yapılaşma haberleri sayfasında yapılaşma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4545 yapılaşma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası afet risklerine karşı kentlerin bilimden faydalanılarak 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu da tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirtti. SUMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek ise "Depremden sonra yeni yapılaşma yapılacağı için kayalık zeminlere yönelmeliyiz" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası afet risklerine karşı kentlerin bilimden faydalanılarak 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu da tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirtti. SUMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek ise "İnsanoğlu eskiden beri ovalarda tarım, yüksek yerleri ise yerleşim yeri olarak planlıyordu. Son 50 yıldır bu durum değişti. Dolayısıyla karşımıza büyük bir risk çıktı. Depremden sonra yeni yapılaşma için kayalık zeminlere yönelmeliyiz" dedi.
#DepremTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nün 150 kilometrelik kıyı kesiminde; kuruyan doğal su aynası içinde tarım alanı, yol, barınak, villa, spor sahaları ve park gibi yapılaşmalarla işgallerin arttığını söyledi.
#Türkiye Tabiatını Koruma DerneğiTRABZON'da, milattan önce 4'üncü yüzyılda Roma döneminde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulan ve denizden başlayıp, dağlara kadar uzanan Trabzon Kalesi'nde surlara bitişik yapılaşma, tarihi dokuya zarar veriyor. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz, Kalede alınıp satılabilen tapulu mülkler, miras olarak belli kişilere kalmış. Kale, baskı ve yükünden dolayı surlarına zarar verme riski olan derme çatma yapılardan arındırılmalı dedi.
#Kale KonduSelin vurduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iklim değişikliğine dikkat çekerek, "Riskleri azaltmaya ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızdan, yerel yönetimlerimizden rica ediyorum; lütfen gerek dere yatakları gerek heyelan bölgesi olsun afet oluşturacak yerde yapılaşmadan uzaklaşalım" dedi.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıSelin vurduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iklim değişikliğine dikkat çekerek, "Riskleri azaltmaya ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızdan, yerel yönetimlerimizden rica ediyorum; lütfen gerek dere yatakları gerek heyelan bölgesi olsun afet oluşturacak yerde yapılaşmadan uzaklaşalım" dedi.
#Fuat OktayBilim insanlarına göre Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki felakete Ezine Çayı’nın yatağının daraltılması neden oldu. Eski sellerde 400 metre genişliğe yayılan çay, 15 metreye sıkıştırılınca tsunami gibi taştı. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş'ın yayınladığı grafik, Bozkurt'taki sel felaketinin nedenini gözler önüne serdi. Öte yandan, Bartın'da 4 gün önce selin evini yıkması sonucu sulara kapılarak, kaybolan Arife Ünal’ın cansız bedeni bulundu. Felakette ölü sayısı 58'e yükseldi. CNN TÜRK canlı yayınında da selin vurduğu Babaçay köyünden çarpıcı görüntüler ekranlara geldi. İşte Kastamonu'nun Bozkurt, Bartın ve Sinop'taki son dakika gelişmeleri...
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ormanlarda yapılaşma yetkisinin kendisine verildiği iddiasına sosyal medya hesabından yanıt verdi.
#Kültür Ve Turizm Bakanıİzmir'in Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve bir grup deprem uzmanı, Seferihisar açıklarında 30 Ekim'de gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı deprem sonrası sıcak su kaynağının yer yüzüne çıktığı Gülbahçe fayında inceleme yaptı. Sözbilir, depremin ardından sıcak suyun çıktığı Gülbahçe fayının deprem üretme riski taşıması nedeniyle bölgede yapılaşma yasağı getirildiğini, bunun da İzmir için ilk olduğunu açıkladı.
#Hasan SözbilirKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'daki peribacaları arasında kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini belirterek, ''Kaçak yapılaşmayı yapanlar, yanlarına kar kalacağını sanmasınlar. Uygulamayı da hep birlikte göreceğiz zaten. Artık konuşma değil, eylem vakti'' dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyÇevre Bakanı Özhaseki belediye başkanlarına yapılaşma uyarısı yaptı, Türkiye'de 7.5 milyon binanın deprem riski taşıdığını ve büyük bölümünün yıkılması gerektiğini vurguladı. Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda yeni düzenlemenin yakında TBMM'ye sunulacağını da söyledi.
