Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı rekor seviyede yükselişini sürdürüyor. Ülkede günlük Kovid-19 vakası ve ölü sayısı dünya genelinde en üst seviyeye çıktı. Bilim insanlarından bu konuda çok önemli bir uyarı geldi ve Hindistan'daki krizi birlikte çözmeden koronavirüs salgınından çıkışımız olmadığı bir kez daha hatırlatıldı.
#HindistanMensup ve mezunları arasında bir çok Nobel ödülü sahibi bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), geçen yılın bilimde çığır açan 10 gelişmesini derledi. Listede, baş araştırmacısı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Berna Sözen olan yapay embriyon çalışması da yer aldı. Sözen şunları söyledi:
#GazetehaberleriODTÜ'lü üç genç bilim insanı, kanser hastalıkları ile ilgili önemli bir buluşa imza attı. Hastalara standart olarak uygulanan kemoterapi sonrası ortaya çıkan bir dizi soruna radikal bir çözüm bulundu. Uzun araştırmalar ve testler sonrası geliştirilen kişiye özgü ilaç kiti sayesinde, vücudun kemoterapiye vereceği tepki, ilacın işe yarayıp yaramayacağı ortaya konulabiliyor.
#ODTÜ Biyoenformatik Bölümüİngiliz vakıf Wellcome Trust, 17.7 milyon dolar karşılığında sermaye artırımı şeklinde Ünlü Yatırım Holding'e (Ünlü&Co) yüzde 9.9 oranında ortak olurken, şirket bu kaynakla yurtiçinde ve yurtdışında özellikle İran'da büyüme planlarını hayata geçirmeyi hedefliyor.
#Wellcome TrustKALITSAL hastalıklarda genlerin rolü hakkında şimdiye kadar yapılan en kapsamlı çalışmada, yaygın genetik bozukluklara yol açan 15 gen tespit edildi. Bu genlerin "koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip 1 ve tip 2 diyabet, römotoid artrit, bağırsakları etkileyen Crohn hastalığı ve manik depresif psikoz"la bağlantılı olduğu belirtildi.