Virüs Mutasyon haberleri sayfasında Virüs Mutasyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 604 Virüs Mutasyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ezber bozan açıklamalar geldi. Koronavirüsün kendi yönetimindeki Wuhan Viroloji Laboratuvarı'ndan sızdığı iddiası nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Prof. Shi Zhengli çok konuşulacak uyarılarda bulundu.
#DünyaKoronavirüs haritasında ç'ok yüksek riskli' kategorisindeki illerin yer aldığı Karadeniz’de filyasyon ekipleri vakaların aynı soyadlı kişilerde kümelendiğinden yola çıkarak, salgında aile içi bulaşın öne çıktığını belirledi. Ayrıca Trabzon'da tespit edilen bir olayda rahatsızlığına rağmen izole olmayan ve spor salonuna giden bir kişinin temaslı olduğu 45 kişinin koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.
#TrabzonKoronavirüs salgınının ülkemizde ortaya çıktığı Mart ayındaki ilk salgın sırasında çocukların hastalıktan çok daha iyi korunduğuna dikkat çeken Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, “İkinci dalgadan sonra çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Üstelik bazıları yoğun bakım gerekecek kadar ağır olabiliyor. Bu artışın ev içi bulaşlarla da ilgili olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca karantina dönemlerinde ev içi kazalarda da artış oldu” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs hastalığının ilk ortaya çıktığı dönemden bugüne neredeyse bir yıl geçti. Hastalık şimdiye kadar 80 milyona yakın kişide hastalığa, 1.7 milyon kişide ölüme neden oldu. Hastalığın nedeni olan SARS CoV-2 virüsünün İngiltere’de ortaya çıkan yeni varyantındaki mutasyon, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Koronavirüs mutasyonu ile ilgili merak edilenleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şiran Keske açıkladı.
#Koornavirüste MutasyonSon dakika haberleri...Dünyanın en büyük vizon kürkü (mink kürkü) üreticisi Danimarka’da, vizonlarda rastlanan mutasyona uğramış koronavirüsün insanlara bulaşmaya başlaması üzerine yaklaşık 17 milyon vizon itlaf edilerek toplu mezarlara gömülmüştü. Toplu mezarların yarattığı mutasyon riski yetkilileri harekete geçirdi. Gömülen vizonların önümüzdeki günlerde çıkartılıp toplu bir şekilde yakılması kararlaştırıldı.
#DanimarkaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Bilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Virüs mutasyon geçirerek kendini değiştirdi ve daha hafif bir hastalığa yol açıyor. Şu anda Covid'in ölümcüllük oranı griple aynı, belki gripten daha düşük. O açıdan rahat olabilirsiniz ama risk grubundaysanız dikkatli olmanız lazım" dedi. Vakaların ekim sonu yükselmeye başlayacağını, aralık ve ocak gibi bir pik oluşturacağını söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Vakalarda yavaş yavaş bir artış olacak. Nisan, mayıs gibi biter" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Virüs mutasyon geçirerek kendini değiştirdi ve daha hafif bir hastalığa yol açıyor. Şu anda Covid'in ölümcüllük oranı griple aynı, belki gripten daha düşük. O açıdan rahat olabilirsiniz ama risk grubundaysanız dikkatli olmanız lazım" dedi. Vakaların ekim sonu yükselmeye başlayacağını, aralık ve ocak gibi bir pik oluşturacağını söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Vakalarda yavaş yavaş bir artış olacak. Nisan, mayıs gibi biter" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 Gribiİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronDünya tabiri caizse iki yıldır koronavirüsün (Kovid-19) pençesinde... Son dönemde varyantlar ile gündemden düşmeyen virüs ile ilgili ezber bozan açıklamalar geldi. Koronavirüsün kendi yönetimindeki Wuhan Viroloji Laboratuvarı'ndan sızdığı iddiası nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Prof. Shi Zhengli çok konuşulacak uyarılarda bulundu.
#DünyaAnkara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hızlı bağışıklık sağlamak adına ikinci dozları ötelenebilecek BioNTech aşısının tek doz yapılmasını önerdi. Prof. Dr. Balık, kalıcı ve etkili korunmanın sağlanabilmesi için mutlaka ikinci dozun uygulanması gerektiğini bildirdi.
