMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Anadolu'nun ender görülen yabani kedi türlerinden karakulak (Caracal caracal) ve vaşakların Anadolu'da (Lynx lynx) bir arada yaşadığı ekosistem bulunduğunu belirterek, “Koruma amaçlı yeri net söylemiyorum. Dünya ve ülkemiz için ilk tespit" dedi.
#AntalyaMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Orta Toroslar'da 2 bin metrede bir deniz kestanesi fosili buldu. Jeoloji profesörlerine göre, bölgede çok sık rastlanılan bu fosillerin 'Miyosen' denizinden olduğu ve 15- 23 milyon yaşlarında olduğu açıklandı.
#Deniz Canlıları Fosili