İnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheABD'de yaşayan Sewell Setzer III isimli çocuk, yapay zeka temelli konuşma botundaki sanal karaktere aşık olmasının ardından babasının silahıyla intihar etti. Setzer'in annesi, sanal karakterin kendisini "gerçek insan, lisanslı psikoterapist ve yetişkin sevgili" olarak tanıttığını iddia ederek şirkete dava açtı.
#ABDGiderek daha çok hayatımıza giren yapay zekâ (AI) dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketleri sıralamasında da taşları yerinden oynattı. 2022 yılının sonundan bu yana dokuz kattan fazla artış gösteren grafik işlemci üreticisi ve yapay zekâ çip devi Nvidia, Microsoft’u geride bırakarak dünyanın en değerli halka açık şirketi oldu.
#Bıll GatesYapay zeka her alanda olduğu gibi tıp alanında da heyecan yaratmış durumda. Kişiselleştirilmiş tedavi ve bakım olanaklarından yeni ilaçların keşfine, yapay zekanın çok da uzak olmayan bir gelecekte sağlık hizmetlerini daha erişilebilir, etkili ve verimli hale getirmesi bekleniyor. Yapay zeka şirketi Cerebrum Tech Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, tıp alanındaki yapay zeka uygulamalarına dair etik, güvenlik ve regülasyon sorunlarına dikkat çekiyor.
#Boğaziçi VenturesOpen AI, metni videoya dönüştüren yapay zekâ teknolojisi Sora’yı tanıttı. Böylelikle bir süredir hayatımızda olan yapay zekâ ile üretilmiş görseller artık yerini ‘kurgu’ videolara bırakacak. Uzmanlar, videoların gerçeğinden ayırt edilememesi nedeniyle manipülasyon tehlikesine dikkat çekiyor.
#YönetmenBir bilgisayar bilimcisi, yapay zeka sayesinde sevdiklerimizin sonsuza kadar yanımıza olacağını iddia ediyor. Bu yılın sonuna doğru hayata geçmesi beklenen sistemde insanların video ve fotoğrafları ile sanal ortamda avatarlar oluşturuluyor.
#Yapay ZekaSon dönemde herkes yapay zekâdan özellikle de ChatGPT'den bahsediyor. Peki geleceği değiştireceğine kesin gözüyle bakılan ChatGPT'nin ardındaki beyin kim? İşte birbirinden ilginç ayrıntılarla OpenAI'ın genç CEO'su Sam Altman...
#Sam AltmanUğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech'ten yeni varyantlar ile mücadele kapsamında çok önemli bir adım geldi. InstaDeep isimli yapay zeka şirketi ile güçlerini birleştiren BioNTech, yeni varyantlara karşı erken uyarı sistemi geliştiriyor.
#KoronavirüsEndüstri 4.0 olgunlaşıyor. 2011 yılında Hannover Messe’de ‘öncü Alman projesi’ olarak başlayan proje, Bosch’un çalışmalarının da katkısıyla küresel ilgi odağı oldu. Endüstri 4.0 ile ağa bağlı üretimin kendisini otomatik olarak optimize etmesi ve tek bir üründen oluşan bir parti bile olsa özelleştirilmiş ürünler üretilmesini ekonomik hale getirmek amaçlanıyor. Bosch, 2012 yılından bu yana hem kendi hem de müşterilerinin fabrikalarını bu yeni sanayi çağında sistematik olarak yönetiyor ve bu taahhüt karşılığını veriyor. Şirket son on yılda, Endüstri 4.0 ile 4 milyar Euro’nun üzerinde satış gerçekleştirdi. Bu satışın, ağa bağlı üretim çözümleriyle 700 milyon Euro’nun üzerindeki kısmı sadece 2020 yılında yapıldı.
#BoschTürk Telekom, kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures ile dijital sağlık hizmetleri alanındaki yatırımlarına yenisini ekledi. TT Ventures, sağlık sektörüne yönelik çözümleriyle dikkat çeken yerli yazılım firması Virasoft’un yüzde 12,2’sine ortak oldu. Bu güç birliğiyle TT Ventures, Virasoft’un dijital patoloji alanındaki ürünlerinin geliştirilmesinde önemli rol üstlenecek.
#Türk TelekomYapay zeka şirketi CBOT, ülkemizin Korona Virüsü’yle mücadelesine katkı sağlamak üzere 17 Mart’ta uygulamaya aldığı Koronabot’a ilişkin ilk analizini paylaştı. Yerli ve milli yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen bilgi asistanına vatandaşlar merak ettikleri tüm konuları sorarken Koronabot’a gelen soruların %29,4’ünü “Korona’nın belirtileri nedir? Acaba ben korona mıyım?” soruları oluşturdu. “Korona nasıl bulaşır? Nasıl korunabilirim?” gibi soruların oranı ise %20,6 olarak hesaplandı.
#KoronavirüsMüzik sektörü, dijitalleşmeden en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Müzik üretiminde kullanılan dijital teknolojiler ve online müzik platformlarının hayatımıza girmesiyle, amatörler ve profesyoneller arasındaki makas da daralıyor.
#Burak Kesayak