#KoronavirüsProf. Dr. Balık, daha fazla nüfusu hızla bağışıklama için vakit kaybetmeden ikinci dozları ötelenebilecek BioNTech aşısının yapılabileceğini ancak kalıcı ve etkili korunmanın sağlanabilmesi için mutlaka ikinci dozun uygulanması gerektiğini bildirdi.
#BiontechKOCAELİ'de koronavirüs vaka sayıları 100 bin kişide 262,11'e yükseldi. Vaka sayılarındaki artış, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasına yansırken, sokaklarda maskesiz dolaşmaya devam eden kişiler ise duyarlı vatandaşları korkutuyor.
#KocaeliKoronavirüs haritasında ç'ok yüksek riskli' kategorisindeki illerin yer aldığı Karadeniz’de filyasyon ekipleri vakaların aynı soyadlı kişilerde kümelendiğinden yola çıkarak, salgında aile içi bulaşın öne çıktığını belirledi. Ayrıca Trabzon'da tespit edilen bir olayda rahatsızlığına rağmen izole olmayan ve spor salonuna giden bir kişinin temaslı olduğu 45 kişinin koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.
#TrabzonKoronavirüs belirtileri için uzmanların görüşleri gelme devam ediyor. Corona virüs mutasyon verilerinin ortaya konmasının ardından semptomlar yeniden gündeme geldi. Tüm dünyada virüsle mücadele sürerken, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirterek öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu açıkladı. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş ile kendisini gösteren korona virüs günlük belirtileri için dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz koronavirüs bulaşında kritik sürecin genellikle 10 günün sonunda yaşandığını belirtti. İşte, korona virüs belirti takvimi ve konunun ayrıntıları.
#Corona BelirtileriKoronavirüs salgınının ülkemizde ortaya çıktığı Mart ayındaki ilk salgın sırasında çocukların hastalıktan çok daha iyi korunduğuna dikkat çeken Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, “İkinci dalgadan sonra çocuklarda bu hastalıktan etkilenme oranlarında belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Üstelik bazıları yoğun bakım gerekecek kadar ağır olabiliyor. Bu artışın ev içi bulaşlarla da ilgili olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca karantina dönemlerinde ev içi kazalarda da artış oldu” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs hastalığının ilk ortaya çıktığı dönemden bugüne neredeyse bir yıl geçti. Hastalık şimdiye kadar 80 milyona yakın kişide hastalığa, 1.7 milyon kişide ölüme neden oldu. Hastalığın nedeni olan SARS CoV-2 virüsünün İngiltere’de ortaya çıkan yeni varyantındaki mutasyon, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Koronavirüs mutasyonu ile ilgili merak edilenleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şiran Keske açıkladı.
#Koornavirüste MutasyonSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İngiltere'de koronavirüsün yüzde 70 daha hızlı yayılmasına neden olan mutasyonun, hastalığın daha ağır seyrine neden olmadığını belirtti. Prof. Dr Kara, "Türkiye'de de mutasyon takipleri yapılıyor. Bizim ülkemizdeki genetik takiplerde ve mutasyon incelemelerinde şu ana kadar tespit edilmiş böyle bir verimiz yok. Diyelim ki bulaşmayı hızlandırmıştır. Coğrafyamızda şu anda bulaşmanın atlayarak hızlandığı bir yer yok" dedi.
#Sağlık BakanlığıSon dakika haberleri...Dünyanın en büyük vizon kürkü (mink kürkü) üreticisi Danimarka’da, vizonlarda rastlanan mutasyona uğramış koronavirüsün insanlara bulaşmaya başlaması üzerine yaklaşık 17 milyon vizon itlaf edilerek toplu mezarlara gömülmüştü. Toplu mezarların yarattığı mutasyon riski yetkilileri harekete geçirdi. Gömülen vizonların önümüzdeki günlerde çıkartılıp toplu bir şekilde yakılması kararlaştırıldı.
#DanimarkaSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Recep Öztürk, "Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda grip de ölümcül olabiliyor. Kovid vakalarını o zamana kadar anlamlı şekilde azaltmalıyız ki, sağlık sistemimiz hastalarımıza bugün olduğu gibi nitelikli ve yığılma olmadan kaliteli bir hizmet verebilsin. İkisi de birbirine benzeyen öldürücü iki hastalık" dedi.
#Bilim Kurulu