Yan Etki haberleri sayfasında Yan Etki hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4566 Yan Etki haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Turkovac Faz- 3 Çalışması Araştırmacısı Prof. Dr. Tuna Demirdal, gönüllüler üzerinde süren çalışmalar kapsamında ilk bulgularda aşının yan etkisinin hafif seyrettiğinin saptandığını belirtti. Endişe edilecek bir yan etki gözlenmediğini söyleyen Prof. Dr. Demirdal, "Her aşıda olabilecek basit yan etkilerle karşılaşıldı" dedi.
#TurkovacKoronavirüs aşıları tüm dünyada yaygın şekilde uygulanmaya başladı ancak salgının hızı ortaya çıkan yeni varyantlarla birlikte yeniden arttı. Ülkemizde de uygulanan mRNA bazlı Biontech-Pifzer Kovid-19 aşısı üçüncü doz onayı için yapılan başvuru sonucunu beklerken şirketin üst düzey yetkilisi akıllardaki soruları cevapladı ve son günlerde gündeme gelen eleştirilere cevap verdi.
#Biontech PfizerKök hücre; son yıllarda uygulama sonrasında elde edilen sonuçlardan dolayı, hastanın ihtiyacı doğrultusunda önerdiğimiz ameliyatsız estetik olarak nitelendirebileceğimiz bir uygulamadır. Genelde PRP ile karıştırılan bu uygulama ile ilgili merak edilenleri yazdım.
#Kök HücreSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın düzenlediği basın toplantısına Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof Dr. Ateş Kara da katıldı. Prof. Dr. Kara, Covid-19 aşıların yan etkileriyle ilgili konuşurken, aşıdan tedirgin olanların yüreklerine su serpti.
#Ateş KaraSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre son 24 saatte 222 bin 613 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi ise hayatını kaybetti. Salgınla ilgili konuşan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu’na davet ettiği BioNTech aşısının mucitlerinden Dr. Uğur Şahin ile yaptığı ortak açıklamada “Önümüzdeki 3 ay içinde ülke genelinde COVID-19’a karşı çok yoğun bir BioNTech aşısı kampanyasının uygulamaya gireceğini” açıkladı.
#YAZARTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyon 300 bini aşarken Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan olası yan etkilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Doç. Dr. Savaşçı, "Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. Genelde bizim aşı yan etkilerimiz 2 gün veya 3 gün sürebilir. Daha da uzuyorsa ve belirtiler belirgin hale geliyorsa mutlaka test yaptırsın. Virüsü almıştır, aşı da henüz koruyucu seviyede değildir" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs AşısıYan etki tartışmalarına konu olan ve birçok ülkenin aşı programından çıkarılan AstraZeneca aşılarının akıbeti en merak edilen konulardan biri olmuştu. Norveç, kritik bir karar vererek son kullanma tarihi yaklaşan aşıları 'ödünç' verme kararı aldı. Öte yandan Danimarka, Kovid-19 aşılamasında ilk ve ikinci doz aralığını 3 hafta uzattı. Kararda daha kısa sürede daha çok kişiyi aşılamak amacı güdüldü.
#DanimarkaSon aylarda koronavirüs aşısı tartışmalarının odağına oturan AstraZeneca'dan art arda flaş haberler gelmeye devam ediyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) yan etki konusunda yeni kararını açıklarken aşının kendi ülkesi İngiltere de kritik bir adım attı. Ülkede 30 yaş altı kişiler bundan böyle AstraZeneca aşısı yaptıramayacak.
#AstrazenecaSon haftalarda koronavirüs aşılarında tartışmaların odağı haline gelen AstraZeneca aşısıyla ilgili flaş kararı Avrupa İlaç Ajansı (EMA) açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada aşı yaptıran kişilerde görülen ciddi 'kan pıhtılaşması' (tromboz) tehlikesinin aşıyla bağlantılı olduğu ifade edildi.
#Avrupa İlaç AjansıSon günlerde yan etki tartışmalarıyla gündeme gelen ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanmasına ara verilen Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısından dün gelen etkinlik oranı haberi herkesi rahatlatmıştı. Anca bugün yapılan yeni bir açıklama tartışmaları tekrar alevlendireceğe benziyor. ABD'li sağlık yetkilileri açıklamaların eski veriler kullanılarak yapıldığını iddia edince ortalık yeniden karıştı.
#ABDDünyanın birçok ülkesinde uygulanmaya devam eden Oxford-AstraZeneca aşısıyla ilgili başlayan 'yan etki' krizinin yankıları devam ediyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok yerde aşının kullanımı aşılanan kişilerde görülen ciddi sağlık sorunlarının AstraZeneca'yla ilgili olabileceği iddiası üzerine durdurulmuştu. Öte yandan konuyu inceleyen bilim insanları yan etkinini sebebini ve nasıl tedavi edileceğini açıkladı.
#AstrazenecaGünümüzde tıp biliminin geleneksel tedavilerin ötesine geçerek yenilikçi yöntemlerle insan sağlığını iyileştirme arayışında olduğunu dile getiren Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, “Bu arayışın dikkat çekici alanlarından biri, kök hücre ve exosome tedavileridir” dedi.
#1İngiltere'de, beyinde veya omurilikte oluşabilen kötü huylu glioblastoma adındaki tümör ile savaşta deneysel bir tedavi uygulandı. Bu "olağanüstü" tedavide kullanılan ilaç sayesinde, 62 yaşındaki mühendis Paul Read'in kanserinin yarı yarıya küçüldüğü görüldü.
#KanserYaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkSağlık Bakanlığı, akılcı olmayan ilaç kullanımı hakkında vatandaşlara, “Eş-dost tavsiyesi, komşu övgüsüyle ilaç kullanmayın. Buzdolabında saklanması gereken ilaçları buzluk bölümüne koymayın. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ilaçlar zehirleyebilir” uyarısı yaptı...
#Sağlık BakanlığıAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenGeçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, beslenme ve hayat tarzının metabolik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkÜzerinde çalışılan yeni vergi paketiyle ilgili vatandaşa dokunan dolaylı vergiler tartışılırken hükümetten ‘Asıl amaç vergide adaleti sağlamak’ mesajı geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Çalışma bitmeden yapılan her yorum spekülasyondan öteye geçmez” uyarısında bulundu. Bakan Mehmet Şimşek ise “Doğrudan vergilerin payını artırmaya yönelik düzenlemelerle vergide adaleti güçlendireceğiz” mesajı verdi.
#VergiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "2025 yılında yüzde 20’nin altında, 2026’da ise tek haneli enflasyon için kararlı ve koordineli bir şekilde programımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Para politikalarının yanı sıra, maliye politikaları ve yapısal reformlarla hedeflerimize ulaşacağız" dedi.
#Cevdet YılmazIşık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.
#FotofobiOrtobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#12018 yılından beri, ebeveynleri miyopi (uzağı görememe) hakkında bilinçlendirmek amacıyla “miyopi farkındalık haftası” kutlanıyor. Miyopi, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Araştırmalar 2050 yılında dünyada 5 milyardan fazla miyop birey olacağını gösteriyor. Kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı olmasa da; bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi yakın odaklı aktiviteler ile iç mekanda fazla zaman harcayan çocuklar, dışarıda vakit geçiren çocuklara kıyasla daha miyop oluyor…
#MiyopiSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPBirden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç Etkileşimleri