Yaban Hayatı haberleri sayfasında Yaban Hayatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2969 Yaban Hayatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mersin'in Bozyazı ilçesinde koruma altındaki 3 dağ keçisini avladığı etinin bir kısmıyla sucuk yaptığı ortaya çıkan ve polis tarafından yakalanan şahsa 1 milyon 961 bin TL ceza kesilirken, 1'i dürbünlü uzun namlulu piyade tüfeği olmak üzere 3 silah ele geçirildi. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
#Dağ KeçisiKayseri’de bulunan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angut, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
#Hürmetçi SazlığıDoğada zaman zaman yalnız başına yavrularla karşılaşan insanlar onlara yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Ancak yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, doğada yaşayan hayvanlara dokunulmaması gerektiğini söylüyor: “Yaban hayatında hiçbir hayvan yavrusunu kaybetmez, insan etkenli sebep olmadıkça doğaya müdahale edilmemeli.”
#Alper TüydeşMuğla'nın Marmaris ilçesinde geçen yıl 4 bin 392 hektara yakın ormanın küle döndüğü, yaban hayatının yok olduğu yangın sonrası alanın yeniden yeşillenmeye başlamasıyla 'ormanın hayat kedisi' olarak bilinen bir karakulak fotokapanla görüntülendi.
#Muğlaİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Fotokapanİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Yaban HayatıSivas'ta yaban hayatının izlenmesi amacıyla ormanlara yerleştirilen fotokapanlara yaban domuzu sürüsü, ayı, kurt, vaşak, tavşan ve dağ keçilerinin görüntüleri yansıdı. Fotokapanı fark eden bazı hayvanların tepkileri ise dikkat çekti.
#SivasTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Son yıllarda olumsuz etkilerini daha fazla gözlemlediğimiz, iklim değişikliği, orman yangını ve çevre kirliliğine bağlı olarak, yaban hayatının sürdüğü ekolojik ortamlar zarar görmüştür. Bu olumsuzluklara bağlı olarak 1 milyon tür yok olma riski altındadır" dedi.
#Bakan KirişciDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Kötü avcılık ve habitat bozulmaları nedeniyle bazı yaban hayvanlarını artık doğada göremediklerini belirten Doç. Dr. Kaya "Maalesef tehlike çanları çalıyor. Bizim bunları korumamız gerekiyor, aksi halde artık tarım da yapamayacağız. Ürünlerimizi ve doğamızı daha çok kaybedeceğiz" dedi.
#DİYARBAKIRErzincan'da doğal yaşamın korunması için kurulan 70 fotokapanın görüntülediği çok sayıda ayı, kurt, tilki, keklik, çengel boynuzlu dağ keçisi, domuz, vaşak ve tavşan gibi hayvanlar, kentin yaban hayatı zenginliğini ortaya koydu.
#ErzincanBirçok insanın hayalindeki meslek kuşkusuz oyuncu olmak. Böyle uzaktan bakınca gayet de güzel görünüyor... Şöhret ve onun getirdiği tanınırlık, tabii ki para. Zaten yıllarca uğraşıp şöhret ve servet sahibi olanların çoğu da mesleklerini hayatlarının sonuna kadar sürdürüyor.
#Shannon ElizabethBursa'da yaşayan altmış dokuz yaşındaki balıkçı Adem Yılmaz ile dostluğu filme konu olan Yaren leyleğin 14’üncü kez geldiği, Eskikaraağaç Leylek köyü, Türkiye’nin dört bir yanındaki meraklılarını ağırlamaya başladı. Baharın müjdecisi Yaren leylek, 14 yıllık dostu Yılmaz ile dün buluşurken, köyde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
#Yaren LeylekBursa'da yaşayan altmış dokuz yaşındaki balıkçı Adem Yılmaz ile dostluğu filme konu olan Yaren leyleğin 14’üncü kez geldiği, Eskikaraağaç Leylek köyü, Türkiye’nin dört bir yanındaki meraklılarını ağırlamaya başladı. Baharın müjdecisi Yaren leylek, 14 yıllık dostu Yılmaz ile dün buluşurken, köyde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
#YarenBeklenen kavuşma gerçekleşti. Uluabat Gölü’nde balıkçı Adem Yılmaz ile dostluk hikâyeleri filmlere konu olan ve tüm dünyanın tanıdığı Yaren leylek, 14. yılında da yuvasına geldi. Göçten dönen Yaren leylek önce eşi Nazlı ile hasret giderdi, sonra da 14 yıldır olduğu gibi kendisini gölde bekleyen dostu Adem Amca’nın kayığına bindi.