#Mehmet ÖzhasekiMİMARLAR Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın, “Anıtkabir’de yeni yapılaşma olacak” iddialarıyla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Yapılan iş sadece mevcut durumun plana işlenmesinden ibarettir. Binalar için plan değişikliği yaptık, askeri alan ilan ettik” dedi.
#AnıtkabirDoğasıyla tüm dünyayı kendine hayran bırakan, Karadeniz turizminin göz bebeği Uzungöl günden güne yok oluyor. Göl çevresindeki tahribat ve betonlaşma herkesin tepkisini çekiyor. Konuya dikkat çekmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımsı Erdal Aksünger de "Doğa harikası olan Uzungöl, şimdi havuzlu siteye dönmüş!" diyerek eleştirilerde bulundu.Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon simgesi Uzungöl’ün etrafına yapılan istinat duvarı, göl çevresindeki muhteşem manzarayı yok etmeye başladı.Doğal yapının nasıl bozulduğu Uzungöl’ün eski ve yeni fotoğraflarından açıkça belli oluyor.
#Son DakikaCumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de müteahhitlerin ‘kot’ üzerinden 2-3 katı 5-6 kata çıkarak şehre ihanet ettiğini belirterek, kotu denizden verecek sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Boğazı’ndaki dikine ve çirkin yapılaşma için de bir anayasa gibi belirli kuralların getirilmesini istedi.
#İstanbul BoğazıTMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Tatar, 7,2 büyüklüğündeki bu depremin 850 vatandaşın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve büyük bir yıkıma neden olduğunu belirterek, "Bu büyük felaket yalnızca Düzce’yi değil, tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi" dedi.
#DepremBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ın riskli bölgeleriyle ilgili yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda yürütülen bilimsel saha çalışmalar ışığında hazırlanan etüt raporunun sonucunu açıkladı. Bilimsel tespitlerle deprem üretme potansiyeli bulunmayan bölgelerin “önlemli alan” ilan edildiğini belirten Bakan Kurum, bu bölgelerde belirlenen tedbirler alınarak yerleşimin oluşturulabileceğini duyurdu.
#Murat Kurum685 yıllık tarihi Köşk Medrese’nin restorasyonu devam ederken yapının yaklaşık 50 metre önüne ise 14 katlı bina yapıldı. Tarihçi yazar Mustafa Cingil, “Böyle özel bir medresenin hemen yanına, İstanbul’daki gökdelen siluetleri gibi dikilmesi vicdanları sızlatıyor” dedi.
#KayseriCezaevindeki Adnan Oktar’dan Rus milyarder Roman Abramoviç’e geçen malikanede yeni eklenen kaçak bölümlerin yıkılması için Çevre Bakanlığı, İBB’ye 1 ay süre tanıdı. Bakanlık, savcılığa da inşaata sebebiyet verenler ve yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Daha önce Adnan Oktar’ın müritleriyle yaşadığı Boğaz manzaralı malikane, kış bahçesi gibi bölümler ve prefabrik binalarla genişletilmiş, havuzu da büyütülmüş.
#Boğazİstanbul Üsküdar'da Boğaz'daki kaçak inşaat tepkilere neden olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada inşaatın Bakanlık tarafından durdurulduğu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2 ayrı suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Üsküdar Vaniköy'de yapılan inşaat faaliyetine ilişkin cezai işlem uygulanması için uyarıda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da İstanbul Vaniköy’de ormanlık arazi içindeki inşaatla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe "Vaniköy'deki orman arazisinin yağmalanmasına göz yummak, sadece çevreye değil, aynı zamanda İstanbul halkına da ihanet etmek demektir." dedi. Eski Üsküdar Belediye Bakanı Hilmi Türkmen "Tüm kamuoyuna sesleniyorum; kaçak yapıları yıkıyoruz diyerek ters algı yaparken, aslında korkunç bir talana imza atılıyor İstanbul’da" ifadesini kullandı.
#VaniköyTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depreminde Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirterek, "Bu çukurların üzerinde çökeller söz konusu. Depremin hareketinin tetiklenmesiyle bu çökeller kayabilir. Bu çökeller kayarsa da biz açıkçası Tekirdağ sahillerinde, örneğin, Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar geçen o hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Özellikle Tekirdağ için konuşmam gerekirse depremin ardından bir tsunami beklentisi var" dedi.
#TsunamiAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbul