Yaban Hayatı haberleri sayfasında Yaban Hayatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2940 Yaban Hayatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kayseri’de bulunan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angut, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
#Hürmetçi SazlığıDoğada zaman zaman yalnız başına yavrularla karşılaşan insanlar onlara yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Ancak yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, doğada yaşayan hayvanlara dokunulmaması gerektiğini söylüyor: “Yaban hayatında hiçbir hayvan yavrusunu kaybetmez, insan etkenli sebep olmadıkça doğaya müdahale edilmemeli.”
#Alper TüydeşMuğla'nın Marmaris ilçesinde geçen yıl 4 bin 392 hektara yakın ormanın küle döndüğü, yaban hayatının yok olduğu yangın sonrası alanın yeniden yeşillenmeye başlamasıyla 'ormanın hayat kedisi' olarak bilinen bir karakulak fotokapanla görüntülendi.
#Muğlaİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Fotokapanİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Yaban HayatıSivas'ta yaban hayatının izlenmesi amacıyla ormanlara yerleştirilen fotokapanlara yaban domuzu sürüsü, ayı, kurt, vaşak, tavşan ve dağ keçilerinin görüntüleri yansıdı. Fotokapanı fark eden bazı hayvanların tepkileri ise dikkat çekti.
#SivasTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Son yıllarda olumsuz etkilerini daha fazla gözlemlediğimiz, iklim değişikliği, orman yangını ve çevre kirliliğine bağlı olarak, yaban hayatının sürdüğü ekolojik ortamlar zarar görmüştür. Bu olumsuzluklara bağlı olarak 1 milyon tür yok olma riski altındadır" dedi.
#Bakan KirişciDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DİYARBAKIRErzincan'da doğal yaşamın korunması için kurulan 70 fotokapanın görüntülediği çok sayıda ayı, kurt, tilki, keklik, çengel boynuzlu dağ keçisi, domuz, vaşak ve tavşan gibi hayvanlar, kentin yaban hayatı zenginliğini ortaya koydu.
#ErzincanGeçen günlerde yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan lama, maymun, devekuşu, flamingo ve karakulak gibi çok sayıda hayvan ele geçirildi. Biz de hem şaşkınlıktan hem meraktan operasyona imza atan Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü’ne ulaştık. Ne de olsa onların görevi tüm bu canlıları bulup kurtarmak.
#GazetehaberleriÜnlü oyuncu Tuba Ünsal, yeni yaşını unutulmaz bir doğum günü partisiyle kutladı. İstanbul’un gözde mekânlarından Six Senses Kocataş Mansion’ın tepesini özel olarak kapatan Ünsal, 120 seçkin davetliyi ağırladı. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından ünlü isimlerin katıldığı etkinlik, tam anlamıyla bir görsel ve işitsel şölen sundu.
#Mehmet ÜstündağArdahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriTürkiye'de neslinin tükendiği düşünülürken, 2019'da ilk kez görüntülenen Anadolu parsına yönelik fotokapanla yürütülen çalışmalarda ülkede şu ana kadar 10 erkek birey tespit edildi. Fotokapanlarla kaydedilen görüntülerde net olmayan biri dışında tüm bireylerin erkek olduğu belirlendi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Dr. Yasin Ünal, "Anadolu parsı bireyinin dişisinin, akrabasının, hatta yavrusunun olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#Anadolu ParsıIsparta'nın Eğirdir ilçesinde kesin korunacak doğal sit alanı olarak korumaya alınan ve özel izinle girilebilen dünyadaki tek kasnak meşesi ormanında, sonbaharla renk cümbüşü yaşanıyor. Ormana sadece özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı giriş yapılabiliyor. Araştırmalara göre alanda 23 memeli, 442 bitki türü tespit edildi.
#Isparta51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatKuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 2030 yılına gelmeden 100 milyar dolar turizm hedefine ulaşacaklarını belirterek, Türkiye’yi dünyada turizmde dev ülkeler arasında getirmeyi planladıklarını kaydetti.
#Nadir AlpaslanYunuslar İstanbul Boğazı’nın en güzel sürprizlerinden. Onları özel bir gözlem etkinliğinde uzman rehberler eşliğinde yakından keşfetmeye ne dersiniz? Boğaz’ın ekolojik olarak hâlâ yaşanabilir olmasının kanıtı olan yunuslardan 15’ini gördüğümüz bu gezi size de ilham verirse elinizi çabuk tutun. Ücretsiz ‘yunus gözlem etkinliği’nin kayıtları dakikalar içinde doluyor.
#DenizABD’nin Güney Florida’sında geçen hafta büyük bir sürpriz yaşandı. Fort Lauderdale’in batısındaki bir yapay gölde yüzen deniz ineği, bölge sakinlerini şaşkına çevirdi. Deniz ineğinin bu alışılmadık konumda nasıl ortaya çıktığı konusunda biyologlar çeşitli teoriler geliştiriyor. İşte detaylar…
#SeyahatTeksas sahilleri dün Bağımsızlık Günü’nün resmi tatil olmasını fırsat bilenler tarafından dolduruldu. Halk plajında denize girenler ise belki de hayatlarının en korkunç anlarına şahit oldu.
#Köpekbalığı Saldırısı