#Balıkçı AdemYaren Leylek ve Adem Amca, 14'üncü kez buluştu. Adem Yılmaz'la kurduğu "dostluk hikayesi" ile tanınan Yaren, göç mevsiminde Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi Eskikaraağaç'a ulaştı. Köye gelen Yaren'in, Yılmaz ile buluşması yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından görüntülendi. Sosyal medyada da gündem olan Balıkçı Adem ve Yaren Leylek'in hikayesi yeninde dikkat çekti. 2019'da Karacabey Belediyesi'nin katkılarıyla, yönetmen Burak Doğansoysal tarafından hikaye filme alındı ve Prag Film Ödülleri'nde 'En İyi Belgesel' ödülünü kazandı. Peki, Yaren Leylek ve Adem Amca’nın hikayesi nedir? Balıkçı Adem ve Yaren Leylek nerede? İşte, ayrıntılı bilgiler.
#Yaren Leylek Ve Adem AmcaBursa’nın Karacabey ilçesinde balıkçı Adem Yılmaz (69) ile hikayeleri filmlere konu olan Yaren leylek, bu yıl henüz gelmeyince tedirginliğe neden oldu. Adem Yılmaz ve Yaren leyleği dünyaya tanıtan Alper Tüydeş, “Her leylek sürüsü içinde 'Yaren de var mıdır acaba' diye ümitle bekliyoruz" dedi.
#Yaren LeylekSimurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaban Hayatı Uzmanı Alaz Uslu, kent genelinde belediyelerce gerçekleştirilen sert ağaç budamalarına tepki göstererek, “Sert budanan ağaçlarla kuşlar yuvalarını, tüneklerini, besin kaynaklarını kaybetmiştir” dedi.
#Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaban Hayatı Uzmanı Alaz Usluİklim değişikliği, Antarktika’daki buzulların erimesine yol açarken, bir süredir ‘A23a’ adlı dev bir buzdağının Güney Atlas Okyanusu’nda hareketlenmesi bilim dünyasında alarm zillerini çaldırmıştı. 40 yıl boyunca sabit kaldıktan sonra bir süredir harekette olan bu buzdağı dün karaya oturdu! Peki nereye çarptı ve bu durum nasıl tehlikeler barındırıyor? İşte yaşanan gelişmeler ve uzmanların görüşleri…
#İklim DeğişikliğiMersin'in Bozyazı ilçesinde koruma altındaki 3 dağ keçisini avladığı etinin bir kısmıyla sucuk yaptığı ortaya çıkan ve polis tarafından yakalanan şahsa 1 milyon 961 bin TL ceza kesilirken, 1'i dürbünlü uzun namlulu piyade tüfeği olmak üzere 3 silah ele geçirildi. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
#Dağ KeçisiAnkara merkezli Simurg Kuş Yuvası Derneği, kuş türlerinin korunması ve biyoçeşitliliğin izlenmesi amacıyla Türkiye’nin ilk tüy bankasını kurdu. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu, “Tüylerden DNA barkodlama tekniği kullanılarak bir yerel kuş veri tabanı oluşturmuş bulunuyoruz. Bu veri tabanı, hem bölgedeki kuş türlerinin genetik kimliğini belirleme hem de biyoçeşitlilik izleme ve koruma çalışmalarına önemli katkılar sunmakta” dedi.
#Simurg Kuş Yuvası DerneğiTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#Pestisit