Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) 25 Mayıs 2018’dan bu yana yürürlükte. Bilgi güvenliği kuruluşu ESET’in edindiği bilgiye göre 8 aylık süreçte Avrupa çapında 95 binden fazla şikayet bildirildi. En büyük şikayet konusu ise telefon üzerinden yapılan pazarlama faaliyetleri oldu. En dikkat çekici ceza ise 50 milyon Euro ile Google’a kesildi.
#EsetYILLARDIR üzerinde çalışılan ve ‘fişleme’ kriterleriyle tartışma konusu olan Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı, şirketler açısından yeni yükümlülük ve sorumluluklar getiren hükümlerle Meclis’e sunuldu. Tasarıda işveren ve şirket yöneticilerinin “veri işlemeleri” için öngörülen “meşru amaç, meşru menfaat” kavramları tartışılıyor. Tasarı yasalaşırsa Veri Koruma Kurumu’nda Veri Sorumluları Sicili tutulacak.
#Veri Koruma KurumuHavayolu yolculuğunda pasaport, vize, yurtdışına çıkış harç pulu gibi birçok şeyi göstermek gerçek bir yük haline geldi. Kolay doğrulanamayan belgeler, kontrol yapanların yolculara kuşkulu bakışları ve uzayıp giden kuyruklar havayolu yolculuğunu zaman zaman işkenceye çeviriyor. Yakın gelecekte uygulanması beklenen dijital seyahat sayesinde ise akıllı telefona yüklenecek bir dijital kimlikle tüm işlemlerden geçilebilecek.
#PasaportYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru DoğduTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde çalışmalarının felaketin ilk anından itibaren aralıksız sürdüğünü belirterek, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını bildirdi.
#İbrahim YumaklıAvrupa Birliği’nde (AB) 22 yıl önce ortak para olarak tedavüle giren ve halihazırda 27 AB üyesi ülkeden 20’sinde resmi para birimi olan geçen Euro artık dijitalleşiyor. AB Komisyonu, yaklaşık birkaç hafta önce, dijital Euro için Avrupa Parlamentosu’na bir yasa tasarısı sunarak Euro’nun dijitalleşmesi yolunda bir adım daha attı. Ancak dijital Euro’nun günlük yaşantımıza girmesi en erken 2028 yılını bulması bekleniyor.
#ALMANYACumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkDört bir yanımızın kameralarda dolu olduğu bir dönemde özel hayatın gizliliği daha da önem kazanmış durumda. Son zamanlarda sitelerde, apartmanlarda hatta mahallelerde kamera konulması konusunda komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklara sıkça şahit olmaya başladık. Peki apartman ve sitelerin ortak alanlarına kamera takılması özel hayatın gizliliğini ihlal eder mi? Ne şartla kamera takılabilir? Uzmanlar yanıtladı…
#Kamera